top of page
  • Forfatterens bildeFanafruen

En av de aller beste råvarene som finnes. Vi er midt i skreisesongen, og butikkene har masse fin skrei til salgs, så her følger et utvalg av gode oppskrifter og ulike måter å tilberede denne fantastiske råvaren på!


Skrei med blomkål og sellerirotpure, servert med lun salat og smørsaus med urter. Snakk om festmåltid!

Ingredienser;

800 gr torskeloin skinn og bein fri

2,5 l vann

6-7 ss salt

2 ts eddik, 7%


Blomkål/sellerirot puré

1 lite blomkålhode

1/2 sellerirot

50 gram smør

2 ss nøytral olje

3 dl helmelk

1 dl kremfløte

Salt


Lun salat

250 gr vasket, tørket og hakket grønnkål

10-12 rosenkål, del opp i blader

2 ss smør

4-5 ss hakket fersk persille og estragon

12-16 små tomater - delt i to


Smørsaus

3 dl kremfløte 300 gr usaltet smør 2 ss hakket persille

2 ss hakket dill sitronsaft, salt og pepper

100 gr ørretrogn (valgfritt)


Fremgangsmåte:

Skjær loinen i porsjonsstykker.

Kok opp vann i en vid kasserolle, tilsett salt og eddik, og skru av varmen. Ha fiskestykkene i vannet og la trekke under lokk i 7-10 minutter.

Del blomkål og sellerirot i terninger og surr det lett i olje og smør til det er gylden. Ha på melk og fløte - kok til møre. Kjør med stavmikser og smak til med salt.


Salaten- start med å skjære av nederste del av rosenkålene, og dypp de i kokende lettsaltet vann i 1-2 minutter, ta opp og løsne et og et rosenkålblad, ha de deretter rett over i iskaldt vann, (da beholder de den grønne fine fargen), legg de over på tørkepapir slik at vannet renner godt av. Surr grønnkål i en stekepanne i et par minutter, (til du ser at grønnkålen faller litt sammen og blir blank og fin), bland inn rosenkålbladene og de halve tomatene, surr videre i 1-2 minutt. Rett før servering ha over de hakkede urtene.


Saus: Kok opp kremfløte og la det småkoke under omrøring til mengden er halvert. Trekk kasserollen av platen og pisk inn terninger av kaldt smør. Sausen må ikke koke etter at smøret er pisket inn, da kan den skille seg. Smak til med sitronsaft, salt og pepper og rør inn hakkete urter og eventuelt ørretrogn rett før servering. OBS; På bildet under var jeg så heldig at jeg kom over noe "rimelig" Belugakaviar, så i stedet for at jeg hadde ørretrogn i sausen, la jeg litt beluga kaviar på fiskestykket, og da droppet jeg ørretrognen i sausen denne gang. Til dette er det, (etter min mening), kun en god champagne i glasset som teller! - MAGISK ER ORDET!

Skrei med jordskokkpurè og soyasmør - virkelig anbefales!

Ingredienser;

800 gr torskefilet med skinn - gjerne loin.

litt havsalt - nykvernet pepper

nøytral olje til steking.


Jordskokkpuré:

10 - 12 jordskokk

1 persillerot

3 dl melk

3 dl vann

2 ss godt smør

1 dl fløte

litt limesaft

nykvernet salt og pepper


1/2 - 1 blomkålhode

Litt olje


1 Selleriot

litt salt


Soyasmør:

150 gr godt smør

3 sjalottløk

3 fedd hvitløk

5 ss soyasaus

2 ts finrevet persille

1/2 granteple - kjernene

2 ss finhakket persille


Fremgangsmåte;

Start med selleriroten. Sett ovnen på 180 grader. Skjær bunnen av roten, (slik at den står støtt), sett den deretter inn i varm ovn, (med skall), og bak den i ca 90 minutter - den skal være myk inni, når du stikker i den. Når den er ferdig, skjær av skall, og skjær den i passe små biter, dryss på litt salt


Skrell og del opp jordskokk og persillerot, kok mørt i melk og vann. Sil av, tilsett smør og fløte og mos til en jevn og fin puré. Smak til med salt og pepper og en ørliten skvis av lime.


