
3-Retters Menyer
Jeg ønsker å dele mine erfaringer med deg som lurer på hva du skal servere på ditt neste vennelag eller din familiefest, og jeg håper du vil finne inspirasjon til hva du kan lage her på siden. Alle oppskriftene er testet ut og servert med stor suksess, og har forslag til vin eller øl til de enkelte forretter og hovedretter. Dette er mine forslag som er et resultat av mine erfaringer. Jeg er kjent for å være glad i tørre, men gjerne fruktige viner og spesielt glad i bobler. Forslagene vil muligens bære litt preg av det. Ellers er jeg tilhenger av at enhver skal drikke det en selv liker best til maten!
Dersom ikke annet er oppgitt er oppskriftene beregnet til 4 personer.
Lykke til!
Fanafruens Enkle
Dette er en meny hvor veldig mye kan gjøres klart i forkant og det er få elementer som skal settes sammen rett før servering – gir deg mer ro med gjestene. Forretten må lages i god tid, da rekene skal ligge noen timer i marinade. Tips til hva som kan gjøres i forkant på hovedretten,- gjør klar formen med poteter, ha bacon rundt kyllingfiletene og del opp rødløken. Oppskriften på desserten har jeg fått av min sønn, han har servert den til sin mor med stor suksess helt fra han var tenåring. Han sier den skal lages med kjærlighet og litt arroganse.

MARINERTE
REKER I
AVOCADO
32-40 stk reker (litt avhengig av størrelse)
2 avocadoer
½ sitron
1 tomat finhakket
Saften av 3-4 lime
100 gr grovhakkede valnøtter
3 fedd finhakket hvitløk
1 bunt persille
2 dl rømme
2 ss hot chilli saus

BACONSURRETE KYLLINGFILETER MED EPLE OG POTET
4 stk store kyllingfileter
8 skiver bacon
500 gr små poteter
2 stk rødløk
2 stk epler
1 dl hvitvin
1 dl balsamicoeddik

SJOKOLADEFONDANT MED
APPELSINSALAT
125 gr sukker
125 gr godt smør
125 gr hvetemel
125 gr mørk kokesjokolade,
4 store egg
2 store saftige appelsiner
½ dl nypresset sitronsaft
¾ dl vann
1 ½ dl brunt sukker
3 ss konjakk
Tradisjon i ny innpakning
Potetsuppe, kveite og eplepai er tradisjonsrike norske retter. Her har de alle fått en ny og spennende innpakning, som smaker helt nydelig! Desserten er superenkel å lage og den er fantastisk god! Lag den gjerne god tid i forveien, og bare stek den rett før servering. Jeg har til og med laget den ferdig dager i forkant og fryst den ned ustekt, tatt den opp i god tid slik at den tiner, og så bare stekt den rett før servering!

POTETSUPPE MED RÅSTEKTE SCAMPI OG PURRE
500 gr poteter
2 sjalottløk
3 hvitløksbåter
8 dl kyllingkraft
2 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1/2 purre
8 scampi

KVEITE MED
SPEKESKINKE
OG SALVIE
600 gr renskåret kveitefilet
4 skiver spekeskinke
4 blader frisk salvie
2 dl tørr hvitvin
4 dl fløte
2 ts finhakket persille
200 gr sukkererter
200 gr aspargesbønner
4 stk poteter

EPLEPAI
MED
IS
4 epler
1 dl smeltet godt smør
2 dl brunt sukker
1 dl hvetemel
¼ ts salt
2 ½ dl hasselnøtter, hakkede
God vaniljeis
Trauste Fanafruen
Denne menyen er en gjenganger hjemme hos meg. Spesielt hovedretten og desserten er trauste gjengangere, forretten har kommet til i nyere tid, men den kan absolutt anbefales, både fordi mye kan forberedes i god tid, men ikke minst fordi den smaker fortreffelig. Desserten er superenkel, men supergod!

