Når det er kaldt og surt ute, eller du bare har lyst på noe varmende, så er det lite som slår en skikkelig god suppe laget fra bunnen av! En suppe laget av de beste råvarer, servert med godt brød til, kan også bli et virkelig festmåltid!
Her er noen favoritter! Godt brød er alltid godt følge til supper. Det er masse godt brød å få kjøpt, men om du vil bake selv finner du noen supre oppskrifter på slutten av innlegget!
Potetsuppe!
Ingredienser:
500 gr poteter
2 sjalottløk
3 hvitløksbåter
litt smør
8 dl kyllingkraft,
2 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
nykvernet salt og pepper
1/2 purre, 8 scampi
1-2 ts creme fraiche
litt skalldyrsolje (evt trøffelolje).
Fremgangsmåte:
Skrell og del potetene i terninger. Surr løk, hvitløk og potetene blanke i litt smør, tilsett kraft og hvitvin. Kok opp og senk varmen, kok til potetene er møre. Bruk stavmikser og kjør til suppen er helt glatt, tilsett fløte og kok opp. Smak til med salt og pepper.
Hakk purren i tynne skiver, surr den i litt smør til blank. Ha litt salt og pepper på scampiene og stek de raskt på hver side i varmt smør. Fordel purre i dype skåler, hell over varm suppe, ha en kvart ts med creme fraiche i den varme suppen slik at den flyter litt utover, (skal veldig lite til), legg 2 stekte scampi i midten og pynt med noen dråper olje og server.
Godt brød og en god Riesling i glasset, det er bare å nyte!
Løksuppe:
Ingredienser:
6 stk gul løk
5 stk fedd hvitløk
2 ss godt smør
1 ss mel
l,2 l kyllingkraft, kokende
2 dl tørr hvitvin
1 stilk timian
1 ts sukker
4 skiver hvitt brød
2 dl revet hvitost
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 225 grader. Skjær løken i tynne skiver. Varm opp smør på middels varme i en gryte og surr løken under omrøring til den får en fin farge. Legg hvitløken i mot slutten. Bland inn hvetemelet og rør inn den kokende kraften, ha tilslutt i hvitvinen.
Tilsett hakket timian og sukker. La suppen koke i cirka 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
Hell suppen i fire ildfaste skåler. Legg på brødskivene og fordel ost over.
Gratiner suppen i ovnen til osten og brødet begynner å få en fin farge.
Mange vil foretrekke en lett, syrlig øl til denne suppen, men ettersom jeg ikke er en øldrikker hadde jeg valgt en Chardonnay ved siden av et stykke godt brød! Vel bekommen!
Jordskokksupppe! Dette er etter min mening en undervurdert knoll som med sin søtlige, nøtteaktige smak passer perfekt til både supper og pureer!
Ingredienser:
500 gr jordskokk
2 stk sjalottløk
2 stk hvitløksbåter - finhakket
1 dl hvitvin
2,5 dl god kyllingkraft
4 dl h-melk
3 dl fløte
ca 1/2 sitron (saften, smak til)
godt smør til steking
100 gr bacon
olje til steking av jordskokk chipsen
nykvernet salt og pepper.
Fremgangsmåte:
Skrell og del 450 gr av jordskokken i små biter, surr de sammen med sjalottløk og hvitløk i en panne, ha over hvitvin og kok inn til halv mengde, ha deretter i kraft, melk og fløte. Kok til jordskokken er mør. Kjør så suppen jevn med stavmikser, smak til med sitronsaft, salgt og pepper.
Del bacon i små biter og stek det sprøtt, legg det på tørkepapir slik at fettet renner av. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver (bruk gjerne ostehøvel), og stek dem sprø i litt varm olje, legg de over på tørkepapir slik at oljen renner av, strø over litt flaksalt.
Fordel sprøstekt bacon i serveringsskåler, hell over varm suppe og pynt med noen biter jordskokkchips, persille og noen dråper god olivenolje.
Ha en syrlig cider fra Hardanger i glasset, godt brød og smør ved siden av, og du er klar!
Tomatsuppe
Denne oppskriften fant jeg første gang i VG. Den har etter hvert blitt litt modifisert i ht min smak, men det er en skikkelig kraftig og smakfull tomatsuppe. Fylt med avocado og kyllingbiter blir det også et mettende og godt måltid som varmer ekstra på hustrige dager.