Mens jordskokken koker, skrap skjellene av skinnet på fisken, dryss havsalt på kjøttsiden og la ligge i 10- 15 min, deretter skyller du bort saltet og tørker godt av fisken.


Soyasmøret: Brun smøret i en panne til det er lyst brun, (må ikke bli for brent), skum av toppen av smøret, tilsett finhakket løk, hvitløk og ingefær. Like før servering har du i soyasaus, og ca halvparten av persillen, og granateple kjernene. Resten bruker du til pynt.


Del blomkål i veldig små buketter og stek disse gyldne i litt olje.


Ha nøytral olje i en stekepanne, legg i fisken med skinnsiden ned, ha på litt salt og pepper og stek på middels varme i ca 10 min, (litt avhengig av tykkelsen på stykkene), men fisken skal bli blank og flake seg litt.


Anrett puré på fatet, legg rundt biter av bakt sellerirot, stekt blomkål og legg fiskestykket over med skinnsiden opp. Ha soyasmøret rundt, og pynt med resten av persille/granateple, hell noe godt i glasset, og bare gled deg!!


Tradisjonell Skrei med Sandefjordsmør - helt nydelig!

Ingredienser:

800 gr skreifilet med skinn

1,5 l vann

5 ss salt

1 ts eddik, 7%

800 gr mandelpotet 300 gr aspargesbønner

300 gr gulerøtter

Sandefjordsmør:

1 dl kremfløte 250 gr smør 1 bunt persille, frisk sitronsaft

Fremgangsmåte:

Skjær skreifileten i porsjonsstykker.

Kok opp vann i en vid kasserolle, tilsett salt og eddik, og skru av varmen. Ha skreistykkene i vannet og la trekke under lokk i 7-10 minutter.

Kok opp kremfløte og la det småkoke under omrøring til mengden er halvert. Trekk kasserollen av platen og pisk inn terninger av kaldt smør. Sausen må ikke koke etter at smøret er pisket inn, da kan den skille seg. Smak til med sitronsaft og rør inn hakket persille.

Kok mandelpotetene med skallet på, og unngå foss koking. Det er lett å koke i stykker mandelpoteter. (Hvil dem gjerne noen minutter under et klede før servering. Det er verdt bryet).

Skrell gulrot, og rens aspargesbønnene. Skjær gulrot i skiver, og kok de i 6-8 minutter, (skal ha litt motstand). Surr aspargesbønnene i litt smør på en stor stekepanne i 4-5 minutter.

Server skreien med sandefjordsmør, potet, aspargesbønner og gulrot.


Skrei/torsk med ertepurè og sprøstekt chips - berre lekkert!

Ingredienser:

800 gr torskefilet, gjerne loin

2 ss smør til steking

Nykvernet salt og pepper

Chips:

4 stk poteter

1 dl olje

Salt

Ertepuré:

2 pk frosne selskapserter (à 250 gr)

2 båter hvitløk

4 stk vårløk (kun det grønne)

2 ss smør

1 dl kraft, (okse eller vanlig kjøttbuljong)

Nykvernet salt og pepper

150 gr bacon

Litt margarin

Fremgangsmåte:

Start med å lage potetchipsen. Vask og skjær potetene i tynne skiver, behold skallet på. Skyll skivene godt i iskaldt vann, og tørk de med tørkepapir. Varm opp oljen i en panne med høye kanter. Når oljen er varm legges skivene i, ikke for mange av gangen. Rør litt rundt slik at de får jevn fin farge, stek til gyllen brun. Ta dem opp med en hullsleiv og legg over på et fat dekket med tørkepapir, slik at oljen renner av. Dryss over med salt.

Kutt bacon i små biter og fres det sprøtt i en varm panne med litt margarin. Legg det sprøstekt baconet over på en tallerken med tørkepapir, slik at fettet renner av. Kutt det i enda mindre biter når det er litt avkjølt.