CARPACCIO AV
URTEMARINERT INDREFILET
500 gr indrefilet storfe
1 ss hakket persille
1 ss hakket frisk kjørvel
1 ss hakket frisk estragon
2 dl lettrømme
1 stk rød chili
1 ss finhakket frisk basilikum
1 ss limesaft
1 pk ruccola

TORSK MED
SANDEFJORDSMØR
OG ASPARGESBØNNER
800 gr skreifilet med skinn
1 ts eddik, 7%
1 dl kremfløte
250 gr smør
1 bunt persille
frisk sitronsaft
800 gr mandelpotet
300 gr aspargesbønner
300 gr gulerøtter

LUNE KIRSEBÆR
MED IS OG
EGGELIKØR
400 gr hermetiske kirsebær
God vaniljeis
2 dl eggelikør
(eggelikøren kan lett erstattes med vaniljesaus som en alkoholfri variant)
Litt mandelflak
Du vakre Fedreland
Dette er en meny bestående av «lette» retter, som passer veldig godt til den lyse årstiden. Hovedretten er en oppskrift jeg har brukt i over 20 år, smaken på sausen og fisken er så gode og spesielle i seg selv, at jeg velger helt enkelt tilbehør som vanlig kokte poteter og grønnsaker. Desserten bør lages dagen i forkant!

SPEKESKINKE
MED
PERSILLEOLJE
12-16 skiver spekeskinke
1 pk pinjekjerner
1 vårløk
Litt ruccula salat
1 bunt bladpersille
4 ss god olivenolje

CHAMPAGNELAKS
MED
URTESAUS
800 gr laksefilet med skinn
1 stk lime
8 sjalottløk, finhakket
10 ss hakkede urter, blanding av dill, estragon og persille
4 dl tørr champagne
4 dl kremfløte
4 gulerøtter
16 asparges

HJEMMELAGET IS
MED TYTTEBÆR
OG MARENGS
4 eggeplommer
85 gr sukker
1/3 l kremfløte
2 dl rørte tyttebær
1 pk marengs
2 dl eggelikør
Fanafruens Signatur
Denne menyen er en av mine absolutte favoritter, jeg elsker sjømat, andebryst er fantastisk og den syrlige avslutningen er en innertier etter min smak. OBS! desserten kan veldig gjerne lages dagen i forkant!

KAMSKJELL, SCAMPI
OG
LAKSESYMFONI
4 kamskjell
4 scampi
4 små biter av salmalaks
1 ss godt smør
Litt ruccula eller annen smaksrik salat
½ granateple
1 tomat
4 halve sitronskiver
litt persille til pynt
1 dl sake
1/2 dl soyasaus
50 gr usaltet godt smør
Litt limesaft

ANDEBRYST MED PURRE, APRIKOS OG
GRØNN PEPPERSAUS
2 stk andebryst
25 grønne hele pepperkorn
4-6 sjalottløk
100 gr godt usaltet godt smør
3 dl kalvekraft
3 dl fløte
½-1 sitron
8 poteter
2 ts natron
½ dl olje
1 ss krydderblanding
2-3 hvitløksbåter
1 stor purreløk
200 gr tørkede aprikoser

SITRONFROMASJ
MED
BRINGEBÆRCOULLIS
3 stk gelantinplater
3 eggeplommer
3 stk eggehviter
75 gr melis
2 dl kremfløte
Finrevet skall og saft av 1,5 sitroner
200 gr frosne bringebær
1,5 dl sukker
Saften av ½ lime
Fanafruens Bunntryne
Denne menyen inneholder markante smaker; jordskokk, bacon, breiflabb, løk, søtpotet og molter. Det er noen av våre beste råvarer, og her de fungerer utmerket godt sammen.

