• Fanafruen

17. Mai, spekemat, is, bobler

17. mai er en dag hvor familie og venner veldig ofte møtes over god mat og drikke. Og da kommer vi ikke utenom rømmegrøt, spekemat, laks, jordbær, is, kaker og ellers alt som er godt.


Her følger noen oppskrifter og ideer til hva du kan servere dine gjester på 17. mai.

RØMMEGRØT

Jeg har testet mange ulike oppskrifter på rømmegrøt, og har "landet" på denne. Litt mildere/rundere i smaken ettersom den består av en blanding av rømme og fløte.

4 dl seterrømme

4 dl kremfølte

75 gr mel

1 ss sukker

1 dl varm melk

1 ts salt

Bland fløte og rømme i en kasserolle og kok opp. La det småkoke i ca. 10 minutter under omrøring. Bland sammen mel og sukker i en bolle. Bruk en sikt til å spe melet i fløte/rømme-blandingen, mens du rører kraftig. Tilsett litt av gangen. La grøten koke opp mellom hver runde. Det er ikke sikkert det er nødvendig å bruke alt melet. Når grøten begynner å skille ut fett, er det nok. Dra kjelen til siden og la den stå noen minutter så grøten skiller seg ordentlig og fettet kommer ut. Bruk en spiseskje til å ta av det synlige fettet som legger seg på toppen av grøten. Putt det i en liten skål. Spe så på med varm melk, litt om gangen til du har fått den tykkelsen du ønsker. Når grøten har riktig konsistens, smak til med salt og sukker. Server med fett, sukker, kanel, rosiner og et lite utvalg spekemat.

Spekemat er en selvskreven ingrediens på de aller fleste 17. mai menyer. Her varierer det mellom røkt/urøkt fenalår, spekeskinke, ulike spekepølser osv, alt passer til eggerøre, potetsalat, flatbrød, kringler osv. Men hva med å prøve en litt annen variant - liker du spekeskinke, vil denne ganske sikkert falle i smak;


SPEKESKINKE MED PERSILLEOLJE (8-10 porsjoner)

24-36 skiver spekeskinke

2 pk pinjekjerner

4 vårløk

rucculua salat

2 bunt pladpersille

1 ts salt

8 ss god olivenolje

Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne til gyllen farge, sett til side. Lag persilleolje; Bruk en morter og knus bladpersille sammen med salt, hell i olivenolje og bruk morteren videre til en jevn masse (en blender eller stavmikser kan også brukes, kjør først persille og salt, og spe deretter med oljen).  Anrett ruccola salat og spekeskinke pent på fat. Dryss finhakket vårløk og ristede pinjekjerner over. Ha persilleoljen på rett før servering. 


HJEMMELAGET FLATBRØD

Hjemmelaget flatbrød smaker kjempegodt, og dette er blitt favoritten! Ja, det tar litt tid, men nei, det er ikke vanskelig - prøv selv!!

7 dl vann

1 kg grovbakstmel

1 ts salt

2 dl byggmel til utbaking

Kok opp vann og avkjøl litt. Bland mel og salt i en bakebolle og hell over vannet. Elt deigen sammen, den skal være fast. Legg den i en plastpose i kjøleskapet, til den er kald helt gjennom. (Kan gjerne ligge i kjøleskapet til neste dag.

Del den i emner på ca 150 gram, og kjevl til en flat, litt tykk leiv. Dekk leivene med plast. Ha godt med byggmel på bakebordet og kjevl fra midten og utover til en stor tynn leiv. Børst av overflødig mel, og stek på varm takke. Stek til overflaten begynner å bli tørr, snu og stek videre til det har litt brune flekker. Må ikke bli brent! Om de ikke er helt tørre, kan de etterstekes/tørkes i stekeovn på 100 grader med åpen dør.

POTETSALAT (8-10 personer)

6 store poteter.

