top of page

GULT ER KULT

Oppdatert: 7. apr. 2020

Påsken er like om hjørnet! Om du skal tilbringe påsken til fjells eller i byen, er det alltid kjekt å samle familie og venner rundt et godt måltid. Det kan være det enkleste enkle; en lunsj i det fri, litt mer planlagt; en tre-retters meny, eller bare samles til en kaffekopp med en gul påskekake. Det viktigste er å være sammen!


Her følger noen eksempler / oppskrifter på hva jeg skal servere mine kjære i påsken!


Laks - Helt rått - nesten! Det var overskriften på denne retten, sitert fra Bergens Tidene sist helg. Jeg synes den så spennende ut, og måtte bare prøve. Kjempegod! Og den skal lages igjen på fjellet i neste uke. Prøv den du også! Kan brukes som forrett, som en av flere småretter, eller bare som en avslutning på en fin påskedag! Server gjerne godt brød til!


Laks Tataki

Ingredienser;

500 gr laksefilet, skinn og ben fri (jeg brukte Salmalaks)

4 ss sesamfrø

Nykvernet salt og pepper

2 ss granateplekjerner

2 vårløk, snittet i tynne skiver

1 bunt koriander (kan sløyfes om noen ikke liker koriander)

Saus

1/2 dl soyasaus

1/2 lime - saften

1 ss riseddik

1 ss akasie-honning

1 ss revet ingefær

Chilimajones

1 egg

1 ts dijon sennep

1 ss sitronsaft

1/2 ss akasiehonning

1 ts chilisaus

2,5 dl nøytral olje

Fremgangsmåte;

Lag majones ved å blande egg, sitronsaft, sennep, chilisaus og honning i en blender, tilsett oljen i en tynn stråle og pisk godt. Smak til om det er ønskelig med mer, sitron, honning eller chilisaus. Lag sausen ved å blande alle ingrediensene, ha evt i mer sitron eller honning etter smak. Salt og pepre laksen, rull den i sesamfrø. Ha nøytral olje i en skikkelig varm panne og stek fisken i 30 sekunder på hver side, og legg den rett på en skjærefjøl. Den skal være rå inni. La hvile i 5 minutter. Skjær laksen i tynne skiver og legg på fat. "Skvett" over litt chilimajones, ha på vårløk, granateplekjerner og evt koriander. Ha til slutt på litt saus, og server resten av sausen ved siden av.


Asparges med ristede pinjekjerner og sherrytomater . Passer som forrett, eller en av flere småretter, eller når som helst du bare er "fysen" på noe godt!

Ingredienser:

100 gr pinjekjerner

16 asparges

8 sherrytomater – delt i to

Vinaigrette:

5 ss god olivenolje

2 ss balsamicoeddik

50 gr nyrevet parmesan

nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte:

Rist pinjekjernene på varm tørr stekepanne til de blir lett brune – (pass på at de ikke svir, det skjer fort og smaker ikke godt), legg de over på et kjøkkenpapir, dette kan gjøres i god tid.

Skjær av den trevlete nederste delen av asparges. Deretter lag et lite snitt nederst på stilken og sett de på høykant i kaldt vann, de får et opptrekk og blir fine og saftige.

Kok opp vann i en vid kjele, tilsatt 1 ss salt og ½ ts sukker pr liter. Ha asparges i kokende vann, skru ned varmen og kok i 1-2 minutter, sil av og ha de gjerne rett i iskaldt vann, slik at kokeprosessen stopper helt, og de beholder fargen. Ta de deretter over på et kjøkkenpapir og la de renne av seg. Anrett asparges på porsjonsfat, ha på tomat, og pinjekjerner, springle vinaigrette over. Et lite stykke godt brød, toast eller lignende smaker godt til!


Marinerte reker i avocado - passer som forrett eller en liten kveldsrett.

Ingredienser:

32-40 stk reker (litt avhengig av størrelse)

2 avocadoer

½ sitron

1 tomat finhakket

Marinade:

2 dl god olivenolje

Saften av 3-4 lime

100 gr grovhakkede valnøtter

3 fedd finhakket hvitløk

1 bunt persille (finhakk det meste og gjem litt til pynt)

Salt og pepper

Dressing:

2 dl rømme

2 ss hot chilli saus

½ ts sukker

Smak til med litt lime, salt og pepper

Fremgangsmåte:

Skrell rekene, bland alle ingrediensene til marinaden og la rekene ligge i den i 3-4 timer, bland forsiktig rundt med jevne mellomrom. Bland ingrediensene til dressingen og sett kaldt. Del avokadoen i 2, fjern steinen, men behold skallet på, skjær et lite snitt på langs på undersiden av hver avocado, slik at den står støtt på fatet. Skvis litt sitronsaft over avocadokjøttet, (smaker godt og bevarer grønnfargen)! Så langt kan du gjøre alt i forkant.

