top of page

3-Retters Menyer

Jeg ønsker å dele mine erfaringer med deg som lurer på hva du skal servere på ditt neste vennelag eller din familiefest, og jeg håper du vil finne inspirasjon til hva du kan lage her på siden. Alle oppskriftene er testet ut og servert med stor suksess, og har forslag til vin eller øl til de enkelte forretter og hovedretter. Dette er mine forslag som er et resultat av mine erfaringer. Jeg er kjent for å være glad i tørre, men gjerne fruktige viner og spesielt glad i bobler. Forslagene vil muligens bære litt preg av det. Ellers er jeg tilhenger av at enhver skal drikke det en selv liker best til maten!

Dersom ikke annet er oppgitt er oppskriftene beregnet til 4 personer.

Lykke til!

Fanafruens Enkle

Fanafruens Enkle

Dette er en meny hvor veldig mye kan gjøres klart i forkant og det er få elementer som skal settes sammen rett før servering – gir deg mer ro med gjestene. Forretten må lages i god tid, da rekene skal ligge noen timer i marinade. Tips til hva som kan gjøres i forkant på hovedretten,- gjør klar formen med poteter, ha bacon rundt kyllingfiletene og del opp rødløken. Oppskriften på desserten har jeg fått av min sønn, han har servert den til sin mor med stor suksess helt fra han var tenåring. Han sier den skal lages med kjærlighet og litt arroganse.

FORRETT

MARINERTE

REKER I

AVOCADO

32-40 stk reker (litt avhengig av størrelse)
2 avocadoer
½ sitron
1 tomat finhakket
Saften av 3-4 lime
100 gr grovhakkede valnøtter
3 fedd finhakket hvitløk
1 bunt persille
2 dl rømme
2 ss hot chilli saus

HOVEDRETT

BACONSURRETE KYLLINGFILETER MED EPLE OG POTET

4 stk store kyllingfileter

8 skiver bacon
500 gr små poteter
2 stk rødløk
2 stk epler
1 dl hvitvin

1 dl balsamicoeddik

DESSERT

SJOKOLADEFONDANT MED

APPELSINSALAT

125 gr sukker

125 gr godt smør

125 gr hvetemel

125 gr mørk kokesjokolade, 

4 store egg

2 store saftige appelsiner

½ dl nypresset sitronsaft

¾ dl vann

1 ½ dl brunt sukker

3 ss konjakk

Tradisjon i Ny Innpakning

Tradisjon i ny innpakning

Potetsuppe, kveite og eplepai er tradisjonsrike norske retter. Her har de alle fått en ny og spennende innpakning, som smaker helt nydelig! Desserten er superenkel å lage og den er fantastisk god! Lag den gjerne god tid i forveien, og bare stek den rett før servering. Jeg har til og med laget den ferdig dager i forkant og fryst den ned ustekt, tatt den opp i god tid slik at den tiner, og så bare stekt den rett før servering!

FORRETT

POTETSUPPE MED RÅSTEKTE SCAMPI OG PURRE

500 gr poteter
2 sjalottløk
3 hvitløksbåter

8 dl kyllingkraft

2 dl tørr hvitvin

2 dl kremfløte

1/2 purre

8 scampi

HOVEDRETT

KVEITE MED

SPEKESKINKE

OG SALVIE

600 gr renskåret kveitefilet
4 skiver spekeskinke
4 blader frisk salvie
2 dl tørr hvitvin

4 dl fløte

2 ts finhakket persille

200 gr sukkererter

200 gr aspargesbønner

4 stk poteter

DESSERT

EPLEPAI

MED
IS

4 epler

1 dl smeltet godt smør

2 dl brunt sukker

1 dl hvetemel

¼ ts salt

2 ½ dl hasselnøtter, hakkede

God vaniljeis

Trauste Fanafruen

Trauste Fanafruen

Denne menyen er en gjenganger hjemme hos meg. Spesielt hovedretten og desserten er trauste gjengangere, forretten har kommet til i nyere tid, men den kan absolutt anbefales, både fordi mye kan forberedes i god tid, men ikke minst fordi den smaker fortreffelig. Desserten er superenkel, men supergod!