JORDSKOKKSUPPE MED BACON OG
JORDSKOKK CHIPS
500 gr jordskokk
2 stk sjalottløk
2 stk hvitløksbåter
1 dl hvitvin
2,5 dl god kyllingkraft
4 dl h-melk
3 dl fløte
½ sitron
100 gr bacon

BREIFLABB RULLET I BACON MED SØTPOTETMOS
800 gr breiflabb filet
6-8 lange skiver bacon
Fersk basilikum
4 stk søtpotet
1 stk potet
1 dl matfløte
4 stk sjalottløk
1 fedd hvitløk
0,5 dl epleeddik
1 dl maisolje
1 dl ketchup
10 dråper worchestersaus
200 gr sukkererter

PANNA COTTA
MED
MOLTECOULLIS
3 stk gelatinplater
1 vaniljestang
4 dl kremfløte
1 dl h-melk
1 dl sukker
300 gr molter
1 dl sukker
Saften av ½ - 1 sitron
Fanafruens Klassiker
Dette er en klassiker i vår familie. Kamskjell og helstekt indrefilet er og blir en suksess, og når måltidet avsluttes med en så deilig og lettlaget dessert; jordbærpurre med ingefær og is, da er alle fornøyd!

KAMSKJELL
MED BLOMKÅLPURÉ
OG GRANATEPLE
8 stk kamskjell
Litt olje
1 stk blomkål
1 båt hvitløk
2 dl matfløte
2 ss smør
1 granateple
Litt ruccula salat

HELSTEKT INDREFILET MED RØDVINSAUS
OG STEKTE POTETER
1 stk indrefilet av storfe (1kg)
1 gulrot
3 sjalottløk
1 hvitløksbåt
1 kvast timian
1 ss tomatpure
1 ½ dl rødvin
1 ½ dl kalvekraft
2 ss usaltet smør
16 stk små poteter
2 dl havsalt
4 store tomater
1 løk
1 dl god olivenolje
½ ss krydderblanding
200 gr aspargesbønner

JORDBÆRPURÉ
MED
INGEFÆR OG IS
500 gr jordbær
1 dl sukker
30 gr frisk ingefær (finhakket)
1 lime (saften)
1 ts brunt sukker
1 ts kanel
1 ts kakaopulver
God vaniljeis
Høstens Fargepalett
Denne menyen er satt sammen av høstens farger og smaker. Med unntak av desserten som er superenkel, krever den kanskje litt arbeid, men du imponerer garantert dine gjester med resultatet!

SALAT
MED
RØDBETER
1 pk ferdigblandet salat
1 pk ruccula
3 stk rødbet
100 gr nøtter
3 ss god fetaost
1 ts honning
2 ss balsamico eddik
1 ss god olivenolje

LAMMECARRÉ
MED GLASERTE
ROTFRUKTER
2 stk lammecarrè (ca 1,5 kg)
2 ss olivenolje
2 ss finhakket estragon
1 stk rødløk
2 stk gulrot
1 pk sukkererter
1 bunt grønn asparges
2 ss estragoneddik
2 ss frisk estragon hakket
600 gr mandelpotet
2 dl melk
Rett og slett Boblende
De av oss som er veldig glad i bobler, sier gjerne at bobler kan drikkes til alt …, ikke alle er enig med meg i det. Men til denne menyen ville jeg uansett servert bobler hele veien. Våger du å prøve? Oppskriften på kaken til desserten er til mer enn 4 porsjoner, men du kan fryse resten. Både kaken og tilhørende saus kan lages dagen i forkant.

ASPARGES MED PINJEKJERNER, TOMAT OG VINAIGRETTE
100 gr pinjekjerner
16 asparges
8 sherrytomater – delt i to
5 ss god olivenolje
2 ss balsamicoeddik
50 gr nyrevet parmesan

TAGLIATELLE MED SAFRAN, KAMSKJELL
OG SCAMPI
500 gr fersk tagliatelle
24 scampi
12 kamskjell
150 gr aroma sopp i skiver
6 sjalottløk
2 hvitløksfedd
6 tørkede tomater
3 dl fiskekraft
2 dl tørr hvitvin
3 dl kremfløte
6-8 safrantråder
Litt persille
1 pk ruccula
1 avocado
4 gode tomater

FRANSK SJOKOLADEKAKE
MED
PASJONSFRUKTSAUS
250 gr kokesjokolade
250 gr usaltet smør
2 dl sukker
5 egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
6-8 pasjonsfrukt
100 gr sukker
1 dl ferskpresset appelsinjuice
Litt maisenna
Vinternytelse
Hovedretten i denne menyen har jeg både fått servert og laget selv ved flere anledninger, mens forretten og desserten laget jeg for første gang høsten 2017, men det blir garantert ikke siste gang! Dessert oppskriften holder til 4-6 porsjoner, alt etter hvor store glass/porsjoner du ønsker å servere. Både sjokolade moussen og coullis`en kan lages dagen i forkant.