Ca en halvtime før gjestene kommer kan du arrangere forretten. Ha litt dressing i hver avocado, fordel reke/nøtteblandingen over og ha gjerne litt dressing på toppen før du pynter med hakket tomat og persille.

Et lite stykke godt brød, toast eller lignende smaker godt til!


Hovedretter: Vi kommer ikke utenom lam i påsken.

Her følger en oppskrift som passer veldig godt om du skal legge ut på langtur. Langtidsstekt lammelår smaker fortreffelig, og kan virkelig anbefales. Dette lammelåret har stått i ovnen i 6-7 timer, resultatet er saftig og smakfullt lammekjøtt!

Lammelår med saltbakte poteter og bakte grønnsaker, servert med rødvin saus.

Ingredienser;

1 stk lammelår, (ca 2 kg)

4 stk hvitløksfedd

Rosmarin og/el timian

Nykvernet salt og pper


1 aubergine

1 squash

2 rødløk

1 gul paprika

1 rød paprika

12 cherrytomater

saften av 1/2 sitron

litt olivenolje

Nykvernet salt og pepper

Friske urter (timian, rosmarin)


12-16 små poteter

2 dl grovt salt

Rødvinsaus;

2 gulerot

6 sjalottløk

2 hvitløksbåt

2 ss godt smør

2 kvast timian

2 ss tomatpure

3 dl rødvin

3 dl kalvekraft

3 ss usaltet smør

nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte;

Start med å tørke godt av lammelåret. Del opp hvitløk i små biter, lag små stikk i lammelåret og stikk inn hvitløken. Salt og pepre godt, legg over kvister av rosmarin og timian. Ha låret i en ildfast form, dekk over med folie og sett inn i ovnen på 70 grader i 6-8 timer.


Ca en time før du skal ha middagen klar, (dvs når lammelåret har stått i ovnen i nærmere 8 timer), skjær opp auberginen i grove biter, strø på litt salt, og la trekke i 15 minutter, skyll deretter av saltet, og legg de i en ildfast form, sammen med resten av de grovt oppdelte grønnsakene, unntatt tomatene. Ringle over litt god olivenolje, skvis sitronsaft over, ha på litt salt og pepper og friske urter.


Vask og prikk potetene med en gaffel. Fordel saltet over og under potetene i en ildfast form.


Ta ut lammesteken, og la den hvile i en halvtime. Øk temperaturen på ovnen til 200 grader, og sett inn grønnsakene og potetene. Etter en halvtime legg lammelåret oppå grønnsakene igjen, tilsett tomatene og stek videre i 15-20 minutter, til lammesteken har fått en kjernetemperatur på 63-64 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile, mens grønnsakene og potetene står igjen til de er møre og har fått litt farge i kantene.


Mens kjøtt og grønnsaker står i ovnen, lager du sausen. Skrell og del gulerot i små biter, finhakk sjalottløk og hvitløk, surr alt i godt smør til blankt. Tilsett timian, tomatpure, kraft og rødvin, kok inn til ca 2/3 av væsken. Sil sausen, men om ønskelig kan du bruke noe av grønsakene til å lage en fyldigere saus. Da tar du litt av grønnsakene tilbake i sausen og bruker en stavmikser og moser det inn i sausen. Rett før servering tilsettes usaltet smør og dette piskes godt inn, bruk gjerne stavmikser. Smak til med salt og pepper.


Da er det bare å anrette pent på tallerken, fylle glasset med en fyldig god rødvin og nyte påsken!

De siste 10-15 årene har familien vår vært til fjells i påsken, og det har nærmest blitt en tradisjon at vi har kalkun på påskeaften. For å slippe å "styre" for mye i selve påsken lager jeg stuffingen og sausen i forkant, fryser det ned og tar det med til fjells. Slik kan også mor være ute i solen, (den vi alltid håper å se), og ikke på kjøkkenet hele dagen - og resultatet blir akkurat like godt!


Kos og gode kaker hører med i påsken!