FORRETT

CARPACCIO AV

URTEMARINERT INDREFILET

500 gr indrefilet storfe

1 ss hakket persille

1 ss hakket frisk kjørvel

1 ss hakket frisk estragon

2 dl lettrømme

1 stk rød chili

1 ss finhakket frisk basilikum

1 ss limesaft

1 pk ruccola

HOVEDRETT

TORSK MED

SANDEFJORDSMØR

OG ASPARGESBØNNER

800 gr skreifilet med skinn 
1 ts eddik, 7%

1 dl kremfløte 
250 gr smør 
1 bunt persille

frisk sitronsaft 

800 gr mandelpotet 
300 gr aspargesbønner
300 gr gulerøtter

DESSERT

LUNE KIRSEBÆR

MED IS OG

EGGELIKØR

400 gr hermetiske kirsebær 
God vaniljeis
2 dl eggelikør

(eggelikøren kan lett erstattes med vaniljesaus som en alkoholfri variant)
Litt mandelflak

Du Vakre Fedreland

Du vakre Fedreland

Dette er en meny bestående av «lette» retter, som passer veldig godt til den lyse årstiden. Hovedretten er en oppskrift jeg har brukt i over 20 år, smaken på sausen og fisken er så gode og spesielle i seg selv, at jeg velger helt enkelt tilbehør som vanlig kokte poteter og grønnsaker. Desserten bør lages dagen i forkant!

FORRETT

SPEKESKINKE

MED

PERSILLEOLJE

12-16 skiver spekeskinke

1 pk pinjekjerner

1 vårløk

Litt ruccula salat

1 bunt bladpersille

4 ss god olivenolje

HOVEDRETT

CHAMPAGNELAKS

MED

URTESAUS

800 gr laksefilet med skinn

1 stk lime

8 sjalottløk, finhakket

10 ss hakkede urter, blanding av dill, estragon og persille

4 dl tørr champagne

4 dl kremfløte
4 gulerøtter

16 asparges

DESSERT

HJEMMELAGET IS

MED TYTTEBÆR

OG MARENGS

4 eggeplommer

85 gr sukker

1/3 l kremfløte

2 dl rørte tyttebær

1 pk marengs

2 dl eggelikør

Fanafruens signatur

Fanafruens Signatur  

Denne menyen er en av mine absolutte favoritter, jeg elsker sjømat, andebryst er fantastisk og den syrlige avslutningen er en innertier etter min smak. OBS! desserten kan veldig gjerne lages dagen i forkant!

FORRETT

KAMSKJELL, SCAMPI 

OG

LAKSESYMFONI

4 kamskjell

4 scampi

4 små biter av salmalaks

1 ss godt smør

Litt ruccula eller annen smaksrik salat

½ granateple

1 tomat

4 halve sitronskiver

litt persille til pynt
1 dl sake

1/2 dl soyasaus
50 gr usaltet godt smør

Litt limesaft

HOVEDRETT

ANDEBRYST MED PURRE, APRIKOS OG

GRØNN PEPPERSAUS

2 stk andebryst

25 grønne hele pepperkorn

4-6 sjalottløk

100 gr godt usaltet godt smør

3 dl kalvekraft

3 dl fløte

½-1 sitron

8 poteter

2 ts natron

½ dl olje

1 ss krydderblanding

2-3 hvitløksbåter

1 stor purreløk

200 gr tørkede aprikoser

DESSERT

SITRONFROMASJ

MED

BRINGEBÆRCOULLIS

3 stk gelantinplater

3 eggeplommer

3 stk eggehviter

75 gr melis

2 dl kremfløte

Finrevet skall og saft av 1,5 sitroner

200 gr frosne bringebær

1,5 dl sukker

Saften av ½ lime

Fanafruns Bunntryne

Fanafruens Bunntryne

Denne menyen inneholder markante smaker; jordskokk, bacon, breiflabb, løk, søtpotet og molter. Det er noen av våre beste råvarer, og her de fungerer utmerket godt sammen.

