top of page

FANAFRUEN`S FØRSTE GRILLTIPS

Nordmenn generelt er veldig glad i å grille. Vår familie er intet unntak, så snart påsken er over, hentes grillen frem, og vi pakker den ikke vekk igjen før langt uti oktober. Utallige er de gangene vi har stått ute, halvveis under tak, og løpt inn mellom regnbyene med det ferdige resultatet. Fint eller dårlig vær, grille skal vi. Så langt i år har ikke regnet vært problemet, derimot har tørken og fin været gjort slik at vi ikke har fått lov til å grille de siste ukene i Bergen....

Kjøtt, fisk, grønnsaker - alt er godt på grillen, men like viktig er det med tilbehøret; deilige poteter, salater, dressinger etc er med å høyner et hvert grillmåltid.


Her kommer noen enkle grilltips, hvor både kylling og fisk står på menyen. Som tilbehør har jeg denne gangen stekte potetbåter og en nydelig (!!) salat. I glasset anbefales en god rosevin, eller iskald rabarbrasaft - da er det sommerlykke!


GRILLET HEL KYLLING

Dette er en av mine absolutte favoritter på grillen. Kyllingen blir utrolig saftig og god, der er en enkel og morsom måte å gjøre det på - og det faller i smak hos både store og små! Om du har grillutstyr som vist på bildet under er det supert, om ikke kan du bruke en ølboks!

4 porsjoner;

1 stor kylling ca 1200 gram

1 ølboks

1 dl olje

2 kvister med rosmarin / timian

1 ss krydderblanding (grillkrydder, paprikapulver, salt/buljong, pepper)

¼ sitron


Fremgangsmåte:

Vask og tørk kyllingen. Bland olje og krydder og smør inn kyllingen. Åpne ølboksen og tøm ut litt, (evt ta en liten slurk). Stikk rosmarin / timian ned i ølboksen, og tre deretter kyllingen ned på boksen, evt hell litt øl og og krydder i hullet på formen som vist over, sett på del to, og tre kyllingen over. Stikk sitronbåten i halsåpningen. Om du bruker ølboks, så sett kyllingen på en aluminiumsbakke. Forvarm grillen til 225 grader, og steketid mel 60-75 min, skru den gjerne opp litt på slutten for en sprø skorpe. Bruk steketermometer. Stikk det inn i den tykkeste delen av brystet. Jeg synes kyllingen er best ved 70-72 grader, mens noen mener at den må være nærmere 80 grader. Prøv deg litt frem, slik at den ikke blir tørr. La kyllingen hvile 10 minutter før du deler den opp.


GRILLET LAKS / ØRRET

Både laks og ørret er super grillmat, smaker godt, er sunt og imponerende enkelt å tilberede.

150 - 200 gr laks el ørret filet pr person

Kreolsk krydder*

Aluminiums folie el grillform

Litt olje


* om du ikke får tak i kreolsk krydder kan du lage en god erstatning selv;

1ts hvitløkspulver

1 ts oregano (tørket)

1 ts basilikum (tørket)

0,5 ts timian (tørket)

1 ss svart pepper (nykvernet)

0,5 ss cayennepepper

3 ss paprikapulver

1 ss salt


Brett aluminiumfolien slik at den blir dobbel, evt bruk en grillform, ha litt olje i bunnen og legg de krydrede fiskestykkene på. Grill i ca 10-15 min til fisken så vidt er gjennomstekt. Det er veldig forskjell på de ulike grillene, så prøv deg litt frem.


SPINAT OG JORDBÆRSALAT

Dette er verdens beste salat til grillmat, punktum! Den passer like godt til grillet fisk som til grillet kjøtt! Jeg fikk denne salaten første gang servert i Canada for over 30 år siden, og den har fulgt med meg siden. Jeg lurte lenge på om dette var en av de oppskriftene som skulle forbli en av mine "store hemmeligheter", men er kommet frem til at den er så god, at jeg ønsker at flere skal få nyte godt av den!

4-6 porsjoner

250 gr ferdig vasket og renset spinat

1 korg jordbær - renset og delt i skiver


Dressing;

125 ml god olivenolje

75 ml sukker

60 ml hvitvinseddik

2 ss wochester saus

1 ss finhakket løk

2 ts sesamfrø

2 ts valmuefrø

1/2 ts paprikapulver


Ha spinaten i en salatskål, fordel jordbærskivene over. Ha alle ingrediensene til dressingen i en shaker med tett lokk, og rist godt til alt sukkeret er oppløst. Fordel dressingen over salaten rett før servering og vend forsiktig.


STEKTE POTETBÅTER

4 porsjoner

8 halvstore - avlange poteter - delt i båter

1/2 dl oliven olje

1 ss krydderblanding (grillkrydder, paprikapulver, salt/buljong, pepper)


Vask og del potene i båter, behold skallet på, ha de i en ildfast form. Bland krydder og olje og pensle dette over potetbåtene, slik at alle sider er dekket av blandingen. Stek i stekeovn på 220 grader i ca 20 minutter, til gylden brune.

I dag startet regnet - så nå er sikkert grillforbudet snart over - det er bare å gjøre seg klar!


GOD SOMMER!!!

114 visninger

Siste innlegg

Se alle

SKREIEN

Comments


bottom of page