top of page

Helstekt lammelår med stekt løk og poteter

Ingredienser:

1 stk lammelår (ca 2 kg)

1 ss mykt smør

2 ts salt

1 ts pepper

3 båter hvitløk

3-5 stilker timian og eller rosmarin

1 dl vann

 6-8 halvstore løk

2 ss smør

8-10 mellomstore poteter

4-6 gulerøtter i store staver

1 sellerirot i biter

Saus:

Kraften fra langpannen

1 ss maisenna

Litt nykvernet salt og pepper

1 lite glass mintgele, (mintgele er for noen litt spesielt, da bruker jeg gjerne ripsgele til).

 

Fremgangsmåte:

Om du kjøper lammelåret i en kjøttdisk/hos slakter, kan du be om å få det benet ut, eller du kan gjøre det selv om du vil. Om ikke kan du helt fint steke låret som det er. Sett stekeovnen på 125 grader. Start med å smøre låret inn med det myke smøret, dryss over salt og pepper. Skjær hvitløk i tynne skiver, stikk små lommer i kjøttet og stikk inn hvitløk og timian/rosmarinkvister.

 

Legg steken i en langpanne, ha i vannet. Smelt smør i en panne, skrell løken og surr de hele til blank i smøret. Ha løken i langpannen sammen med lammelåret. Sett det i ovnen og stek i ca 45 minutter. Deretter har du i skrelte poteter, gulerøtter og sellerirot. Bland litt rundt, slik at alt får litt veske over seg. Øk temperaturen i ovnen til 180 grader og stek videre i ca 30minutter. Bruk steketermometer, 65 grader er kjøttet medium, 70 grader medium pluss og 75 grader er det helt gjennomstekt.

 

Ta ut kjøttet når det har oppnådd ønsket temperatur, legg over aluminiumsfolie og la det hvile i 10-15 minutter. Sil av kraften i langpannen og bruk dette som basis for saus. La grønnsakene stå i ovnen, mens kjøttet hviler.

 

Ha den silte kraften i en liten panne, bland maisenna i litt kaldt vann og tilsett denne i kraften under stadig omrøring, smak til med nykvernet salt og pepper.

 

Server kjøtt, poteter, grønnsaker og sjysaus med litt mintgele/ ripsgele til.

Vinanbefaling:

Fransk rødvin: Ch. Paveil de Luze 2014

For mer informasjon, klikk her.

bottom of page