FORRETT

JORDSKOKKSUPPE MED BACON OG

JORDSKOKK CHIPS

500 gr jordskokk

2 stk sjalottløk

2 stk hvitløksbåter

1 dl hvitvin

2,5 dl god kyllingkraft

4 dl h-melk

3 dl fløte

½ sitron

100 gr bacon

HOVEDRETT

BREIFLABB RULLET I BACON MED SØTPOTETMOS

800 gr breiflabb filet

6-8 lange skiver bacon

Fersk basilikum

4 stk søtpotet

1 stk potet

1 dl matfløte

4 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

0,5 dl epleeddik

1 dl maisolje

1 dl ketchup

10 dråper worchestersaus

200 gr sukkererter

DESSERT

PANNA COTTA

MED

MOLTECOULLIS

3 stk gelatinplater

1 vaniljestang

4 dl kremfløte

1 dl h-melk

1 dl sukker

300 gr molter

1 dl sukker

Saften av ½ - 1 sitron

Fanafruens Klassiker

Fanafruens Klassiker

Dette er en klassiker i vår familie. Kamskjell og helstekt indrefilet er og blir en suksess, og når måltidet avsluttes med en så deilig og lettlaget dessert; jordbærpurre med ingefær og is, da er alle fornøyd!

FORRETT

KAMSKJELL

MED BLOMKÅLPURÉ

OG GRANATEPLE

8 stk kamskjell

Litt olje

1 stk blomkål

1 båt hvitløk

2 dl matfløte

2 ss smør

1 granateple

Litt ruccula salat

HOVEDRETT

HELSTEKT INDREFILET MED RØDVINSAUS

OG STEKTE POTETER

1 stk indrefilet av storfe (1kg)

1 gulrot

3 sjalottløk

1 hvitløksbåt

1 kvast timian

1 ss tomatpure

1 ½ dl rødvin

1 ½ dl kalvekraft

2 ss usaltet smør

16 stk små poteter

2 dl havsalt

4 store tomater

1 løk

1 dl god olivenolje

½ ss krydderblanding

200 gr aspargesbønner

DESSERT

JORDBÆRPURÉ

MED

INGEFÆR OG IS

500 gr jordbær
1 dl sukker
30 gr frisk ingefær (finhakket)

1 lime (saften)
1 ts brunt sukker
1 ts kanel
1 ts kakaopulver

God vaniljeis

Høstens Fargepalett

Denne menyen er satt sammen av høstens farger og smaker. Med unntak av desserten som er superenkel, krever den kanskje litt arbeid, men du imponerer garantert dine gjester med resultatet!

Høstens Fagepalett
FORRETT

SALAT

MED

RØDBETER

1 pk ferdigblandet salat

1 pk ruccula

3 stk rødbet

100 gr nøtter

3 ss god fetaost

1 ts honning

2 ss balsamico eddik

1 ss god olivenolje

HOVEDRETT

LAMMECARRÉ

MED GLASERTE

ROTFRUKTER

2 stk lammecarrè (ca 1,5 kg)

2 ss olivenolje

2 ss finhakket estragon

1 stk rødløk

2 stk gulrot

1 pk sukkererter

1 bunt grønn asparges

2 ss estragoneddik

2 ss frisk estragon hakket

600 gr mandelpotet

2 dl melk

DESSERT

MOLTER

MED

FLØTE

500 gr molter (frosne)

125 gr sukker

½ l kremfløte

Rett og slett Boblende

De av oss som er veldig glad i bobler, sier gjerne at bobler kan drikkes til alt …, ikke alle er enig med meg i det. Men til denne menyen ville jeg uansett servert bobler hele veien. Våger du å prøve? Oppskriften på kaken til desserten er til mer enn 4 porsjoner, men du kan fryse resten. Både kaken og tilhørende saus kan lages dagen i forkant.

Rett og Slett Boblende
FORRETT

ASPARGES MED PINJEKJERNER, TOMAT OG VINAIGRETTE

100 gr pinjekjerner
16 asparges
8 sherrytomater – delt i to

5 ss god olivenolje
2 ss balsamicoeddik
50 gr nyrevet parmesan

HOVEDRETT

TAGLIATELLE MED SAFRAN, KAMSKJELL

OG SCAMPI

500 gr fersk tagliatelle

24 scampi

12 kamskjell 

150 gr aroma sopp i skiver

 6 sjalottløk

2 hvitløksfedd

6 tørkede tomater

3 dl fiskekraft

2 dl tørr hvitvin

3 dl kremfløte

6-8 safrantråder

Litt persille

1 pk ruccula

1 avocado

4 gode tomater

DESSERT

FRANSK SJOKOLADEKAKE

MED

PASJONSFRUKTSAUS

250 gr kokesjokolade

250 gr usaltet smør

2 dl sukker

5 egg

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

6-8 pasjonsfrukt

100 gr sukker

1 dl ferskpresset appelsinjuice

Litt maisenna

Vinternytelse

Hovedretten i denne menyen har jeg både fått servert og laget selv ved flere anledninger, mens forretten og desserten laget jeg for første gang høsten 2017, men det blir garantert ikke siste gang! Dessert oppskriften holder til 4-6 porsjoner, alt etter hvor store glass/porsjoner du ønsker å servere. Både sjokolade moussen og coullis`en kan lages dagen i forkant.

