top of page

champagnelaks med urtesaus

Ingredienser:

800 gr laksefilet med skinn

800 gr potet (Asterix, Kerrs pink, eller annen god kokepotet)

4 gulerøtter delt i skråstilte fine skiver

16 asparges. 

salt og nykvernet pepper

Urtesaus:

8 sjalottløk (finhakket)

10 ss hakkede urter

blanding av dill

estragon og persille

4 dl tørr champagne (musserende kan også brukes)

4 dl kremfløte

 

Fremgangsmåte:

Kok opp halvparten av champagnen, alle urtene og løken, (sett til side litt løk til fiskestykkene), og kok inn til halv mengde, tilsett fløten og kok igjen inn til halv mengde. Smak til med salt og nykvernet pepper. Så langt kan alt gjøres i forkant, ta i så fall sausen av varmen. Før servering varmes den forsiktig opp igjen og resten av champagnen tilsettes.

 

Vask og tørk laksen. Del fileten i 4 like biter. Del deretter hver bit ned til skinnet, slik at du ikke skjærer gjennom skinnet, men bare fiskekjøttet. Brett deretter fiskekjøttet fra hverandre slik at det henger sammen av skinnet på midten, og du har fått en «sommerfugl» Legg «sommerfuglene» på et bakepapirkledd stekebrett. Krydre med salt og pepper, ha på litt løk og noen dråper med champagne. Stek i forvarmet ovn på 200 grader i ca 6 min, (må ikke steke for lenge, da blir den tørr – prøv å stikke i fisken og se at den fortsatt er litt blank i rosa fargen i midten).

Skrell og kok poteter og gulerøtter hver for seg i lettsaltet vann.

Skjær av den trevlete nederste delen av asparges. Deretter lag et lite snitt nederst på stilken og sett de på høykant i kaldt vann, de får et opptrekk og blir fine og saftige.

«Asparges skal kokes til konsistensen er såpass fast at kvinnen rødmer, men ikke så myk at mannen blir skamfull» Dette er et gammelt sitat, men det som er sikkert er at den skal kokes veldig lite.

Kok opp vann i en vid kjele, tilsatt 1 ss salt og ½ ts sukker pr liter. Ha asparges i kokende vann, skru ned varmen og kok i 1-2 minutter, sil av og ha de gjerne rett i iskaldt vann, slik at kokeprosessen stopper helt, og de beholder den fine fargen.

Anrett fisk, potet og grønnsaker på serveringstallerkener og server sausen ved siden av.

Vinanbefaling:

Champagne: Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs   ​

For mer informasjon, klikk her.

bottom of page