Og kanskje spesielt gule kaker og kaker med sitron! Jeg er veldig glad i friske kaker, spesielt de som smaker av sitron. I tillegg til sitron terten som allerede ligger på nettsiden min, ønsket jeg å lage en ny variant. Etter mye prøving og testing av ulike kaker med sitron, falt jeg fullstendig for denne som jeg fant på det Søte Liv. Men husk at den helst bør lages en dag i forveien, slik at den får "satt" seg i kjøleskapet. Herlige munnfuller!

Sitron barer:

Ingredienser:

Bunn: 250 g hvetemel 100 g melis 250 g smør 1 ts revet sitronskall

Fyll: 6 egg 450 g sukker 2,5 dl presset sitronsaft 2 ts revet sitronskall 60 g hvetemel

Glasur: 300 g melis 3 ss sitronsaft 1-2 ss vann

Fremgangsmåte:

Bland sammen ingrediensene til mørdeigen - ha det i en food processor og la maskinen gå til deigen samler seg.

Press mørdeigen ut i bunnen på en bakepapirkledd, liten langpanne (ca 20x30 cm).

Stek bunnen midt i ovnen ved 160°C i 30 minutter, eller til den er gyllen.

Til sitronkremen piskes egg og sukker sammen til luftig eggedosis.

Pisk inn sitronsaft og fint revet sitronskall og til slutt hvetemelet, til alt er godt blandet.

Hell blandingen over bunnen og stek videre midt i ovnen ved 160°C i ca. 45 minutter. Sitronkremen skal da være stivnet, men fortsatt litt bløt. Slå av ovnen og la kaken stå i ettervarmen til ovnen er helt kald. Avkjøl kaken helt i formen, og sett i kjøleskapet over natten.


Løft kaken forsiktig ut av formen ved å ta tak i bakepapiret.

Rør sammen melis og sitronsaft, og tilpass konsistensen med en liten skvett vann hvis behov. Smør glasuren jevnt ut over kaken, og sett den tilbake i kjøleskapet slik at glasuren stivner. Del opp i små firkanter og du er klar til å kose deg!


Sitronterte med friske bær fra menyen "Fanagubbens Fristelse"

Her er link til oppskriften; https://www.fanafruen.no/dessert-sitronterte


Suksessterte eller Gulekaken, som den også kalles.

Dette er en kake som veldig mange setter pris på. Jeg må innrømme at jeg har slitt litt med den gule kremen..., enten synes jeg den blir for flytende, eller så har den gjerne blitt for "smøraktig" på smak. Nå mener jeg å ha funnet den perfekte komboen..., og her kommer den:

Ingredienser;

Bunn;

250 gr mandler

125 gr sukker

125 gr melis

4 eggehviter

Eggekrem;

6 stk eggeplommer

150 gram sukker

150 gram smør

20 gram maisenna mel

1 dl H-melk

1 dl kremfløte

Fremgangsmåte;

Ha mandlene i en food prosessor og mal fint. Tilsett sukker og melis og bland godt videre. Stivpisk eggehvitene, og bland i mandel/sukker/melis blandingen. Ha det i en bakepapirkledd form på 24 cm, og stek i 25-30 min i 200 grader. Avkjøl helt.


Hell sukker, fløte og melk i en kjele eller panne med høy kant og skru på medium varme. Kok opp denne blandingen så sukkeret løser seg helt opp. Hell deretter den varme fløteblandingen i en tynn stråle opp i bollen med eggeplommene. Rør hele tiden. Når du helt over alt heller du blandingen tilbake i kjelen. Varm opp eggekremen på medium varme mens du rører hele tiden med en slikkepott. Kremen tykner når den blir varm. La kremen koke i 1 minutt før du skrur av varmen. Hell i de kalde smørterningene og rør dette godt inn.


Ha kremen over kakebunnen og sett kaldt i minst 2 timer, og gjerne til neste dag. Nyt sammen med ny-trekt sterk kaffe.

Om solen skinner, nyt et glass hjemmelaget juice og litt frukt eller ost og kjeks akkompagnert av deilige bobler, enten det er på terrassen eller ute i snøen til fjells. Det er slike stunder som huskes også lenge etter at påsken er over.

Uansett hvor og med hvem du feirer påsken, så ønsker Fanafruen dere alle en riktig god påske!

416 visninger

Siste innlegg

Se alle

SKREIEN

Comments


bottom of page