Ingredienser;
500 gr kyllingfilet - delt i små biter
1 stor gul løk
2-3 hvitløksfedd
0,5 - 1 jalapeno
0,5 -1 ts chilipulver
1-2 ts malt spisskummen
1 ts koriander frø - knuste
1 ss paprikapulver
6-7 dl kyllingkraft
2 bx hermetiske finhakkede tomater
salt & pepper
litt limesaft
litt sukker
nøytral olje til steking
2 avocadoer
litt frisk koriander
litt rømme
tortillachips
Fremgangsmåte;
Surr hakket løk, hvitløk og jalapeno i litt nøytral olje i et par minutter. Tilsett chilipulver, spisskummen og koriander og surr videre i ytterligere to minutter. Tilsett kraft og tomater. Kok opp og la småkoke i 15 minutter, bruk deretter en stavmikser og kjør blandingen helt glatt. Salt og pepre kyllingen, og stek den over høy varme, og ha den over i suppen, småkok videre i ca 5 minutter. Smak suppen til med salt, pepper, litt sukker og litt limesaft. Anrett suppen i skåler, toppet med biter av avocado, litt rømme og frisk koriander. Server gjerne litt varm tortillachips eller brød ved siden av.
Ettersom dette er en meget kraftig/smakfull suppe passer det med kaldt lyst øl, eller en halvtørr Riesling, som kan matche cilien, i glasset!
Gulrot og ingefær suppe med ristede gresskarkjerner og stekt pepperoni.
Ingredienser;
Litt nøytral olje
1,5 kg gulerøtter
1 stor evt 2 små gule løk
3-4 hvitløksbåter
1 bit ingefær (ca 3-4 cm)
2 røde chili
Ca 1,5 l Kyllingkraft (så det dekker grønnsakene)
3 dl kremfløte
1 dl sæter rømme
Saften av 1 appelsin
Salt og pepper
Ristede gresskarkjerner
Hakket og stekt pepperoni pølse
Fremgangsmåte:
Hakk og skrell grønnsakene. Ha nøytral olje i pannen, ha i ingefær, løk, hvitløk og chili og surr til dette er blankt, ha deretter i gulerøtter og surr videre et par minutter. Hell over kraften slik at det akkurat dekker grønnsakene. Kok til gulerøttene er møre. Bruk en stavmikser og kjør lenge til blandingen er helt glatt. Tilsett fløte og rømme og kjør videre med stavmikser et par minutter. Juster tykkelsen på suppen med evt litt mer kraft /fløte. Smak til med saften fra appelsinen, samt salt og pepper.
Ha gresskarkjerne på en tørr stekepanne og rist de noen minutter på middels varme. Hakk pepperonien i små biter og steke den noen minutter på en tørr panne, legg over på litt tørkepapir, mens det avkjøles.
Anrett suppen i porsjonstallerkener, ha i litt gresskarkjerner og pepperoni, samt ringle over litt sæter rømme rett før servering.
Godt brød er aldri feil å servere til. I glasset hadde jeg foretrukket en tørr hvitvin, gjerne en Pino Grigio fra Italia.
Hummersuppe!
Dette er for mange "suppen over alle supper"! I over 20 år har jeg laget den første varianten under, og ment at det var den beste hummersuppen jeg har smakt. For noen uker siden prøvde jeg å lage en ny variant - mer som en hummer bisque. Her flamberes hummerskallet. Det ble full klaff både for meg og for de som fikk smake. I dag er jeg litt usikker på hvilken av de som er min absolutte (!) favoritt. Uansett hvilken du måtte velge - dette er festmat på høyt nivå! Her følger begge variantene, så kan du velge selv.
Hummersuppe , "gammel" variant
Ingredienser:
Hummerkraft
1 stk fersk hummer (ca 750 gram)
1 løk
1 gulrot
1 lite stk sellerirot
½ purre
Godt smør
Suppe:
2 ss godt smør
2 ss hvetemel
½ ss tomatpure
6 dl hummerkraft
1 dl hvitvin tørr
2 dl fiskekraft
3 dl fløte
2 ss soyasaus
½ dl sherry
Nykvernet salt og pepper.