Fres hvitløk og vårløk i en kjele med smør til løken er blank. Ha på erter og fres i et par minutter. Tilsett kraft og kok opp. Trekk kjelen til side. Bruk en stavmikser og kjør til pure. Smak til med salt og pepper.

Tørk torskefiletene med kjøkkenpapir, skjær i porsjons stykker, krydre med salt og pepper. Ha fiskestykkene i pannen når smøret er nøttebrunt, stek ca 3-5 min på hver side, litt avhengig av tykkelse på bitene, fisken skal ha en gyllen farge på begge sider.

Anrett ertepuré, fiskestykke og potetchips på tallerkenen, strø baconbiter over.

Dersom en ikke ønsker å lage potetchips selv, går det fint å bruke en ferdigkjøpt litt «grov» variant med skallet på – Sørlandschips kan anbefales.


Stekt skrei , blomkål og sellerirotpuré, reddik, svarte oliven og rødløk, herlig!

Ingredienser;

800 gr torskefilet med skinn

3-4 ss god olje

2 ss smør

Nykvernet salt og pepper


8 reddiker

1 rødløk

20-25 svarte oliven

Litt god olje


Sellerirotpuré

1 blomkålhode

1 liten sellerirot

2 dl melk

2-3 dl vann

1 dl fløte

2 ss godt smør

Nykvernet salt og pepper


25-30 små tomater

Litt god olje


25-50 Sukkererter

Litt smør

Salt

Litt sitron


Fremgangsmåte;

Rens og del blomkål og sellerirot i små biter og ha det i en kasserolle, ha over melk og vann, - kok til møre, sil av. Tilsett fløte, godt smør og mos med en stavmikser, smak til med salt og pepper. Hakk reddik, oliven og rødløk i små biter, surr det blankt i litt olje. Ha tomatene i en ildfast form, ringle over litt god olje, samt salt - stek i ovnen på 200 grader i 12-15 minutter. Rens og surr sukkererter i litt smør i 4-5 minutter, ha på litt salt og skvis over litt sitron.


Del fisken i passe porsjonsstykker. Ha på salt og pepper. Ha olje i en stekepanne på medium-høy varme, legg på fiskestykkene med skinnsiden ned, ha deretter smøret i pannen og la det bli lett brunt, senk temperaturen til medium varme og stek til fisken er gjennomstekt, hvor lang tid det tar vil avhenge av tykkelsen på fisken, men fisken skal begynne å "flake" seg, og du kan se at den er hvit gjennom. Bruk en skje og hell stekesmøret over fisken med jevne mellomrom under stekingen.


Anrett puré , fisk og grønnsaker på tallerken og server!


Skrei i tomatsaus bakt i ovnen, med ris og asparges , litt annerledes, men deilig vri!

Ingredienser:

3-4 ss god olivenolje

1 gul løk

3-4 fedd hvitløk

1 rød paprika

1/2 -1 chilli

600 gr hakked hermetiske tomater

frisk basilikum

800 gr torskeloin

Litt sitron

Nykvernet saltt og pepper


Ris til 4 porsjoner - (bruk gjerne villris)


Asparges/ sukkererter el lignende

1/2 mango hakket i små biter


Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader.

Start med å dele fisken opp i passe porsjonsstykker. Dryss på litt salt og legg til side. Ha oljen i en panne, ha i finhakket løk, hvitløk, paprika og chili - prøv deg litt frem med chilien, da styrken på den kan variere veldig. La alt surre litt i oljen, og tilsett deretter tomatene, la koke et par minutter. Hakk opp ca 20-25 friske basilikumblader og ha i sausen. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over i en ildfast form, og legg fiskestykkene i sausen. Skvis litt sitronsaft over hvert stykke. Ha over aluminiumsfolie og stek i ovnen i 20-25 minutter. I mellomtiden koker du ris og ønskede grønnsaker.

