Fanafruens Ferske Hummersuppe
Ingredienser:
Hummerkraft
1 stk fersk hummer (ca 600 – 750 gram)
1 løk
1 gulrot
1 lite stk sellerirot
½ purre
Godt smør
Suppe:
2 ss godt smør
2 ss hvetemel
½ ss tomatpure
6 dl hummerkraft
1 dl hvitvin tørr
2 dl fiskekraft
3 dl fløte
2 ss soyasaus
½ dl sherry
Nykvernet salt og pepper.
Garnityr:
1 dl fløte – så vidt pisket stiv
Hummer rogn (evt rød lodderogn)
Skalldyrsolje
Dill
Fremgangsmåte:
Start med å koke hummeren. Ha den i kokende vann som er tilsatt ½ dl salt pr liter vann. Kokes i 12 minutter og haes deretter rett over i iskaldt vann – dette for å stoppe kokeprosessen og sikre at ikke hummerkjøttet blir seigt! La avkjøle helt. Rens deretter ut alt hummerkjøttet, adskill evt rogn, og legg til side. Fjern innmat i hodet, skrap vekk gjeller og del skallet i mindre biter. Surr dette i godt smør og ha det over i en panne. Skrell og del gulrot, sellerirot, purre og løk i biter, surr dette blankt i godt smør og ha over i samme panne. Fyll opp med vann til det dekker skal/grønnsaker, ha i litt salt. Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke i 45 – 60 minutter. Sil kraften.
Smelt smør og rør inn mel til en jevn og glatt blanding, tilsett tomatpure, hummerkraft, fiskekraft og hvitvin. Kok opp og la koke i ca 10 minutter, - så langt kan den lages gjerne dagen i forveien, og resten kan gjøres rett før servering. I så fall må den varmes opp forsiktig og deretter tilsett fløte, soyasaus, sherry og smak til med salt og pepper.
Skjær hummerkjøttet i små biter og fordel i serveringskåler, hell over varm suppe. Pynt med litt lettpisket krem, rogn, skalldyrsolje og dill.
Et lite stykke godt brød, toast eller lignende smaker godt til!
Vinanbefaling:
Champagne: Launois Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2010
For mer informasjon, klikk her.