• Fanafruen

Dampende gode supper
Om høststormene herjer, eller høsten viser seg fra sin beste side med sol og vakre farger, er det lite som slår en skikkelig god suppe når du er inne i varmen! En suppe laget av de beste råvarer, servert med godt brød til, kan bli et virkelig festmåltid!


Her følger noen av mine absolutte favoritter;


Potetsuppe;

Ingredienser:

500 gr poteter

2 sjalottløk

3 hvitløksbåter

litt smør

8 dl kyllingkraft,

2 dl tørr hvitvin

2 dl kremfløte

nykvernet salt og pepper

1/2 purre, 8 scampi

1-2 ts creme fraiche

litt skalldyrsolje (evt trøffelolje). 


Fremgangsmåte: Skrell og del potetene i terninger. Surr løk, hvitløk og potetene blanke i litt smør, tilsett kraft og hvitvin. Kok opp og senk varmen, kok til potetene er møre. Bruk stavmikser og kjør til suppen er helt glatt, tilsett fløte og kok opp. Smak til med salt og pepper.

Hakk purren i tynne skiver, surr den i litt smør til blank. Ha litt salt og pepper på scampiene og stek de raskt på hver side i varmt smør. Fordel purre i dype skåler, hell over varm suppe, ha en kvart ts med creme fraiche i den varme suppen slik at den flyter litt utover, (skal veldig lite til), legg 2 stekte scampi i midten og pynt med noen dråper olje og server. 

Godt brød og en god Riesling i glasset, det er bare å nyte!

Løksuppe:

Ingredienser:

6 stk gul løk

5 stk fedd hvitløk

2 ss godt smør

1 ss mel

l,2 l kyllingkraft, kokende

2 dl tørr hvitvin

1 stilk timian

1 ts sukker

4 skiver hvitt brød

2 dl revet hvitost

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 225 grader. Skjær løken i tynne skiver. Varm opp smør på middels varme i en gryte og surr løken under omrøring til den får en fin farge. Legg hvitløken i mot slutten. Bland inn hvetemelet og rør inn den kokende kraften, ha tilslutt i hvitvinen.

Tilsett hakket timian og sukker. La suppen koke i cirka 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Hell suppen i fire ildfaste skåler. Legg på brødskivene og fordel ost over.

Gratiner suppen i ovnen til osten og brødet begynner å få en fin farge.


Mange vil foretrekke en lett, syrlig øl til denne suppen, men ettersom jeg ikke er en øldrikker hadde jeg valgt en Chardonnay ved siden av et stykke godt brød! Vel bekomme!


Jordskokksupppe;

Ingredienser:

500 gr jordskokk

2 stk sjalottløk

2 stk hvitløksbåter - finhakket

1 dl hvitvin

2,5 dl god kyllingkraft

4 dl h-melk

3 dl fløte

ca 1/2 sitron (saften, smak til)

godt smør til steking

100 gr bacon

olje til steking av jordskokk chipsen

nykvernet salt og pepper. 


Fremgangsmåte:

Skrell og del 450 gr av jordskokken i små biter, surr de sammen med sjalottløk og hvitløk i en panne, ha over hvitvin og kok inn til halv mengde, ha deretter i kraft, melk og fløte. Kok til jordskokken er mør. Kjør så suppen jevn med stavmikser, smak til med sitronsaft, salgt og pepper. 

Del bacon i små biter og stek det sprøtt, legg det på tørkepapir slik at fettet renner av. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver (bruk gjerne ostehøvel), og stek dem sprø i litt varm olje, legg de over på tørkepapir slik at oljen renner av, strø over litt flaksalt.

Fordel sprøstekt bacon i serveringsskåler, hell over varm suppe og pynt med noen biter jordskokkchips, persille og noen dråper god olivenolje. 


Ha en syrlig cider fra Hardanger i glasset, godt brød og smør ved siden av, og gjestene kan komme!


Hummersuppe;

Vi er midt i hummersesongen og får du tak i denne delikatessen, hvorfor ikke prøve deg på denne suppen! Den er verdt arbeidet - uten tvil!


Ingredienser:

Hummerkraft

1 stk fersk hummer (ca 600 – 750 gram)

1 løk

1 gulrot

1 lite stk sellerirot

½ purre

Godt smør

Suppe:

2 ss godt smør

2 ss hvetemel

½ ss tomatpure

6 dl hummerkraft

1 dl hvitvin tørr

2 dl fiskekraft

3 dl fløte

2 ss soyasaus

½ dl sherry

Nykvernet salt og pepper.

Garnityr:

1 dl fløte – så vidt pisket stiv

Hummer rogn (evt rød lodderogn)

Skalldyrsolje

Dill

Fremgangsmåte:

Start med å koke hummeren. Ha den i kokende vann som er tilsatt ½ dl salt pr liter vann. Kokes i 12 minutter og haes deretter rett over i iskaldt vann – dette for å stoppe kokeprosessen og sikre at ikke hummerkjøttet blir seigt! La avkjøle helt. Rens deretter ut alt hummerkjøttet, adskill evt rogn, og legg til side. Fjern innmat i hodet, skrap vekk gjeller og del skallet i mindre biter. Surr dette i godt smør og ha det over i en panne. Skrell og del gulrot, sellerirot, purre og løk i biter, surr dette blankt i godt smør og ha over i samme panne. Fyll opp med vann til det dekker skal/grønnsaker, ha i litt salt. Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke i 45 – 60 minutter. Sil kraften.

Smelt smør og rør inn mel til en jevn og glatt blanding, tilsett tomatpure, hummerkraft, fiskekraft og hvitvin. Kok opp og la koke i ca 10 minutter, - så langt kan den lages gjerne dagen i forveien, og resten kan gjøres rett før servering. I så fall må den varmes opp forsiktig og deretter tilsett fløte, soyasaus, sherry og smak til med salt og pepper.

Skjær hummerkjøttet i små biter og fordel i serveringskåler, hell over varm suppe. Pynt med litt lettpisket krem, rogn, skalldyrsolje og dill.

Dette er for mange "suppen over alle supper", og dette er virkelig festmat. Champagne i glasset, enkelt og greit!

241 visninger
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

FANAFRUEN | KONTAKT MEG | TEL: 481 01 462