REINSDYRFILET
MED
RØDBETPURÉ
200 gr ytrefilet av reinsdyr
250 gr rødbete
150 gr kålrot
1 dl blåbærsaft
½ dl frosne blåbær
Litt dill
Litt frysetørret bringebær

TORSK MED BACON, ERTEPURÉ OG SPRØSTEKT CHIPS
4 stk poteter
1 dl olje
150 gr bacon
2 pk frosne selskapserter
2 båter hvitløk
4 stk vårløk (kun det grønne)
1 dl kraft, (okse eller vanlig kjøttbuljong)
800 gr torskefilet, gjerne loin

HVIT SJOKOLADEMOUSSE MED
BRINGEBÆRCOULISS
2 stk gelatinplater
175 gr hvit sjokolade
1 dl melk
1 vaniljestang
2 dl kremfløte
1 dl kesam
200 gr frosne bringebær
1,5 dl vann
1,5 dl sukker
Saften av ½ lime
Helt på Vidden
En meny bestående av kjente norske ingredienser som laks, reinsdyr og ikke minst tradisjonsrik karamellpudding, (som kan lages dagen i forveien). En del arbeid på forrett / hovedrett, men mye kan gjøres i god tid før gjestene ankommer – du vil uansett imponere! Pepperrotkremen kan også lages dagen i forveien.

LAKS I
TRE
VARIANTER
½ beger creme fraiche
1 ss finrevet pepperrot
Saften av 1 sitron
½ ss honning
1 grov tortillalefse
1 ss snøfrisk
1 ss creme fraiche
50 gr røkelaks
1 ss finhakket rødbet
½ ss finhakket rød løk
Litt salat, gjerne ruccula
200 gr salmalaks
½ soyasaus
Saften av ½ lime
1 ss sesamfrø
50 gr røket laks i skiver
50 gr kremost naturell
1/2 ss kapers i lake
4 stk mini krustader
Litt gressløk

REINSDYRFILET MED
ROTGRØNNSAKER
OG VILTSAUS
800 gr reinsdyr ytrefilet
1 ss havsalt
1 ss einebær
2 ts timian
500 gr rotgrønnsaker (f.eks; gulerøtter, sellerirot, persillerot, neper, kålrabi)
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 dl tørr hvitvin, (kan erstattes med grønnsakkraft)
100 gr frisk brokkoli
6 dl kraft eller sjy
1 dl røros rømme
2-3 skiver geitost
4-5 knuste einebær

FANAFRUENS
UTSØKTE
KARAMELLPUDDING
150 gr sukker
6 store egg
6 ss sukker
1 vaniljestang
9 dl h.melk
1 ½ dl fløte
Fanafruens Luxus
Dette er virkelig en luksusmeny som krever litt arbeid og forberedelser, men du verden, den er verdt det! Mye kan forberedes i god tid, hummersuppen kan lages nesten helt ferdig dagen i forveien, for så å bare varmes opp og smakes til rett før servering. Det samme gjelder sausen til hovedretten, og desserten kan lages både en og to dager før! «Go for it»

FANAFRUENS
FERSKE
HUMMERSUPPE
1 stk fersk hummer
1 løk
1 gulrot
1 lite stk sellerirot
½ purre
½ ss tomatpure
6 dl hummerkraft
1 dl hvitvin tørr
2 dl fiskekraft
3 dl fløte
2 ss soyasaus
½ dl sherry
1 dl fløte – så vidt pisket stiv
Hummer rogn, (evt rød lodderogn)
Skalldyrsolje
Dill

HJORTEFILET MED JORDSKOKKPURÉ
OG KANTARELLER
800 gr ytrefilet av hjort
10-15 einebær - knust
1 kvast timian
500 gr jordskokk
1 stor potet
6 dl melk
50 gr sukker
50 gr brunt sukker
1 dl bringebæreddik
6 dl viltkraft
1-2 ss Røros rømme
500 gr rosenkål
400 gr kantareller
4 sjalottløk