Garnityr:
1 dl fløte – så vidt pisket stiv
Hummer rogn (evt rød lodderogn)
Skalldyrsolje
Dill
Fremgangsmåte:
Start med å koke hummeren. Ha den i kokende vann som er tilsatt ½ dl salt pr liter vann. Kokes i 8 minutter og haes deretter rett over i iskaldt vann – dette for å stoppe kokeprosessen og sikre at ikke hummerkjøttet blir seigt! La avkjøle helt. Rens deretter ut alt hummerkjøttet, adskill evt rogn, og legg til side. Fjern innmat i hodet, skrap vekk gjeller og del skallet i mindre biter. Surr dette i godt smør og ha det over i en panne. Skrell og del gulrot, sellerirot, purre og løk i biter, surr dette blankt i godt smør og ha over i samme panne. Fyll opp med vann til det dekker skal/grønnsaker, ha i litt salt. Kok opp, skru ned varmen og la det småkoke i 45 – 60 minutter. Sil kraften.
Smelt smør og rør inn mel til en jevn og glatt blanding, tilsett tomatpure, hummerkraft, fiskekraft og hvitvin. Kok opp og la koke i ca 10 minutter, - så langt kan den lages gjerne dagen i forveien, og resten kan gjøres rett før servering. I så fall må den varmes opp forsiktig og deretter tilsett fløte, soyasaus, sherry og smak til med salt og pepper.
Skjær hummerkjøttet i små biter og fordel i serveringskåler, hell over varm suppe. Pynt med litt lettpisket krem, rogn, skalldyrsolje og dill.
Hummer suppe "gammel" variant
Hummersuppe - hummer bisque
Ingredienser:
2 stk hummer (ca 500 gr hver)
2 ss tomatpure
4 sjalottløk
4 fedd hvitløk
2 gulerot
3 dl hvitvin
1 dl cognac
6-7 dl vann
6-7 dl kremfølte
litt sitronsaft
Salt og pepper
Litt lett pisket kremfløte til pynt
Evt litt frisk estragon eller dill
Start med å koke hummeren. Ha den i kokende vann som er tilsatt ½ dl salt pr liter vann. Kokes i 8 minutter og haes deretter rett over i iskaldt vann – dette for å stoppe kokeprosessen og sikre at ikke hummerkjøttet blir seigt! La avkjøle helt. Rens deretter ut alt hummerkjøttet, adskill evt rogn, og legg til side.
Rens hummerskallet for paven og del opp i litt mer håndterbare biter. Ha godt med nøytral olje i en stor stekepanne og varm godt opp, ha i alt skallet og stek til godt brunet. Tilsett tomatpure, sjalottløk og hvitløk, og rør rundt, la surre i 1 minutt. Hell over Cognac én og tenn på med en fyrstikk. Når flammene er slukket helles hvitvinen i og kok inn til halv mengde. Tilsett deretter vannet og hakkede gulerøtter. Kok opp og la koke i ca 30 minutter før fløten tilsettes. Kok videre i ytterligere 30 minutt til suppen får en fin konsistens. Sil deretter av suppen og smak til med salt, pepper og sitron. Hold suppen varm, uten at den skal koke. Rett før servering bruker jeg en stavmikser slik at suppen blir luftig og får en "lett" konsistens.
Stek hummerkjøttet lett i litt godt smør. Fordel hummerkjøttet i serveringsskålene og hell varm suppe over, pynt med litt pisket krem, rogn og frisk koriander eller dill!
Intet over - intet ved siden, og champagne i glasset er det eneste som teller her!
Noen ganger smaker det best med hvitt brød til suppene, men et deilig nøttebrød eller et eltefritt brød kan også trygt anbefales!
BRYTEBRØD - Thangzhong metoden - dette er en gammel japansk bakemetode som gir ekstra saftig bakst. Etter å ha oppdaget Thangzhong metoden, er det svært ofte den jeg bruker.
Ingredienser;
40 gr hvetemel 200 gr vann 460 gr hvetemel 175 gr kaldt vann 20 gr gjær eller 6 gr tørrgjær 14 gr salt 4 ss olje
Fremgangsmåte:
Ha 40 gr hvetemel og 200 gr vann i en kjele og kok opp under omrøring - sett tilside og avkjøl litt. Deretter har du blandingen over i en kjøkkenmaskin, tilsett 460 gr hvetemel, 175 gr kaldt vann og 20 gr smuldret fersk gjær, (evt 6 gr tørrgjær). Elt dette på middels fart i 7-10 minutter. Tilsett salt og olje. Elt videre i 5-6 minutter. Ha plast over bakebollen og hev til dobbel størrelse. Del så deigen opp i 16 emner, og rull runde boller som settes i en stor smurt springform med litt mellomrom. Etterhev i 45 minutter. Pensle med vann og strø med sesam eller valmuefrø etter smak. Stek på nederste rille i 230 grader i ca 15 minutter. Det smaker helt fantastisk!!!
