Påsken i år blir annerledes for de aller fleste av oss. Det er uvirkelige tider vi opplever. Jeg håper - forholdene tatt i betraktning - at dere har det fint, og at vi i disse dager tar ekstra godt vare på de som trenger det aller mest.
Reiserestriksjoner og begrensninger for hvor mange personer vi får samlet rundt bordet, gjør at vi må tenke litt annerledes. Men mer enn noensinne er det viktig å unne seg litt ekstra. Jeg håper derfor du lar deg inspirere til å prøve ut noen av tipsene og oppskriftene som følger herunder!
Vi har en tradisjon hver påske, nemlig lunsj med familie og venner midt inne på Vikafjellet. I år blir den flyttet hjem på terrassen. Vi "øvde" oss sist helg. Vi fyrte opp bålpannen, tok på afterski-jakken og nøt et par timer i solen - det virket helt fint!
Gule kaker, og da gjerne friske gule kaker med sitron, hører med til påsken!
Sitron munnfuller - herlig!
Ingredienser:
Bunn: 250 g hvetemel
100 g melis
250 g smør
1 ts revet sitronskall
Fyll:
6 egg
450 g sukker
2,5 dl presset sitronsaft
2 ts revet sitronskall
60 g hvetemel
Glasur:
300 g melis
3 ss sitronsaft
1-2 ss vann
Fremgangsmåte:
Bland sammen ingrediensene til mørdeigen - ha det i en food processor og la maskinen gå til deigen samler seg.
Press mørdeigen ut i bunnen på en bakepapirkledd, liten langpanne (ca 20x30 cm).
Stek bunnen midt i ovnen ved 160°C i 30 minutter, eller til den er gyllen.
Til sitronkremen piskes egg og sukker sammen til luftig eggedosis.
Pisk inn sitronsaft og fint revet sitronskall og til slutt hvetemelet, til alt er godt blandet.
Hell blandingen over bunnen og stek videre midt i ovnen ved 160°C i ca. 45 minutter. Sitronkremen skal da være stivnet, men fortsatt litt bløt. Slå av ovnen og la kaken stå i ettervarmen til ovnen er helt kald. Avkjøl kaken helt i formen, og sett i kjøleskapet over natten.
Løft kaken forsiktig ut av formen ved å ta tak i bakepapiret.
Rør sammen melis og sitronsaft, og tilpass konsistensen med en liten skvett vann hvis behov. Smør glasuren jevnt ut over kaken, og sett den tilbake i kjøleskapet slik at glasuren stivner. Del opp i små firkanter og du er klar til å kose deg!
Gamle klassikere
Suksessterte eller Gulekaken, som den også kalles.
Dette er en kake som veldig mange setter pris på. Jeg må innrømme at jeg har slitt litt med den gule kremen..., enten synes jeg den blir for flytende, eller så har den gjerne blitt for "smøraktig" på smak. Nå mener jeg å ha funnet den perfekte komboen..., og her kommer den:
Ingredienser;
Bunn;
250 gr mandler
125 gr sukker
125 gr melis
4 eggehviter
Eggekrem;
6 stk eggeplommer
150 gram sukker
150 gram smør, kaldt
20 gram maisenna mel
1 dl H-melk
1 dl kremfløte
Fremgangsmåte;
Ha mandlene i en food prosessor og mal fint. Tilsett sukker og melis og bland godt videre. Stivpisk eggehvitene, og bland i mandel/sukker/melis blandingen. Ha det i en bakepapirkledd form på 24 cm, og stek i 25-30 min i 200 grader. Avkjøl helt.
Hell sukker, fløte og melk i en kjele eller panne med høy kant og skru på medium varme. Kok opp denne blandingen så sukkeret løser seg helt opp. I en bolle blander du eggeplommer og maisenna. Hell deretter den varme fløteblandingen i en tynn stråle opp i bollen med eggeplommene. Rør hele tiden. Når du har helt over, heller du hele blandingen tilbake i kjelen. Varm nå opp eggekremen på medium varme mens du rører hele tiden med en slikkepott. Kremen tykner når den blir varm. La kremen koke i 1 minutt før du skrur av varmen. Ha i de kalde smørterningene og rør dette godt inn.