Anrett ris, fisk, tomatsaus og ønskede grønnsaker på tallerken, strø over litt finhakkede mango biter, og server gjerne et par grove små kjeks med limesmak til. Herlig!

Skrei med spekeskinke, rotmos og grønnkål - festmat!!

Ingredienser;

800 gr torskeloin

4 store skiver spekeskinke

4 ts godt smør


Rotmos

1/2 - 1 søtpotet

2 gulerøtter

1 liten kålrabi

1,5 dl fløte

2 ss godt smør

Nykvernet salt og pepper

Litt sitron


1 pk ferdig kuttet og vasket grønnkål

1-2 ss godt smør

1 dl vann

Nykvernet salt og pepper


Fremgangsmåte:

Start med rotmosen. Skrell og del grønnsakene i små biter, ha de i en kasserolle, ha på vann og kok møre. Mens de koker, sett ovnen på 200 grader. Del fisken i porsjonsstykker, legg 1 ts godt smør på toppen av hvert stykke, rull de inn i spekeskinke. Legg fisken i en smurt ildfast form, sett de i varm ovn og stek i 12-15 minutter. Smelt smør i en kasserolle, ha grønnkålen i og hell over vannet. Kok med lokk i 2-3 minutter, ta av lokket og la kålen trekke litt til slik at vannet fordamper. Ha på litt nykvernet salt og pepper. Anrett grønnkål, rotmos og fisk på tallerken, pynt gjerne med litt alpha spirer på toppen, ha gode bobler i glasset og bare nyt - dette er festmat!!Bon Apétit

468 visningerI høst fikk jeg tilbud om å kjøpe en halv hjort, og slo til. I tillegg til filet`er, steik og annet, ble det selvsagt en god del kjøttdeig. Nå har jeg prøvd meg litt frem og laget en oppskrift som jeg og mine synes er helt nydelig, faktisk ganske fornøyd med meg selv, om det er lov å si! Her serverte jeg soppstuing, stekte potetbåter, rosenkål og selvsagt Fanafruens eget Cognac syltede tyttebær til! Men tilbehøret varierer du etter smak og behag.

Ingredienser:

0,5 kg hjortekjøttdeig

1 liten løk

1,5 dl brødkromler

2 egg

1 liten ts ingefær

1 liten ts malt muskat

1,5 dl matfløte

2-3 dl Farris

litt salt og pepper

Smør til steking

Soppstuing ingredienser;

2-4 sjalottløk, (litt avhengig av størrelse)

2 ss smør

350 gr aromasopp, delt i skiver

3 dl fløte

2-3 ss soya saus

litt salt og pepper


Fremgangsmåte;

Ha løk i en kjøkkenmaskin og kjør til finhakket, ha deretter i kjøttdeig, brødkromler, egg, krydder, (bruk litt salt og pepper, stek en liten prøvekake, før du evt tilsetter mer salt og pepper), matfløte og halvparten av farris`en. Kjør blandingen til en jevn og fin deig. Ha i resten av farris`en om ønskelig. Blandingen skal være litt løs, men fortsatt henge godt sammen! Jeg bruker en stor skje og lager runde store baller i hånden, som jeg deretter trykker flate til karbonader. Ha smør i en panne, og vent til det blir litt brunt, stek karbonadene til godt brune på begge sider, skru ned varmen og la de ettersteke i 4-6 minutter, (litt avhengig av tykkelsen).


Finhakk sjalottløk og surr den i smøret, tilsett soppen og ha på litt nykvernet salt og pepper. La soppen få litt farge. Ha over fløten, tilsett soyasaus og la det koke i 3-5 minutt til det tykner. Server gjerne med rosenkål, potetbåter og tyttebær! Dette er rett og slett festmat, så ha gjerne en god rødvin i glasset ved siden av.


BON APPETIT!


9 052 visninger

Oppdatert: 7. apr. 2020

Påsken i år blir annerledes for de aller fleste av oss. Det er uvirkelige tider vi opplever. Jeg håper - forholdene tatt i betraktning - at dere har det fint, og at vi i disse dager tar ekstra godt vare på de som trenger det aller mest.