Vinternytelse
FORRETT

REINSDYRFILET

MED

RØDBETPURÉ

200 gr ytrefilet av reinsdyr

250 gr rødbete

150 gr kålrot

1 dl blåbærsaft

½ dl frosne blåbær

Litt dill

Litt frysetørret bringebær

HOVEDRETT

TORSK MED BACON, ERTEPURÉ OG SPRØSTEKT CHIPS

4 stk poteter

1 dl olje

150 gr bacon

2 pk frosne selskapserter

2 båter hvitløk

4 stk vårløk (kun det grønne)

1 dl kraft, (okse eller vanlig kjøttbuljong)

800 gr torskefilet, gjerne loin

DESSERT

HVIT SJOKOLADEMOUSSE MED

BRINGEBÆRCOULISS

2 stk gelatinplater

175 gr hvit sjokolade

1 dl melk

1 vaniljestang

2 dl kremfløte

1 dl kesam

200 gr frosne bringebær

1,5 dl vann

1,5 dl sukker

Saften av ½ lime

Helt på Vidden

En meny bestående av kjente norske ingredienser som laks, reinsdyr og ikke minst tradisjonsrik karamellpudding, (som kan lages dagen i forveien). En del arbeid på forrett / hovedrett, men mye kan gjøres i god tid før gjestene ankommer – du vil uansett imponere! Pepperrotkremen kan også lages dagen i forveien.

Helt på Vidden
FORRETT

LAKS I

TRE

VARIANTER

½ beger creme fraiche

1 ss finrevet pepperrot

Saften av 1 sitron

½ ss honning 

1 grov tortillalefse

1 ss snøfrisk

1 ss creme fraiche

50 gr røkelaks

1 ss finhakket rødbet

½ ss finhakket rød løk

Litt salat, gjerne ruccula

200 gr salmalaks

½ soyasaus

Saften av ½ lime

1 ss sesamfrø

50 gr røket laks i skiver

50 gr kremost naturell

1/2 ss kapers i lake

4 stk mini krustader

Litt gressløk

HOVEDRETT

REINSDYRFILET MED

ROTGRØNNSAKER

OG VILTSAUS

800 gr reinsdyr ytrefilet

1 ss havsalt

1 ss einebær

2 ts timian

500 gr rotgrønnsaker (f.eks; gulerøtter, sellerirot, persillerot, neper, kålrabi)

2 ss olivenolje

2 fedd hvitløk

1 dl tørr hvitvin, (kan erstattes med grønnsakkraft)

100 gr frisk brokkoli

6 dl kraft eller sjy

1 dl røros rømme

2-3 skiver geitost

4-5 knuste einebær

DESSERT

FANAFRUENS

UTSØKTE

KARAMELLPUDDING

150 gr sukker

6 store egg

6 ss sukker

1 vaniljestang

9 dl h.melk

1 ½ dl fløte

Fanafruens Luxus

Dette er virkelig en luksusmeny som krever litt arbeid og forberedelser, men du verden, den er verdt det! Mye kan forberedes i god tid, hummersuppen kan lages nesten helt ferdig dagen i forveien, for så å bare varmes opp og smakes til rett før servering. Det samme gjelder sausen til hovedretten, og desserten kan lages både en og to dager før! «Go for it»

Fanafruens Luxus
FORRETT

FANAFRUENS

FERSKE

HUMMERSUPPE

1 stk fersk hummer

1 løk

1 gulrot

1 lite stk sellerirot

½ purre

½ ss tomatpure

6 dl hummerkraft

1 dl hvitvin tørr

2 dl fiskekraft

3 dl fløte

2 ss soyasaus

½ dl sherry

1 dl fløte – så vidt pisket stiv

Hummer rogn, (evt rød lodderogn)