ISKAKE MED
JORDBÆR OG
PISTASJ
4 eggeplommer
100 gr sukker
1 vaniljestang
4 dl kremfløte
1 dl jordbærsyltetøy, (bruker Nora sine rørte fryste bær)
1 kurv jordbær
½ pose pistasjnøtter
Fanafruens Grisegode
Spennende forrett med litt «sting» i form av chili, husk at styrken på chili kan variere veldig, prøv deg litt frem. Etterfulgt av svinefilet med hasselbakte poteter og deilig soppsaus. Er du glad i smaken av hasselnøtter, er dette absolutt desserten for deg!

REKER
I CRÉME FRAÎCHE
OG KREMOST
½ kg renskede reker
1 dl creme fraiche
100 gr Philadelphia ost
½ bunt dill
1 rødløk
½-1 chilli
½ sitron
2-3 vårløk
4 salatblader
4 skiver grovt brød, (jeg foretrekker rugbrød)
1 stor tomat delt i små terninger

SVINEFILET MED
HASSELBACKPOTETER
OG SOPPSAUS
800 gr romtemperert svin indrefilet
4 store, evt 8 mellomstore poteter (helst litt avlange)
4 ss smeltet smør
2 ss griljermel
400 gr champignon eller aroma sopp
2 stk finhakket småløk
2 ss soya saus
1 bg kremfløte
2 ss creme fraiche

IS MED
HASSELNØTTKREM
OG SJOKOLADE
½ dl sukker
½ ss smør
1 dl hasselnøtter
Anelse salt
100 gr mørk sjokolade
1 l god vaniljeis
90 gr hasselnøttsmør
Foresta d'Italia
I denne menyen finner du italienske og norske ingredienser i en herlig smaks kombinasjon. Trøffel er en meget eksklusiv vare og ikke alltid like lett å få tak i her hjemme. Men noen spesialbutikker kan nok hjelpe. Jeg har kjøpt med meg fra utlandet noen ganger, og får du først tak i denne råvaren, så kan du trylle frem de mest magiske retter, denne hovedretten er en slik!

FLATBIFF AV VILT MED BØNNEPURÉ OG EPLESYLTETØY
300 gr flatbiff av vilt (gjerne reinsdyr)
1 bunt blad persille
1 boks hermetiske hvite store bønner (a 380 gr)
1 ss olje
4 skiver bacon
1 ½ dl creme fraiche
¼ pakke babyspinat
4 ss eplesyltetøy

PASTA MED
TRØFFEL OG
BACON
500 gr fersk pasta, gjerne tagliatelle
15 gr fersk hvit trøffel
25 gr fersk sort trøffel
5 dl kyllingkraft
300 gr parmesan
4 ss portvin
3 dl kremfløte
3 sjalottløk
400 gr skogsbacon

PANNA COTTA
MED
BRINGEBÆR
4 dl fløte
1 dl melk
90 gr sukker
2 stk gelatinplater
1 stk vaniljestang
Saften av ½ -1 lime
200 gr frosne bringebær
1,5 dl vann
1,5 dl sukker
Saften av ½ -1 lime
Havets Røde
Både forrett og hovedrett innehar røde elementer fra havet, og er en meny som absolutt kan anbefales for de som ikke ønsker kjøtt! Kaken til desserten må lages minst dagen i forkant og fryses ned. Den holder nok til mer enn 4 porsjoner, men om du lar den stå på disken i 5-10 minutter før du skal bruke den, klarer du å skjære opp ønsket antall stykker og du kan fryse resten igjen.

