3-Retters Menyer
Jeg ønsker å dele mine erfaringer med deg som lurer på hva du skal servere på ditt neste vennelag eller din familiefest, og jeg håper du vil finne inspirasjon til hva du kan lage her på siden. Alle oppskriftene er testet ut og servert med stor suksess, og har forslag til vin eller øl til de enkelte forretter og hovedretter. Dette er mine forslag som er et resultat av mine erfaringer. Jeg er kjent for å være glad i tørre, men gjerne fruktige viner og spesielt glad i bobler. Forslagene vil muligens bære litt preg av det. Ellers er jeg tilhenger av at enhver skal drikke det en selv liker best til maten!
Dersom ikke annet er oppgitt er oppskriftene beregnet til 4 personer.
Lykke til!
Fanafruens Enkle
Dette er en meny hvor veldig mye kan gjøres klart i forkant og det er få elementer som skal settes sammen rett før servering – gir deg mer ro med gjestene. Forretten må lages i god tid, da rekene skal ligge noen timer i marinade. Tips til hva som kan gjøres i forkant på hovedretten,- gjør klar formen med poteter, ha bacon rundt kyllingfiletene og del opp rødløken. Oppskriften på desserten har jeg fått av min sønn, han har servert den til sin mor med stor suksess helt fra han var tenåring. Han sier den skal lages med kjærlighet og litt arroganse.
Tradisjon i ny innpakning
Potetsuppe, kveite og eplepai er tradisjonsrike norske retter. Her har de alle fått en ny og spennende innpakning, som smaker helt nydelig! Desserten er superenkel å lage og den er fantastisk god! Lag den gjerne god tid i forveien, og bare stek den rett før servering. Jeg har til og med laget den ferdig dager i forkant og fryst den ned ustekt, tatt den opp i god tid slik at den tiner, og så bare stekt den rett før servering!
Trauste Fanafruen
Denne menyen er en gjenganger hjemme hos meg. Spesielt hovedretten og desserten er trauste gjengangere, forretten har kommet til i nyere tid, men den kan absolutt anbefales, både fordi mye kan forberedes i god tid, men ikke minst fordi den smaker fortreffelig. Desserten er superenkel, men supergod!
Du vakre Fedreland
Dette er en meny bestående av «lette» retter, som passer veldig godt til den lyse årstiden. Hovedretten er en oppskrift jeg har brukt i over 20 år, smaken på sausen og fisken er så gode og spesielle i seg selv, at jeg velger helt enkelt tilbehør som vanlig kokte poteter og grønnsaker. Desserten bør lages dagen i forkant!
Fanafruens Signatur
Denne menyen er en av mine absolutte favoritter, jeg elsker sjømat, andebryst er fantastisk og den syrlige avslutningen er en innertier etter min smak. OBS! desserten kan veldig gjerne lages dagen i forkant!
Fanafruens Bunntryne
Denne menyen inneholder markante smaker; jordskokk, bacon, breiflabb, løk, søtpotet og molter. Det er noen av våre beste råvarer, og her de fungerer utmerket godt sammen.
Fanafruens Klassiker
Dette er en klassiker i vår familie. Kamskjell og helstekt indrefilet er og blir en suksess, og når måltidet avsluttes med en så deilig og lettlaget dessert; jordbærpurre med ingefær og is, da er alle fornøyd!
HELSTEKT INDREFILET MED RØDVINSAUS
OG STEKTE POTETER
1 stk indrefilet av storfe (1kg)
1 gulrot
3 sjalottløk
1 hvitløksbåt
1 kvast timian
1 ss tomatpure
1 ½ dl rødvin
1 ½ dl kalvekraft
2 ss usaltet smør
16 stk små poteter
2 dl havsalt
4 store tomater
1 løk
1 dl god olivenolje
½ ss krydderblanding
200 gr aspargesbønner
Høstens Fargepalett
Denne menyen er satt sammen av høstens farger og smaker. Med unntak av desserten som er superenkel, krever den kanskje litt arbeid, men du imponerer garantert dine gjester med resultatet!
Rett og slett Boblende
De av oss som er veldig glad i bobler, sier gjerne at bobler kan drikkes til alt …, ikke alle er enig med meg i det. Men til denne menyen ville jeg uansett servert bobler hele veien. Våger du å prøve? Oppskriften på kaken til desserten er til mer enn 4 porsjoner, men du kan fryse resten. Både kaken og tilhørende saus kan lages dagen i forkant.
Vinternytelse
Hovedretten i denne menyen har jeg både fått servert og laget selv ved flere anledninger, mens forretten og desserten laget jeg for første gang høsten 2017, men det blir garantert ikke siste gang! Dessert oppskriften holder til 4-6 porsjoner, alt etter hvor store glass/porsjoner du ønsker å servere. Både sjokolade moussen og coullis`en kan lages dagen i forkant.
Helt på Vidden
En meny bestående av kjente norske ingredienser som laks, reinsdyr og ikke minst tradisjonsrik karamellpudding, (som kan lages dagen i forveien). En del arbeid på forrett / hovedrett, men mye kan gjøres i god tid før gjestene ankommer – du vil uansett imponere! Pepperrotkremen kan også lages dagen i forveien.