Reiserestriksjoner og begrensninger for hvor mange personer vi får samlet rundt bordet, gjør at vi må tenke litt annerledes. Men mer enn noensinne er det viktig å unne seg litt ekstra. Jeg håper derfor du lar deg inspirere til å prøve ut noen av tipsene og oppskriftene som følger herunder!


Vi har en tradisjon hver påske, nemlig lunsj med familie og venner midt inne på Vikafjellet. I år blir den flyttet hjem på terrassen. Vi "øvde" oss sist helg. Vi fyrte opp bålpannen, tok på afterski-jakken og nøt et par timer i solen - det virket helt fint!

Gule kaker, og da gjerne friske gule kaker med sitron, hører med til påsken!

Sitron munnfuller - herlig!

Ingredienser:

Bunn: 250 g hvetemel

100 g melis

250 g smør

1 ts revet sitronskall

Fyll:

6 egg

450 g sukker

2,5 dl presset sitronsaft

2 ts revet sitronskall

60 g hvetemel

Glasur:

300 g melis

3 ss sitronsaft

1-2 ss vann

Fremgangsmåte:

Bland sammen ingrediensene til mørdeigen - ha det i en food processor og la maskinen gå til deigen samler seg.

Press mørdeigen ut i bunnen på en bakepapirkledd, liten langpanne (ca 20x30 cm).

Stek bunnen midt i ovnen ved 160°C i 30 minutter, eller til den er gyllen.

Til sitronkremen piskes egg og sukker sammen til luftig eggedosis.

Pisk inn sitronsaft og fint revet sitronskall og til slutt hvetemelet, til alt er godt blandet.

Hell blandingen over bunnen og stek videre midt i ovnen ved 160°C i ca. 45 minutter. Sitronkremen skal da være stivnet, men fortsatt litt bløt. Slå av ovnen og la kaken stå i ettervarmen til ovnen er helt kald. Avkjøl kaken helt i formen, og sett i kjøleskapet over natten.


Løft kaken forsiktig ut av formen ved å ta tak i bakepapiret.

Rør sammen melis og sitronsaft, og tilpass konsistensen med en liten skvett vann hvis behov. Smør glasuren jevnt ut over kaken, og sett den tilbake i kjøleskapet slik at glasuren stivner. Del opp i små firkanter og du er klar til å kose deg!


Gamle klassikere

Suksessterte eller Gulekaken, som den også kalles.

Dette er en kake som veldig mange setter pris på. Jeg må innrømme at jeg har slitt litt med den gule kremen..., enten synes jeg den blir for flytende, eller så har den gjerne blitt for "smøraktig" på smak. Nå mener jeg å ha funnet den perfekte komboen..., og her kommer den:

Ingredienser;

Bunn;

250 gr mandler

125 gr sukker

125 gr melis

4 eggehviter

Eggekrem;

6 stk eggeplommer

150 gram sukker

150 gram smør, kaldt

20 gram maisenna mel

1 dl H-melk

1 dl kremfløte

Fremgangsmåte;

Ha mandlene i en food prosessor og mal fint. Tilsett sukker og melis og bland godt videre. Stivpisk eggehvitene, og bland i mandel/sukker/melis blandingen. Ha det i en bakepapirkledd form på 24 cm, og stek i 25-30 min i 200 grader. Avkjøl helt.


Hell sukker, fløte og melk i en kjele eller panne med høy kant og skru på medium varme. Kok opp denne blandingen så sukkeret løser seg helt opp. I en bolle blander du eggeplommer og maisenna. Hell deretter den varme fløteblandingen i en tynn stråle opp i bollen med eggeplommene. Rør hele tiden. Når du har helt over, heller du hele blandingen tilbake i kjelen. Varm nå opp eggekremen på medium varme mens du rører hele tiden med en slikkepott. Kremen tykner når den blir varm. La kremen koke i 1 minutt før du skrur av varmen. Ha i de kalde smørterningene og rør dette godt inn.


