Rabarbra og jorbærkompott med pernod is
Ingredienser:
1 vaniljestang
2 stk eggeplomme
2 ss sukker
2 dl kremfløte
3 ss likør Pernod el annen lakrislikør
Kompott:
350 gr rabarbra
3,5 dle eplejuice
1 dl sukker
1 vaniljestang
½ ss potetmel
½ dl vann
350 gr jordbær
Fremgangsmåte:
Begynn med isen. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland stangen og frøene med eggeplommer og sukker, visp sammen til lys og kremaktig eggedosis – ta ut vaniljestangen. Pisk fløten lett stiv, bland inn eggedosisen, smak til med Pernod. Frys det ned i minst 3-4 timer, gjerne natten over.
Trekk skinnet av rabarbra stilkene og del i 2-3 cm biter. Ha eplejuice og sukker i en panne, del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, ha frø og stang i juicen og kok opp det hele. Tilsett rabarbra i biter og la småkoke i 8-10 minutter under lokk, smak og ha evt i litt mer sukker om du finner det nødvendig. Rør sammen potetmel i kaldt vann, tilsett dette i en tynn stråle under stadig omrøring. Gi kompotten et raskt oppkok og avkjøl, kompotten vil da tykne noe. Rens jordbærene og del dem i skiver, vend dem inn i kompotten før servering.
Anrett kompotten i pene porsjonskåler og topp med en kule Pernod is. Pynt gjerne med en tørket blomst eller sitronmelisse.