LAKS I
TRE
VARIANTER
½ beger creme fraiche
1 ss finrevet pepperrot
Saften av 1 sitron
½ ss honning
1 grov tortillalefse
1 ss snøfrisk
1 ss creme fraiche
50 gr røkelaks
1 ss finhakket rødbet
½ ss finhakket rød løk
Litt salat, gjerne ruccula
200 gr salmalaks
½ soyasaus
Saften av ½ lime
1 ss sesamfrø
50 gr røket laks i skiver
50 gr kremost naturell
1/2 ss kapers i lake
4 stk mini krustader
Litt gressløk
REINSDYRFILET MED
ROTGRØNNSAKER
OG VILTSAUS
800 gr reinsdyr ytrefilet
1 ss havsalt
1 ss einebær
2 ts timian
500 gr rotgrønnsaker (f.eks; gulerøtter, sellerirot, persillerot, neper, kålrabi)
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 dl tørr hvitvin, (kan erstattes med grønnsakkraft)
100 gr frisk brokkoli
6 dl kraft eller sjy
1 dl røros rømme
2-3 skiver geitost
4-5 knuste einebær
Fanafruens Luxus
Dette er virkelig en luksusmeny som krever litt arbeid og forberedelser, men du verden, den er verdt det! Mye kan forberedes i god tid, hummersuppen kan lages nesten helt ferdig dagen i forveien, for så å bare varmes opp og smakes til rett før servering. Det samme gjelder sausen til hovedretten, og desserten kan lages både en og to dager før! «Go for it»
Fanafruens Grisegode
Spennende forrett med litt «sting» i form av chili, husk at styrken på chili kan variere veldig, prøv deg litt frem. Etterfulgt av svinefilet med hasselbakte poteter og deilig soppsaus. Er du glad i smaken av hasselnøtter, er dette absolutt desserten for deg!
Foresta d'Italia
I denne menyen finner du italienske og norske ingredienser i en herlig smaks kombinasjon. Trøffel er en meget eksklusiv vare og ikke alltid like lett å få tak i her hjemme. Men noen spesialbutikker kan nok hjelpe. Jeg har kjøpt med meg fra utlandet noen ganger, og får du først tak i denne råvaren, så kan du trylle frem de mest magiske retter, denne hovedretten er en slik!
Havets Røde
Både forrett og hovedrett innehar røde elementer fra havet, og er en meny som absolutt kan anbefales for de som ikke ønsker kjøtt! Kaken til desserten må lages minst dagen i forkant og fryses ned. Den holder nok til mer enn 4 porsjoner, men om du lar den stå på disken i 5-10 minutter før du skal bruke den, klarer du å skjære opp ønsket antall stykker og du kan fryse resten igjen.
Fanagubbens Fristelse
Denne menyen består bl.a av min mann sin fiskesuppe. Det var en av de første rettene han serverte meg. Han lærte å lage den av sin far! Med årene er den er blitt hele familiens favoritt suppe! Vi elsker den! Sitronterten er en av mine absolutte favorittkaker! Den passer utmerket som kaffemat, men med sin syrlige og deilige konsistens er den også utmerket som avslutning på et bedre måltid. Holder seg mange dager i kjøleskap, og kan med fordel lages i god tid før den skal serveres!
Herrenes Aften
Denne menyen har min mann servert et par ganger på herremiddager, derav «herrenes aften». Men den fungerer også utmerket for oss damer, det kan jeg skrive under på! Utrolig spennende og enkel meny å servere! Det meste kan gjøres klar på forhånd. Når hovedretten er satt i ovnen og poteter eller ris satt på kok, er alt gjort, og du kan konsentrere deg om gjestene!
KVEITE MED
CRÈME FRAÎCHE
OG CHILLI
800 gr kveitefilet – kuttet i 5x5 cm terninger
120 gr smør
4 reddiker, skjært i tynne skiver
50 gr finhakket spinat
4 finhakkede tørkede aprikoser
1 finhakket rødløk
40 finsnittede basilikum blader
2 ts kajennepepper
1 dl tørr hvitvin
300 gr creme fraiche
1 lime delt i fire
8-12 basilikumblader
Rått, Stekt og Karamellisert
Denne menyen består av en fin mix av rå kamskjell, helstekt kylling og deilig karamellisert ananas. Hva mer kan du ønske? Er det sommer, grilltid og du har en grill med lokk, er det aller best å grille kyllingen på grillen, men det kan gjøres i vanlig stekeovn også.
Noe for Store og Små
Jeg ble utfordret på å sette sammen en «fest-meny» som kunne lages sammen med barna,- dette ble resultatet. Forretten; her kan de voksne lage sin variant, mens barna lager sin egen variant. Men det aller kjekkeste vil kanskje være å få være med å lage desserten, men husk at den trenger tid, disse sjokoladeskålene må lages god tid i forveien, gjerne dagen før. Sjokoladeskålene kan selvsagt også fylles med andre ting som f.eks en bærmousse, god is og friske bær, her er det kun fantasien som setter begrensninger.
Fjord og Eng
Krabbe, lammelår og rabarbra er kanskje ikke den mest vanlige kombinasjonen å servere. Men sammensetningen av denne menyen ble til da jeg startet med noe rabarbra jeg skulle bruke opp. Resten av menyen ble til underveis og resultatet fungerer utmerket!
HELSTEKT LAMMELÅR
MED STEKT LØK
OG POTETER
1 stk lammelår, ca 2 kg
1 ss mykt smør
3 båter hvitløk
3-5 stilker timian og eller rosmarin
1 dl vann
6-8 halvstore løk
8-10 mellomstore poteter
4-6 gulerøtter i store staver
1 sellerirot i biter
Kraften fra langpannen
1 ss maisenna
1 lite glass mintgele, (mintgele er for noen litt spesielt, da bruker jeg gjerne ripsgele til).