2 grønne epler

6 fedd hvitløk

6 vårløk

1 pk Mills ekte majones

2 beger creme fraiche

Saften av 1/2 sitron

1/2 ts sukker

Smak til med salt og pepper

AVOCADO & MANGOSALAT MED LIME OG SOYA MARINERT SALMALAKS (8-10 personer)

1 Salma laks

1/-1 dl soyasaus

Saften av 1-2 lime

2 ss sesamfrø

4 avocadoer

2 mangoer

1 stor rødløk

1-2 chilli

Litt god olivenolje og flaksalt


Start med å brune sesamfrøene lett på en middels varm stekepanne i 3-4 minutter- legg tilside. Skjær laksen i små firkanter og ha over soyasaus og limesaft, (smak deg litt frem om du trenger all saften), vend forsiktig rundt. Rett før servering har du over sesamfrøene.


Del avocado og mango i små biter, finhakk løken og ha det i en skål. Chilli kan være veldig forskjellig i styrken, så her må du prøve deg litt frem. Hakk den veldig fint, og ha det over salaten. Hell over litt god olivenolje og deretter litt flaksalt. Vend salaten veldig forsiktig, da avocadoen fort kan bli litt "klissete" om du rører for mye i den. Anrett laks og salat fint på et fat, og server.

ISKAKE MED JORDBÆR & PISTASJ

Dette er en helt fantastisk deilig og lekker utseende dessert. En nasjonaldag verdig!

4 eggeplommer

100 gr sukker

1 vaniljestang

4 dl kremfløte

1 dl jordbærsyltetøy, (bruker Nora sine rørte fryste bær)

1 kurv jordbær

½ pose pistasjnøtter (ca 100 gr)

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Del og skrap ut frøene av vaniljestangen og pisk det sammen med fløten til stiv krem. Vend eggedosis og krem godt sammen. Kle en brødform med plastikk film slik at det kommer over kanten på formen.

Dekk bunnen med jordbærsyltetøyet og hell forsiktig iskremblandingen over. Brett plastikkfilmen over. Sett den i frysen i minst 1 døgn. 

Ta isen opp ca 15 minutter før servering. Hvelv den over på et serveringsfat med kanter. Ha over skivede jordbær og pistasjnøtter.

PAVLOVA / MARENGSBUNN MED KREM OG FRISKE BÆR

6 stk romtempererte eggehviter

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

2 ts maizena

1 ts vaniljesukker

4 dl kremfløte

1,5 ts sukker

1 ts vaniljesukker

1 kurv med jordbær

1 pk bringebær

Litt blåbær

Sett ovnen på 200 grader og finn frem en stekeplate og ha på et bakepapir. Tegn en sirkel på 25 cm midt på papiret.

Pisk eggehvitene til hardt skum. Ha i eddik mens du visper. Bland sukker, maizena og vaniljesukker, og tilsett litt etter litt mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig er den ferdig. Ta 2/3 av massen og fordel det innen ringen du tegnet på bakepapiret. Senk temperaturen til 100 grader og stek bunnen på nederste rille i 75-80 minutter.

Pisk kremfløten, sukker og vaniljesukker lett stiv og fordel over marengsbunnen, pynt med bær eller frukt etter fantasi og smak. Her har jeg brukt jordbær, bringeær og blåbær.

Resten av massen brukte jeg til å lage små pikekyss med 17. mai farger. Jeg brukte en sprøytepose, hvor jeg "helte" rød og blå konditorfarge i striper nedover i posen, du kan evt bruke en pensel og male striper med. Deretter fylte jeg resten av massen i posen og sprøytet ut små topper i rødt, hvitt og blått. Stek de i 100 grader i ca 1 time. Disse kan du enten bruke til pynt på en kake, eller bare servere de som de er - Det er ikke bare barna som vil elske de!


Spekemat, kaker, jordbær eller grøt, om dagen feires på en fjelltopp eller i byen, så hører det for mange av oss med til dagen at vi nyter et godt glass med bobler!

Og med det sier Fanafruen gratulerer med dagen, og riktig god 17. mai alle sammen.

229 visninger

Siste innlegg

Se alle
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

FANAFRUEN | KONTAKT MEG | TEL: 481 01 462