Skalldyrsolje

Dill

HOVEDRETT

HJORTEFILET MED JORDSKOKKPURÉ

OG KANTARELLER

800 gr ytrefilet av hjort

10-15 einebær - knust

1 kvast timian

500 gr jordskokk

1 stor potet

6 dl melk

50 gr sukker

50 gr brunt sukker

1 dl bringebæreddik

6 dl viltkraft

1-2 ss Røros rømme

500 gr rosenkål

400 gr kantareller

4 sjalottløk

DESSERT

ISKAKE MED

JORDBÆR OG

PISTASJ

4 eggeplommer

100 gr sukker

1 vaniljestang

4 dl kremfløte

1 dl jordbærsyltetøy, (bruker Nora sine rørte fryste bær)

1 kurv jordbær

½ pose pistasjnøtter

Fanafruens Grisegode

Spennende forrett med litt «sting» i form av chili, husk at styrken på chili kan variere veldig, prøv deg litt frem. Etterfulgt av svinefilet med hasselbakte poteter og deilig soppsaus. Er du glad i smaken av hasselnøtter, er dette absolutt desserten for deg!

Fanafruens Grisegode
FORRETT

REKER

I CRÉME FRAÎCHE

OG KREMOST

½ kg renskede reker

1 dl creme fraiche

100 gr Philadelphia ost

½ bunt dill

1 rødløk

½-1 chilli

½ sitron

2-3 vårløk

4 salatblader

4 skiver grovt brød, (jeg foretrekker rugbrød)

1 stor tomat delt i små terninger

HOVEDRETT

SVINEFILET MED

HASSELBACKPOTETER

OG SOPPSAUS

800 gr romtemperert svin indrefilet 

4 store, evt 8 mellomstore poteter (helst litt avlange) 

4 ss smeltet smør

2 ss griljermel

400 gr champignon eller aroma sopp

2 stk finhakket småløk

2 ss soya saus

1 bg kremfløte

2 ss creme fraiche

DESSERT

IS MED

HASSELNØTTKREM

OG  SJOKOLADE

½ dl sukker

½ ss smør

1 dl hasselnøtter

Anelse salt

100 gr mørk sjokolade

1 l god vaniljeis

90 gr hasselnøttsmør

Foresta d'Italia

I denne menyen finner du italienske og norske ingredienser i en herlig smaks kombinasjon. Trøffel er en meget eksklusiv vare og ikke alltid like lett å få tak i her hjemme. Men noen spesialbutikker kan nok hjelpe. Jeg har kjøpt med meg fra utlandet noen ganger, og får du først tak i denne råvaren, så kan du trylle frem de mest magiske retter, denne hovedretten er en slik!

Foresta d'Italia
FORRETT

FLATBIFF AV VILT MED BØNNEPURÉ OG EPLESYLTETØY

300 gr flatbiff av vilt (gjerne reinsdyr)
1 bunt blad persille
1 boks hermetiske hvite store bønner (a 380 gr)
1 ss olje

4 skiver bacon
1 ½ dl creme fraiche
¼ pakke babyspinat
4 ss eplesyltetøy

HOVEDRETT

PASTA MED

TRØFFEL OG

BACON

500 gr fersk pasta, gjerne tagliatelle
15 gr fersk hvit trøffel
25 gr fersk sort trøffel
5 dl kyllingkraft
300 gr parmesan
4 ss portvin
3 dl kremfløte
3 sjalottløk
400 gr skogsbacon

DESSERT

PANNA COTTA

MED

BRINGEBÆR

4 dl fløte
1 dl melk
90 gr sukker
2 stk gelatinplater
1 stk vaniljestang
Saften av ½ -1 lime
200 gr frosne bringebær
1,5 dl vann
1,5 dl sukker
Saften av ½ -1 lime

Havets Røde

Både forrett og hovedrett innehar røde elementer fra havet, og er en meny som absolutt kan anbefales for de som ikke ønsker kjøtt! Kaken til desserten må lages minst dagen i forkant og fryses ned. Den holder nok til mer enn 4 porsjoner, men om du lar den stå på disken i 5-10 minutter før du skal bruke den, klarer du å skjære opp ønsket antall stykker og du kan fryse resten igjen.