Ha kremen over kakebunnen og sett kaldt i minst 2 timer, og gjerne til neste dag. Nyt sammen med ny-traktet sterk kaffe.

Sitronterte med friske bær fra menyen "Fanagubbens Fristelse"


Cupcakes med gul pynt.

Har du barn er det alltid suksess med cupcakes, eller muffins. Jeg har laget noen kjempegode sjokolade cupcakes med ostekrem på. Ha i gul konditorfarge og la barna få være med og pynte! Smaker godt - og er kjempegøyt!

Ingredienser:

120 g smør

60 g kokesjokolade (70% kakaoinnhold)

2 egg

150 g sukker

2 ts vaniljeekstrakt

120 g rømme

40 g kakao

0,5 ts natron

1 ts bakepulver

100 g hvetemel

Toppings;

200 gr kremost naturell, romtemperert

1,5 ts vaniljesukker

50 gr godt smør, romtemperert

1 liten skvis limesaft

6 dl melis


Fremgangsmåte;

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt kokesjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn.

Pisk egg og sukker tykt og luftig. Bland inn vaniljeekstrakt og sjokoladesmøret. Rør deretter inn rømmen.

Sikt sammen de tørre ingrediensene og vend inn i røren til slutt.

Ha papirformer i muffinsbrett og fyll deigen i formene.

Stek muffinsene midt i ovnen ved 180°C til de er gjennomstekte, ca. 15-18 minutter. Avkjøl muffinsene på rist til de er helt kalde.


Rør sammen romtemperert kremost, smør og vaniljesukker, og ha i limesaft. Tilsett melisen litt etter litt til du får en passe fast topping. Tilsett gul konditorfarge til ønsket farge. Om toppingen er litt bløt, sett den gjerne i kjøleskapet en stund slik at den lettere kan sprøytes på cup cakes`ene i ønsket form og mengde. Pynt videre med kuler, strø og eller annet barna måtte ønske!

Lam og Torsk!

For mange blir det ikke påske uten det tradisjonelle lammelåret. Det finnes utallige måter å gjøre det på, men denne langtids stekte varianten er en sikker vinner!

Lammelår med saltbakte poteter og bakte grønnsaker, servert med rødvin saus.

Ingredienser;

1 stk lammelår, (ca 2 kg)

4 stk hvitløksfedd

Rosmarin og/el timian

Nykvernet salt og pper


1 aubergine

1 squash

2 rødløk

1 gul paprika

1 rød paprika

12 cherrytomater

saften av 1/2 sitron

litt olivenolje

Nykvernet salt og pepper

Friske urter (timian, rosmarin)


12-16 små poteter

2 dl grovt salt

Rødvinsaus;

2 gulerot

6 sjalottløk

2 hvitløksbåt

2 ss godt smør

2 kvast timian

2 ss tomatpure

3 dl rødvin

3 dl kalvekraft

3 ss usaltet smør

nykvernet salt og pepper

Fremgangsmåte;

Start med å tørke godt av lammelåret. Del opp hvitløk i små biter, lag små stikk i lammelåret og stikk inn hvitløken. Salt og pepre godt, legg over kvister av rosmarin og timian. Ha låret i en ildfast form, dekk over med folie og sett inn i ovnen på 70 grader i 6-8 timer.


Ca en time før du skal ha middagen klar, (dvs når lammelåret har stått i ovnen i nærmere 8 timer), skjær opp auberginen i grove biter, strø på litt salt, og la trekke i 15 minutter, skyll deretter av saltet, og legg de i en ildfast form, sammen med resten av de grovt oppdelte grønnsakene, unntatt tomatene. Ringle over litt god olivenolje, skvis sitronsaft over, ha på litt salt og pepper og friske urter.


Vask og prikk potetene med en gaffel. Fordel saltet over og under potetene i en ildfast form.


