top of page

Hjortefilet med jordskokkpuré og kantareller

Ingredienser:

800 gr ytrefilet av hjort

10-15 einebær - knust

1 kvast timian

1 ss smør

Litt olje

500 gr rosenkål

1 ss smør

Litt salt

400 gr kantareller

4 sjalottløk

2 ss smør

Nykvernet salt og pepper

Puré:

500 gr jordskokk

1 stor potet

2 ss smør

6 dl melk

Viltsaus:

50 gr sukker

50 gr brunt sukker

1 dl bringebæreddik

6 dl viltkraft

1-2 ss Røros rømme

Fremgangsmåte:

Skrell og skyll jordskokk og potet og del i jevne biter. Legg straks over i melken for å unngå misfarging. Kok opp og la koke til det meste av vesken har fordampet og jordskokken er mør. (Pass på at det ikke koker for hardt og melken svir i bunnen). Bruk stavmikser og kjør til jevn pure. Ha i smør og smak til med salt og pepper.

 

Smelt hvitt og brunt sukker i en panne, ha i bringebæreddik og rør godt. Tilsett kraft og kok det hele inn til ca 1/3. Ha i rømme og smak til med salt og pepper. Dette blir en veldig konsentrert karamellisert saus, som det ikke trengs mye av, men som er fortreffelig til vilt!

 

Rengjør og del opp sopp, finhakk sjalottløk. Surr dette i smør og smak til med salt og pepper.

 

Krydre fileten med salt, pepper og knuste einebær. Ha olje, smør og timian kvasten i en stekepanne, når godt varmt legges fileten i. Stek til gyllen på alle sider.  Legg kjøttet over i en ildfast form, ha stekefettet over, og stek videre i oven i 180 grader i 8-10 minutter. Bruk steketermometer og ta ut ved 53-55 grader. La kjøttet hvilke i 10 minutter før det skjæres i ca 2 cm tykke skiver.

 

Rensk og vask rosenkålen, skjær av de brune rotendene. Kok i lettsaltet vann tilsatt litt smør til de er lett møre, men fortsatt litt motstand. Ca 5-6 minutter, litt avhengig av størrelsen. Men husk at i hjel kokte rosenkål smaker ikke godt!

 

Anrett jordskokkpuré på porsjonsfat, fordel kjøtt, sopp og rosenkål pent rundt. Drypp litt saus rundt over det hele, og server gjerne resten av sausen ved siden av.  

Vinanbefaling:

Italiensk Rødvin; Tenuta Ulisse Amaranta

For mer informasjon, klikk her.

bottom of page