Havets Røde
FORRETT

CROSTINI

MED

RØKELAKS

4 skiver baguette
Litt olivenolje
150 gr røkelaks
½ pk snøfrisk naturell
½ bg rømme
½ ss finhakket gressløk
½ ss finhakket dill
1 ts sitronsaft
Litt nykvernet salt og pepper
2 ts lakserogn
Litt dill

HOVEDRETT

REKEGRYTE

MED

SOPP OG KARRI

½ kg renskede reker
3 fedd hvitløk
1 liten purre
1 rød paprika
200 gr frisk sopp (gjerne aroma)
4 ss tomatpure
2 dl creme fraiche
3 dl kremfløte
2 ss soyasaus
2 ss konjakk
1 ts paprikapulver
2 ts karri

DESSERT

OSTEKAKE

MED LUNE

BJØRNEBÆR

200 gr digestive kjeks (evt andre søte grove kjeks)
75 gr smør
4 egg
250 gr sukker
4 dl kremfløte
200 gr Philadelphia ost
200 gr bjørnebær (ferske eller frosne)
1 dl sukker
Litt lime

Fanagubbens Fristelse

Denne menyen består bl.a av min mann sin fiskesuppe. Det var en av de første rettene han serverte meg. Han lærte å lage den av sin far! Med årene er den er blitt hele familiens favoritt suppe! Vi elsker den! Sitronterten er en av mine absolutte favorittkaker! Den passer utmerket som kaffemat, men med sin syrlige og deilige konsistens er den også utmerket som avslutning på et bedre måltid. Holder seg mange dager i kjøleskap, og kan med fordel lages i god tid før den skal serveres!

Fanagubbens Fristelse
FORRETT

FISKESUPPE

À LA

FANAGUBBEN

200 gr hvit fiskefilet
200 gr renskede reker
½ sellerirot
1 liten purre
2 gulerøtter
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 liter fiskekraft
2 dl kraft fra kokingen av selleriroten
½ beger rømme
Salt og buljong

(her må det smakes til, avhengig av hvor salt kraft som brukes)

HOVEDRETT

INDREFILET AV REINSDYR MED SOPP, SMÅLØK

OG KONJAKKSAUS

800 gr reinsdyr indrefilet
400 gr frisk champignon
12 sjalottløk
4 stk persillerot
200 gr aspargesbønner
8 dl viltkraft
4 dl fløte
2 dl konjakk
2 ss tyttebær
100 gr kaldt smør i terninger

DESSERT

SITRONTERTE

MED

FRISKE BÆR

175 gr mel
40 gr melis
75 gr usaltet smør
1 eggeplomme
1 ss vann
4 sitroner
6 egg
175 gr sukker
2 dl fløte
1 korg jordbær
Litt melis

Herrenes Aften

Denne menyen har min mann servert et par ganger på herremiddager, derav «herrenes aften». Men den fungerer også utmerket for oss damer, det kan jeg skrive under på! Utrolig spennende og enkel meny å servere! Det meste kan gjøres klar på forhånd. Når hovedretten er satt i ovnen og poteter eller ris satt på kok, er alt gjort, og du kan konsentrere deg om gjestene!

Herrenes Aften
FORRETT

BRUSCHETTA

MED TOMATER

OG BASILIKUM

8 stk skiver baguetter (små skiver)
2 fedd hvitløk
Litt olje
3 store modne tomater
1 rød løk
½ dl god olivenolje
Ca 30 blad fersk basilikum

HOVEDRETT

KVEITE MED

CRÈME FRAÎCHE

OG CHILLI

800 gr kveitefilet – kuttet i 5x5 cm terninger
120 gr smør
4 reddiker, skjært i tynne skiver
50 gr finhakket spinat
4 finhakkede tørkede aprikoser
1 finhakket rødløk
40 finsnittede basilikum blader
2 ts kajennepepper
1 dl tørr hvitvin
300 gr creme fraiche
1 lime delt i fire
8-12 basilikumblader

DESSERT

KONJAKK

MARINERTE BÆR

MED IS

1 dl vann
100 gr sukker
1 vaniljestang
1 stk stjerneanis
2 dl konjakk
500 gr bær, ferske eller frosne; (gjerne en blanding av blåbær, bringebær og bjørnebær)
God vaniljeis

Rått, Stekt og Karamellisert

Denne menyen består av en fin mix av rå kamskjell, helstekt kylling og deilig karamellisert ananas. Hva mer kan du ønske? Er det sommer, grilltid og du har en grill med lokk, er det aller best å grille kyllingen på grillen, men det kan gjøres i vanlig stekeovn også.