Ta ut lammesteken, og la den hvile i en halvtime. Øk temperaturen på ovnen til 200 grader, og sett inn grønnsakene og potetene. Etter en halvtime legg lammelåret oppå grønnsakene igjen, tilsett tomatene og stek videre i 15-20 minutter, til lammesteken har fått en kjernetemperatur på 63-64 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile, mens grønnsakene og potetene står igjen til de er møre og har fått litt farge i kantene.


Mens kjøtt og grønnsaker står i ovnen, lager du sausen. Skrell og del gulrot i små biter, finhakk sjalottløk og hvitløk, surr alt i godt smør til blankt. Tilsett timian, tomatpure, kraft og rødvin, kok inn til ca 2/3 av væsken. Sil sausen, men om ønskelig kan du bruke noe av grønsakene til å lage en fyldigere saus. Da tar du litt av grønnsakene tilbake i sausen og bruker en stavmikser og moser det inn i sausen. Rett før servering tilsettes usaltet smør og dette piskes godt inn, bruk gjerne stavmikser. Smak til med salt og pepper.


Da er det bare å anrette pent på tallerken, fylle glasset med en fyldig god rødvin og nyte påsken!

Torsk med potetmos, grønnkål, reddik, vårløk og appelsinsaus!

Som et alternativ til kjøttmiddagene, prøv gjerne denne torskemiddagen! En påskeinspirert variant, med appelsinsaus, kan absolutt anbefales!

Ingredienser:

1 kg torskeloin med skinn

Litt nøytral olje

1-2 ss godt smør

Nykvernet salt og pepper


1 pk ferdig vasket og renset grønnkål

1-2 ss godt smør

1,5 dl vann

12 reddiker, delt i 2-4 biter, (litt avhengig av str på reddikene)

1 bunt vårløk, delt i 3-4 cm biter

Ha grønnkål, reddik og vårløk i en panne, ha over


6-8 poteter (litt avhengig av str)

1 dl fløte (evt melk)

2 ss godt smør

Nykvernet salt og pepper


Appelsinsaus;

2 dl fersk presset appelsinsaft

2-3 ss finrevet appelsinskall

1 ts hvitvinseddik

0,5 dl hvitvin

2 ss finhakket sjalottløk

8-10 knuste pepperkorn

2 dl følte

100 gr usaltet smør i biter, kaldt

Nykvernet salt og pepper


Kok poteter, sil av, og bland inn smør og fløte, (evt melk), smak til med salt og pepper.

Ha grønnkål, reddik og vårløk i en panne, ha over vannet og litt salt, kok til mesteparten av vannet har fordampet. Ha i smøret og vend det inn i grønnsakene.


Kok opp appelsinsaft, skall, eddik, hvitvin, sjalottløk og pepperkorn. La småkoke til redusert til mel 0,5-1 dl. Sil av, rør inn fløte, kok opp og reduser til halve. Ta kjelen av varmen og pisk inn det kalde smøret, smak til med salt og pepper. Må ikke koke etter at smøret er tilsatt, da kan den skille seg!


Salt og pepre fisken. Ha olje i en stor stekepanne, og la det bli varmt. Legg fisken med skinnsiden ned og stek i 5-6 minutter på medium til høy varme. Ha så smøret i pannen, snu stykkene forsiktig og stek videre i 2-3 minutter. (steketid avhenger selvsagt noe etter tykkelsen på stykkene). Øs fettet over fisken underveis i stekingen. La fisken hvile et par minutter.


Anrett potetmos, grønnsaker og fisk pent på fat, hell over litt saus. Resten av sausen serveres ved siden av. Noen vil nok foretrekke en rødvin til denne retten, og en Pinot Noir fra USA, el en Barbera fra Piemenonte blir ofte anbefalt! Selv ville jeg uten tvil valgt en tørr champagne! Balholm sin alkoholfrie eplemost med rabarbra fungerer også utmerket godt til denne retten.

BON APPÉTITRIKTIG GOD PÅSKE FRA FANAFRUEN

586 visninger
1
2
kanapeer
bottom of page