top of page

17. Mai, spekemat, is, bobler

Oppdatert: 14. mai 2021

Det er fortsatt begrensinger på hvor mange vi kan være sammen på 17. mai 2021, men en festdag blir det og god mat og drikke er viktig. Rømmegrøt, spekemat, laks, jordbær, is og kaker må til!


Her følger noen oppskrifter og ideer til hva du kan servere dine gjester på 17. mai.


RØMMEGRØT

Jeg har testet mange ulike oppskrifter på rømmegrøt, og har "landet" på denne. Litt mildere/rundere i smaken ettersom den består av en blanding av rømme og fløte.

4 dl seterrømme

4 dl kremfløte

75 gr mel

1 ss sukker

1 dl varm melk

1 ts salt

Fremgangsmåte:

Bland fløte og rømme i en kasserolle og kok opp. La det småkoke i ca. 10 minutter under omrøring. Bland sammen mel og sukker i en bolle. Bruk en sikt til å spe melet i fløte/rømme-blandingen, mens du rører kraftig. Tilsett litt av gangen. La grøten koke opp mellom hver runde. Det er ikke sikkert det er nødvendig å bruke alt melet. Når grøten begynner å skille ut fett, er det nok. Dra kjelen til siden og la den stå noen minutter så grøten skiller seg ordentlig og fettet kommer ut. Bruk en spiseskje til å ta av det synlige fettet som legger seg på toppen av grøten. Putt det i en liten skål. Spe så på med varm melk, litt om gangen til du har fått den tykkelsen du ønsker. Når grøten har riktig konsistens, smak til med salt og sukker. Server med fett, sukker, kanel, rosiner og et lite utvalg spekemat.

SPEKEMAT

Spekemat er et "must" på de aller fleste 17. mai menyer. Her varierer det mellom røkt/urøkt fenalår, spekeskinke, ulike spekepølser osv. Alt passer til eggerøre, potetsalat, flatbrød, kringler osv, slå deg løs og server dine favoritter.

Her er en litt annen variant - liker du spekeskinke, vil denne ganske sikkert falle i smak;


SPEKESKINKE MED PERSILLEOLJE (8-10 porsjoner)

24-36 skiver spekeskinke

2 pk pinjekjerner

4 vårløk

ruccola salat

2 bunt pladpersille

1 ts salt

8 ss god olivenolje

Fremgangsmåte:

Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne til gyllen farge, sett til side. Lag persilleolje; Bruk en morter og knus bladpersille sammen med salt, hell i olivenolje og bruk morteren videre til en jevn masse (en blender eller stavmikser kan også brukes, kjør først persille og salt, og spe deretter med oljen).  Anrett ruccola salat og spekeskinke pent på fat. Dryss finhakket vårløk og ristede pinjekjerner over. Ha persilleoljen på rett før servering. 


HJEMMELAGET FLATBRØD

Hjemmelaget flatbrød smaker kjempegodt, og dette er blitt favoritten! Ja, det tar litt tid, men nei, det er ikke vanskelig - prøv selv!!


7 dl vann

1 kg grovbakstmel

1 ts salt

2 dl byggmel til utbaking

Fremgangsmåte:

Kok opp vann og avkjøl litt. Bland mel og salt i en bakebolle og hell over vannet. Elt deigen sammen, den skal være fast. Legg den i en plastpose i kjøleskapet, til den er kald helt gjennom. (Kan gjerne ligge i kjøleskapet til neste dag.

Del den i emner på ca 150 gram, og kjevl til en flat, litt tykk leiv. Dekk leivene med plast. Ha godt med byggmel på bakebordet og kjevl fra midten og utover til en stor tynn leiv. Børst av overflødig mel, og stek på varm takke. Stek til overflaten begynner å bli tørr, snu og stek videre til det har litt brune flekker. Må ikke bli brent! Om de ikke er helt tørre, kan de etterstekes/tørkes i stekeovn på 100 grader med åpen dør.


POTETSALAT (8-10 personer)

6 store poteter.