CROSTINI
MED
RØKELAKS
4 skiver baguette
Litt olivenolje
150 gr røkelaks
½ pk snøfrisk naturell
½ bg rømme
½ ss finhakket gressløk
½ ss finhakket dill
1 ts sitronsaft
Litt nykvernet salt og pepper
2 ts lakserogn
Litt dill

REKEGRYTE
MED
SOPP OG KARRI
½ kg renskede reker
3 fedd hvitløk
1 liten purre
1 rød paprika
200 gr frisk sopp (gjerne aroma)
4 ss tomatpure
2 dl creme fraiche
3 dl kremfløte
2 ss soyasaus
2 ss konjakk
1 ts paprikapulver
2 ts karri

OSTEKAKE
MED LUNE
BJØRNEBÆR
200 gr digestive kjeks (evt andre søte grove kjeks)
75 gr smør
4 egg
250 gr sukker
4 dl kremfløte
200 gr Philadelphia ost
200 gr bjørnebær (ferske eller frosne)
1 dl sukker
Litt lime
Fanagubbens Fristelse
Denne menyen består bl.a av min mann sin fiskesuppe. Det var en av de første rettene han serverte meg. Han lærte å lage den av sin far! Med årene er den er blitt hele familiens favoritt suppe! Vi elsker den! Sitronterten er en av mine absolutte favorittkaker! Den passer utmerket som kaffemat, men med sin syrlige og deilige konsistens er den også utmerket som avslutning på et bedre måltid. Holder seg mange dager i kjøleskap, og kan med fordel lages i god tid før den skal serveres!

FISKESUPPE
À LA
FANAGUBBEN
200 gr hvit fiskefilet
200 gr renskede reker
½ sellerirot
1 liten purre
2 gulerøtter
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 liter fiskekraft
2 dl kraft fra kokingen av selleriroten
½ beger rømme
Salt og buljong
(her må det smakes til, avhengig av hvor salt kraft som brukes)

INDREFILET AV REINSDYR MED SOPP, SMÅLØK
OG KONJAKKSAUS
800 gr reinsdyr indrefilet
400 gr frisk champignon
12 sjalottløk
4 stk persillerot
200 gr aspargesbønner
8 dl viltkraft
4 dl fløte
2 dl konjakk
2 ss tyttebær
100 gr kaldt smør i terninger

SITRONTERTE
MED
FRISKE BÆR
175 gr mel
40 gr melis
75 gr usaltet smør
1 eggeplomme
1 ss vann
4 sitroner
6 egg
175 gr sukker
2 dl fløte
1 korg jordbær
Litt melis
Herrenes Aften
Denne menyen har min mann servert et par ganger på herremiddager, derav «herrenes aften». Men den fungerer også utmerket for oss damer, det kan jeg skrive under på! Utrolig spennende og enkel meny å servere! Det meste kan gjøres klar på forhånd. Når hovedretten er satt i ovnen og poteter eller ris satt på kok, er alt gjort, og du kan konsentrere deg om gjestene!

BRUSCHETTA
MED TOMATER
OG BASILIKUM
8 stk skiver baguetter (små skiver)
2 fedd hvitløk
Litt olje
3 store modne tomater
1 rød løk
½ dl god olivenolje
Ca 30 blad fersk basilikum

KVEITE MED
CRÈME FRAÎCHE
OG CHILLI
800 gr kveitefilet – kuttet i 5x5 cm terninger
120 gr smør
4 reddiker, skjært i tynne skiver
50 gr finhakket spinat
4 finhakkede tørkede aprikoser
1 finhakket rødløk
40 finsnittede basilikum blader
2 ts kajennepepper
1 dl tørr hvitvin
300 gr creme fraiche
1 lime delt i fire
8-12 basilikumblader

KONJAKK
MARINERTE BÆR
MED IS
1 dl vann
100 gr sukker
1 vaniljestang
1 stk stjerneanis
2 dl konjakk
500 gr bær, ferske eller frosne; (gjerne en blanding av blåbær, bringebær og bjørnebær)
God vaniljeis
Rått, Stekt og Karamellisert
Denne menyen består av en fin mix av rå kamskjell, helstekt kylling og deilig karamellisert ananas. Hva mer kan du ønske? Er det sommer, grilltid og du har en grill med lokk, er det aller best å grille kyllingen på grillen, men det kan gjøres i vanlig stekeovn også.