Ha kremen over kakebunnen og sett kaldt i minst 2 timer, og gjerne til neste dag. Nyt sammen med ny-traktet sterk kaffe.
Sitronterte med friske bær fra menyen "Fanagubbens Fristelse"
Her er link til oppskriften; https://www.fanafruen.no/dessert-sitronterte
Cupcakes med gul pynt.
Har du barn er det alltid suksess med cupcakes, eller muffins. Jeg har laget noen kjempegode sjokolade cupcakes med ostekrem på. Ha i gul konditorfarge og la barna få være med og pynte! Smaker godt - og er kjempegøyt!
Ingredienser:
120 g smør
60 g kokesjokolade (70% kakaoinnhold)
2 egg
150 g sukker
2 ts vaniljeekstrakt
120 g rømme
40 g kakao
0,5 ts natron
1 ts bakepulver
100 g hvetemel
Toppings;
200 gr kremost naturell, romtemperert
1,5 ts vaniljesukker
50 gr godt smør, romtemperert
1 liten skvis limesaft
6 dl melis
Fremgangsmåte;
Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt kokesjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn.
Pisk egg og sukker tykt og luftig. Bland inn vaniljeekstrakt og sjokoladesmøret. Rør deretter inn rømmen.
Sikt sammen de tørre ingrediensene og vend inn i røren til slutt.
Ha papirformer i muffinsbrett og fyll deigen i formene.
Stek muffinsene midt i ovnen ved 180°C til de er gjennomstekte, ca. 15-18 minutter. Avkjøl muffinsene på rist til de er helt kalde.
Rør sammen romtemperert kremost, smør og vaniljesukker, og ha i limesaft. Tilsett melisen litt etter litt til du får en passe fast topping. Tilsett gul konditorfarge til ønsket farge. Om toppingen er litt bløt, sett den gjerne i kjøleskapet en stund slik at den lettere kan sprøytes på cup cakes`ene i ønsket form og mengde. Pynt videre med kuler, strø og eller annet barna måtte ønske!
Lam og Torsk!
For mange blir det ikke påske uten det tradisjonelle lammelåret. Det finnes utallige måter å gjøre det på, men denne langtids stekte varianten er en sikker vinner!
Lammelår med saltbakte poteter og bakte grønnsaker, servert med rødvin saus.
Ingredienser;
1 stk lammelår, (ca 2 kg)
4 stk hvitløksfedd
Rosmarin og/el timian
Nykvernet salt og pper
1 aubergine
1 squash
2 rødløk
1 gul paprika
1 rød paprika
12 cherrytomater
saften av 1/2 sitron
litt olivenolje
Nykvernet salt og pepper
Friske urter (timian, rosmarin)
12-16 små poteter
2 dl grovt salt
Rødvinsaus;
2 gulerot
6 sjalottløk
2 hvitløksbåt
2 ss godt smør
2 kvast timian
2 ss tomatpure
3 dl rødvin
3 dl kalvekraft
3 ss usaltet smør
nykvernet salt og pepper
Fremgangsmåte;
Start med å tørke godt av lammelåret. Del opp hvitløk i små biter, lag små stikk i lammelåret og stikk inn hvitløken. Salt og pepre godt, legg over kvister av rosmarin og timian. Ha låret i en ildfast form, dekk over med folie og sett inn i ovnen på 70 grader i 6-8 timer.
Ca en time før du skal ha middagen klar, (dvs når lammelåret har stått i ovnen i nærmere 8 timer), skjær opp auberginen i grove biter, strø på litt salt, og la trekke i 15 minutter, skyll deretter av saltet, og legg de i en ildfast form, sammen med resten av de grovt oppdelte grønnsakene, unntatt tomatene. Ringle over litt god olivenolje, skvis sitronsaft over, ha på litt salt og pepper og friske urter.
Vask og prikk potetene med en gaffel. Fordel saltet over og under potetene i en ildfast form.