2 grønne epler

4 fedd hvitløk

6 vårløk

1 pk Mills ekte majones

2 beger creme fraiche

2 ts dijon sennep

Saften av 1/2 sitron

1/2 - 1 ts sukker

Smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte:

Kok potene med skall, avkjøl og skrell de. Skrell eplene, og del poteter og epler i små firkanter, ca 0,5x0,5 cm. Finhakk vårløken, og knus/finhakk hvitløken. Bland deretter resten av ingrediensene i en bolle, og smak til med litt salt og pepper, ha i vårløk og hvitløk, og vend til slutt inn poteter og epler.


LAKS TATAKI

Laks - Helt rått - nesten! Det var overskriften på denne retten, sitert fra Bergens Tidene for et par år siden. Jeg måtte bare prøve. Den er blitt en sikker vinner i vår familie og passer veldig godt på et 17.mai bord!

Ingredienser;

500 gr laksefilet, skinn og ben fri (jeg bruker Salmalaks)

4 ss sesamfrø

Nykvernet salt og pepper

2 ss granateplekjerner

2 vårløk, snittet i tynne skiver

1 bunt koriander (kan sløyfes)

Saus

1/2 dl soyasaus

1/2 lime - saften

1 ss riseddik

1 ss akasie-honning

1 ss revet ingefær

Chilimajones

1 egg

1 ts dijon sennep

1 ss sitronsaft

1/2 ss akasiehonning

1 ts chilisaus

2,5 dl nøytral olje

Fremgangsmåte;

Lag majones ved å blande egg, sitronsaft, sennep, chilisaus og honning i en blender, tilsett oljen i en tynn stråle og pisk godt. Smak til om det er ønskelig med mer, sitron, honning eller chilisaus. Lag sausen ved å blande alle ingrediensene, ha evt i mer sitron eller honning etter smak. Salt og pepre laksen, rull den i sesamfrø. Ha nøytral olje i en skikkelig varm panne og stek fisken i 30 sekunder på hver side, og legg den rett på en skjærefjøl. Den skal være rå inni. La hvile i 5 minutter. Skjær laksen i tynne skiver og legg på fat. "Skvett" over litt chilimajones, ha på vårløk, granateplekjerner og evt koriander. Ha til slutt på litt saus, og server resten av sausen ved siden av.


DESSERTER, OG SPESIELT IS KOMMER VI IKKE UNNA PÅ 17. MAI

Det finnes masse god is å få kjøpt, men hjemmelaget is smaker om mulig enda bedre!

Her følger en veldig god grunnoppskrift, og så tilsetter jeg de smaker jeg føler for, denne gangen ble det vaniljeis, vaniljeis med sjokoladebiter og min favoritt - krokanis!


Vaniljeis

5 dl melk

2,5 dl kremfløte

150 gr suller

6 eggeplommer

2 vaniljestenger

Fremgangsmåte:

Del vaniljestenger på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk og fløte med vaniljestang og frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 15 in under lokk. Pisk egg og sukker til eggedosis, og tilsett melkeblandingen under omrøring. Ta blandingen over i en kasserolle igjen og varm opp til ca 80 grader under stadig omrøring, og blandingen tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør deretter blandingen i en iskremmaskin til den er ferdig. (ca 50 minutter). Om du ikke har iskremmaskin, kan du fryse blandingen når den er avkjølt, men da må du passe på å røre i den med jevne mellomrom under innfrysningen.


Jeg laget dobbel av ovennevnte porsjon og delte mengden i 3. Den ene delen beholdt jeg som vanlig vaniljeis, en del tilsatte jeg 70 gram hakket, god mørk 70% sjokolade, den siste delen tilsatte jeg krokan og litt karamellsaus. Smakstilsetningene hadde jeg i de siste 10 minuttene i iskremmaskinen, (evt før du fryser det ned om du ikke bruker iskremmaskin)!