KAMSKJELL
CARPACCIO
MED GRANATEPLE
6 store ferske kamskjell
1 lime
Nykvernet salt og pepper
1 ts god olivenolje
1 ss kjerne av granateple
1 vårløk
1 ts ristede svarte og hvite sesamfrø
Litt dill

HELGRILLET
KYLLING
MED ROSMARIN
1 stor kylling ca 1200 gram
1 ølboks
1 dl olje
2 kvister med rosmarin / timian
¼ sitron
500 gr poteter (gjerne amadine)
½ olje
Krydderblanding (grillkrydder, paprikapulver, salt/buljong, pepper)
2 avocado
1 mango
1 rødløk
1 chilli
Flaksalt

KARAMELLISERT
ANANAS
MED IS
1 ananas
5 ss sukker
1 ss smør
1 lime, (saft og skall)
Nykvernet svart pepper
Vaniljeis
Noe for Store og Små
Jeg ble utfordret på å sette sammen en «fest-meny» som kunne lages sammen med barna,- dette ble resultatet. Forretten; her kan de voksne lage sin variant, mens barna lager sin egen variant. Men det aller kjekkeste vil kanskje være å få være med å lage desserten, men husk at den trenger tid, disse sjokoladeskålene må lages god tid i forveien, gjerne dagen før. Sjokoladeskålene kan selvsagt også fylles med andre ting som f.eks en bærmousse, god is og friske bær, her er det kun fantasien som setter begrensninger.

FANAFRUENS
TORTILLA
MINIPIZZA
4 små tortilla lefser
Litt olje
2 dl pizzasaus
150 gr kjøttdeig
Sopp
Løk
150 gr raspet ost
4 store skiver spekeskinke
50 gr ristede pinjekjerner
Litt pesto
Litt rucculasalat

SVINEFILET MED
GRATINERTE POTETER, TOMAT OG SUKKERERTER
800 gr romtemperert svin indrefilet
8 stk poteter
2 stk hvitløk (kan sløyfes om ikke barna liker det!)
1 ts salt
2,5 dl fløte
1,5-2 dl revet gul ost
2 pk sukkererter
400 gr små tomater, (bland gjerne røde og gule)

SJOKOLADESKÅLER
MED
SJOKOLADEMOUSSE
4 stk vannballonger (+ ha gjerne noen flere på lur dersom de sprekker)
200 gr mørk sjokolade
Litt matfett
200 gr mørk sjokolade
4 stk eggeplommer
4 stk eggehviter
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
100 gr friske bringebær.
Fjord og Eng
Krabbe, lammelår og rabarbra er kanskje ikke den mest vanlige kombinasjonen å servere. Men sammensetningen av denne menyen ble til da jeg startet med noe rabarbra jeg skulle bruke opp. Resten av menyen ble til underveis og resultatet fungerer utmerket!

KRABBESALAT
PÅ
RUGBRØD
4 stk skiver rugbrød
2 ss god olivenolje
300 gr krabbekjøtt (bare det hvite fra klørene)
Litt bladpersille
½ ts revet sitronskall
1 ss majones
1 ss creme fraiche
1 ts Dijon sennep
4 reddiker
Litt brønnkarse
Nykvernet salt og pepper

HELSTEKT LAMMELÅR
MED STEKT LØK
OG POTETER
1 stk lammelår, ca 2 kg
1 ss mykt smør
3 båter hvitløk
3-5 stilker timian og eller rosmarin
1 dl vann
6-8 halvstore løk
8-10 mellomstore poteter
4-6 gulerøtter i store staver
1 sellerirot i biter
Kraften fra langpannen
1 ss maisenna
1 lite glass mintgele, (mintgele er for noen litt spesielt, da bruker jeg gjerne ripsgele til).

RABARBRA OG JORDBÆRKOMPOTT
MED PERNOD IS
1 vaniljestang
2 stk eggeplomme
2 ss sukker
2 dl kremfløte
3 ss likør Pernod el annen lakrislikør
350 gr rabarbra
3,5 dle eplejuice
1 dl sukker
1 vaniljestang
½ ss potetmel
½ dl vann
350 gr jordbær