Rått, Stekt og Karamellisert
FORRETT

KAMSKJELL

CARPACCIO

MED GRANATEPLE

6 store ferske kamskjell
1 lime
Nykvernet salt og pepper
1 ts god olivenolje
1 ss kjerne av granateple
1 vårløk
1 ts ristede svarte og hvite sesamfrø
Litt dill

HOVEDRETT

HELGRILLET

KYLLING

MED ROSMARIN

1 stor kylling ca 1200 gram
1 ølboks
1 dl olje
2 kvister med rosmarin / timian
¼ sitron

500 gr poteter (gjerne amadine)
½ olje

Krydderblanding (grillkrydder, paprikapulver, salt/buljong, pepper)
2 avocado
1 mango
1 rødløk
1 chilli
Flaksalt

DESSERT

KARAMELLISERT

ANANAS

MED IS

1 ananas
5 ss sukker
1 ss smør
1 lime, (saft og skall)
Nykvernet svart pepper

Vaniljeis

Noe for Store og Små

Jeg ble utfordret på å sette sammen en «fest-meny» som kunne lages sammen med barna,- dette ble resultatet. Forretten; her kan de voksne lage sin variant, mens barna lager sin egen variant. Men det aller kjekkeste vil kanskje være å få være med å lage desserten, men husk at den trenger tid, disse sjokoladeskålene må lages god tid i forveien, gjerne dagen før. Sjokoladeskålene kan selvsagt også fylles med andre ting som f.eks en bærmousse, god is og friske bær, her er det kun fantasien som setter begrensninger.

Noe for Store og Små
FORRETT

FANAFRUENS

TORTILLA

MINIPIZZA

4 små tortilla lefser
Litt olje
2 dl pizzasaus
150 gr kjøttdeig
Sopp

Løk
150 gr raspet ost
4 store skiver spekeskinke
50 gr ristede pinjekjerner
Litt pesto
Litt rucculasalat

HOVEDRETT

SVINEFILET MED

GRATINERTE POTETER, TOMAT OG SUKKERERTER

800 gr romtemperert svin indrefilet
8 stk poteter

2 stk hvitløk (kan sløyfes om ikke barna liker det!)
1 ts salt
2,5 dl fløte
1,5-2 dl revet gul ost
2 pk sukkererter
400 gr små tomater, (bland gjerne røde og gule)

DESSERT

SJOKOLADESKÅLER

MED

SJOKOLADEMOUSSE

4 stk vannballonger (+ ha gjerne noen flere på lur dersom de sprekker)
200 gr mørk sjokolade
Litt matfett
200 gr mørk sjokolade
4 stk eggeplommer
4 stk eggehviter
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
100 gr friske bringebær.

Fjord og Eng

Krabbe, lammelår og rabarbra er kanskje ikke den mest vanlige kombinasjonen å servere. Men sammensetningen av denne menyen ble til da jeg startet med noe rabarbra jeg skulle bruke opp. Resten av menyen ble til underveis og resultatet fungerer utmerket!

Fjord og Eng
FORRETT

KRABBESALAT

RUGBRØD

4 stk skiver rugbrød
2 ss god olivenolje
300 gr krabbekjøtt (bare det hvite fra klørene)
Litt bladpersille
½ ts revet sitronskall
1 ss majones
1 ss creme fraiche
1 ts Dijon sennep
4 reddiker
Litt brønnkarse
Nykvernet salt og pepper

HOVEDRETT

HELSTEKT LAMMELÅR

MED STEKT LØK

OG POTETER

1 stk lammelår, ca 2 kg
1 ss mykt smør
3 båter hvitløk
3-5 stilker timian og eller rosmarin
1 dl vann
6-8 halvstore løk
8-10 mellomstore poteter
4-6 gulerøtter i store staver
1 sellerirot i biter

Kraften fra langpannen
1 ss maisenna
1 lite glass mintgele, (mintgele er for noen litt spesielt, da bruker jeg gjerne ripsgele til).

DESSERT

RABARBRA OG JORDBÆRKOMPOTT

MED PERNOD IS

1 vaniljestang
2 stk eggeplomme
2 ss sukker
2 dl kremfløte
3 ss likør Pernod el annen lakrislikør
350 gr rabarbra
3,5 dle eplejuice
1 dl sukker
1 vaniljestang
½ ss potetmel
½ dl vann
350 gr jordbær

Bon Appétit!

bottom of page