Krokan

100 gr mandler

100 gr sukker

2 ts smør

Fremgangsmåte:

Ha smøret i en tykkbunnet kjele og når det såvidt er smeltet drysser du i sukkeret, rør godt. Ha i mandlene og vendt godt rundt med en tresleiv, slik at massen fordeler seg jevnt over mandlene- gjenta til alt er smeltet og fargen er lys gyllen, (brent krokan smaker ikke godt - så pass på)! Ha blandingen over på et matpapir og avkjøl. Hakk opp i små biter, og ha ca halvparten i isen. Resten oppbevares i tett boks og kan brukes som pynt når du serverer isen, eller du bare serverer den ved siden av.


Karamellsaus:

100 gr sukker

3 ss vann

50 gr smør

1 dl kremfløte


Fremgangsmåte:

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele, og gi det et oppkok. Du må IKKE røre, men du kan vende på kjelen innimellom. La det koke på middels varme til sukkeret er smeltet og har fått en fin og gyllen farge. Tilsett smøret og rør det hele sammen (først nå er det «lov» til å røre). Ha deretter i kremfløten, litt av gangen, og rør til alt er godt blandet. Du skal nå ha en jevn og fin saus.

Ha karamellsausen på et rent glass eller lignende og la den avkjøles. Jeg brukte 1 ss saus i isen over, resten serverte jeg ved siden av isen. God karamellsaus smaker godt på alle typer is!

ISKAKE MED JORDBÆR & PISTASJ

Dette er en helt fantastisk deilig og lekker utseende dessert. En nasjonaldag verdig!

4 eggeplommer

100 gr sukker

1 vaniljestang

4 dl kremfløte

1 dl jordbærsyltetøy, (bruker Nora sine rørte fryste bær)

1 kurv jordbær

½ pose pistasjnøtter (ca 100 gr)

Fremgangsmåte:

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Del og skrap ut frøene av vaniljestangen og pisk det sammen med fløten til stiv krem. Vend eggedosis og krem godt sammen. Kle en brødform med plastikk film slik at det kommer over kanten på formen.

Dekk bunnen med jordbærsyltetøyet og hell forsiktig iskremblandingen over. Brett plastikkfilmen over. Sett den i frysen i minst 1 døgn. 

Ta isen opp ca 15 minutter før servering. Hvelv den over på et serveringsfat med kanter. Ha over skivede jordbær og pistasjnøtter.

PAVLOVA / MARENGSBUNN MED KREM OG FRISKE BÆR

6 stk romtempererte eggehviter

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

2 ts maisenna

1 ts vaniljesukker

4 dl kremfløte

1,5 ts sukker

1 ts vaniljesukker

1 kurv med jordbær

1 pk bringebær

Litt blåbær

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader og finn frem en stekeplate og ha på et bakepapir. Tegn en sirkel på 25 cm midt på papiret.

Pisk eggehvitene til hardt skum. Ha i eddik mens du visper. Bland sukker, maisenna og vaniljesukker, og tilsett litt etter litt mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig er den ferdig. Ta 2/3 av massen og fordel det innen ringen du tegnet på bakepapiret. Senk temperaturen til 100 grader og stek bunnen på nederste rille i 75-80 minutter.

Pisk kremfløten, sukker og vaniljesukker lett stiv og fordel over marengsbunnen, pynt med bær eller frukt etter fantasi og smak. Her har jeg brukt jordbær, bringebær og blåbær.

Resten av massen brukte jeg til å lage små pikekyss med 17. mai farger. Jeg brukte en sprøytepose, hvor jeg "helte" rød og blå konditorfarge i striper nedover i posen, du kan evt bruke en pensel og male striper med. Deretter fylte jeg resten av massen i posen og sprøytet ut små topper i rødt, hvitt og blått. Stek de i 100 grader i ca 1 time. Disse kan du enten bruke til pynt på en kake, eller bare servere de som de er - Det er ikke bare barna som vil elske de!


Spekemat, kaker, is, jordbær eller grøt, om dagen feires på en fjelltopp eller i byen, så hører det for mange av oss med til dagen at vi nyter et godt glass med bobler!

Og med det sier Fanafruen gratulerer med dagen, og riktig god 17. mai alle sammen.

778 visninger

Siste innlegg

Se alle

SKREIEN

Comments


bottom of page