Ta ut lammesteken, og la den hvile i en halvtime. Øk temperaturen på ovnen til 200 grader, og sett inn grønnsakene og potetene. Etter en halvtime legg lammelåret oppå grønnsakene igjen, tilsett tomatene og stek videre i 15-20 minutter, til lammesteken har fått en kjernetemperatur på 63-64 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile, mens grønnsakene og potetene står igjen til de er møre og har fått litt farge i kantene.
Mens kjøtt og grønnsaker står i ovnen, lager du sausen. Skrell og del gulrot i små biter, finhakk sjalottløk og hvitløk, surr alt i godt smør til blankt. Tilsett timian, tomatpure, kraft og rødvin, kok inn til ca 2/3 av væsken. Sil sausen, men om ønskelig kan du bruke noe av grønsakene til å lage en fyldigere saus. Da tar du litt av grønnsakene tilbake i sausen og bruker en stavmikser og moser det inn i sausen. Rett før servering tilsettes usaltet smør og dette piskes godt inn, bruk gjerne stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Da er det bare å anrette pent på tallerken, fylle glasset med en fyldig god rødvin og nyte påsken!
Torsk med potetmos, grønnkål, reddik, vårløk og appelsinsaus!
Som et alternativ til kjøttmiddagene, prøv gjerne denne torskemiddagen! En påskeinspirert variant, med appelsinsaus, kan absolutt anbefales!
Ingredienser:
1 kg torskeloin med skinn
Litt nøytral olje
1-2 ss godt smør
Nykvernet salt og pepper
1 pk ferdig vasket og renset grønnkål
1-2 ss godt smør
1,5 dl vann
12 reddiker, delt i 2-4 biter, (litt avhengig av str på reddikene)
1 bunt vårløk, delt i 3-4 cm biter
Ha grønnkål, reddik og vårløk i en panne, ha over
6-8 poteter (litt avhengig av str)
1 dl fløte (evt melk)
2 ss godt smør
Nykvernet salt og pepper
Appelsinsaus;
2 dl fersk presset appelsinsaft
2-3 ss finrevet appelsinskall
1 ts hvitvinseddik
0,5 dl hvitvin
2 ss finhakket sjalottløk
8-10 knuste pepperkorn
2 dl følte
100 gr usaltet smør i biter, kaldt
Nykvernet salt og pepper
Kok poteter, sil av, og bland inn smør og fløte, (evt melk), smak til med salt og pepper.
Ha grønnkål, reddik og vårløk i en panne, ha over vannet og litt salt, kok til mesteparten av vannet har fordampet. Ha i smøret og vend det inn i grønnsakene.
Kok opp appelsinsaft, skall, eddik, hvitvin, sjalottløk og pepperkorn. La småkoke til redusert til mel 0,5-1 dl. Sil av, rør inn fløte, kok opp og reduser til halve. Ta kjelen av varmen og pisk inn det kalde smøret, smak til med salt og pepper. Må ikke koke etter at smøret er tilsatt, da kan den skille seg!
Salt og pepre fisken. Ha olje i en stor stekepanne, og la det bli varmt. Legg fisken med skinnsiden ned og stek i 5-6 minutter på medium til høy varme. Ha så smøret i pannen, snu stykkene forsiktig og stek videre i 2-3 minutter. (steketid avhenger selvsagt noe etter tykkelsen på stykkene). Øs fettet over fisken underveis i stekingen. La fisken hvile et par minutter.
Anrett potetmos, grønnsaker og fisk pent på fat, hell over litt saus. Resten av sausen serveres ved siden av. Noen vil nok foretrekke en rødvin til denne retten, og en Pinot Noir fra USA, el en Barbera fra Piemenonte blir ofte anbefalt! Selv ville jeg uten tvil valgt en tørr champagne! Balholm sin alkoholfrie eplemost med rabarbra fungerer også utmerket godt til denne retten.
BON APPÉTIT
RIKTIG GOD PÅSKE FRA FANAFRUEN
Comments