Nøttebrød! Dette er et saftig, smakfullt brød med helkorn hvete, linfrø, havregryn og hakkede nøtter. Helkorn hvete og linfrø bør ligge i bløt noen timer, og gjerne natten over, så her må du planlegge litt, men det er det verdt!
Ingredienser;
Dette er en stor porsjon, så du kan gjerne halvere oppskriften om ønskelig, men jeg synes det er greit å kunne fryse ned litt når først jeg baker.
6 dl vann
2 dl helkorn hvete
1,5 dl linfrø
8 dl vann
5 ss nøytral olje
65 gr fersk gjær
100 gr pekanøtter
100 gr valnøtter
2 dl havregryn
1 ss salt
Ca 1,8 kg hvetemel
1 egg
1/2 dl vann
Bland; 1 ss valmuefrø, 1 ss sesamfrø og 1 ss linfrø
Fremgangsmåte;
Kok opp 6 dl vann og hell dette over helkorn hvete og linfrø - la stå i 4-6 timer og gjerne natten over. Varm opp vann og olje til 37 grader, bland i gjær og rør godt. Tilsett blandingen som har stått i bløt, (linfrø og helkorn hvete), hakkede nøtter, havregryn, salt og mesteparten av melet, men hold igjen litt til du ser at deigen er passe, elt deigen godt. Den skal ikke være hard, men heller litt klissete, slik at du må bruke litt mel under utrullingen. Dekk med plast og hev i ca 1 time til dobbel størrelse. Rull ut enten rundstykker, små flettebrød, som jeg liker å bruke når jeg skal servere dette til en salat eller middagsrett. Eller du kan lage store brød. Pisk egg og vann og pensle rundstykkene/brødene og ha på frø etter smak og behag, jeg lager gjerne en blanding av sesamfrø, linfrø og valmuefrø. Etterhev i 30 minutter. Stek på nederste rille i 230 grader i 15 - 22 minutter, (Varierer om du lager rundstykker el store brød). De skal være gyllen brune, og litt harde på skorpen når du "banker" på de. Denne oppskriften holder til 35-40 rundstykker, 6 -8 små flettebrød, el 3 store brød. Passer utmerket godt å fryse!
Loff!
Ingredienser;
100 gr smør
6,5 dl melk
1 pk gjær
1 egg
1 kg hvetemel
2 ts salt
2 ts sukker
1 egg til pensling
Sesamfrø el valmuefrø til pynt
Fremgangsmåte;
Smelt smør, ha i melk og varm blandingen til 37 grader, bland inn egg og gjær. Ha i alt det tørre og elt godt. Dekk bollen med klede og la heve i en time. Del deigen i to like deler, form avlange brød og legg de i godt smurte 2-liters brødformer. Dekk med klede og etterhev i ca 30 minutter. Pensle med egg og strø på sesam eller valmue frø. Stek på nederste rille i 200 grader i ca 40 minutter, til gyllen brun farge.
Eltefritt brød! Dette er superenkelt å lage, få ingredienser, men krever litt planlegging da det skal heve i 12-18 timer. Kanongodt brød!
Ingredienser;
500 gr hvetemel
2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann
Fremgangsmåte;
Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete. Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12-18 timer.
Dryss godt med mel på et ark bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 1 ½ time.
Når brødet har stått på kjøkkenbenken i 1 ½ time, sett inn en støpejerns gryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250 °C. La gryten stå i stekeovnen en ½ time slik at den blir god og varm. Oppskriften passer fint til en gryte på 24 cm i diameter, og må naturligvis tåle 250 °C.
Ta den varme gryten ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den over i gryta. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter på nederste rille.
Ta av lokket på gryten, skru stekeovnen ned til 200 °C, og stek videre i 10 - 15 minutter til brødet har fått en fin gyllen farge og en sprø stekeskorpe. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist.
Håper du har fått litt inspirasjon til å lage en deilig varm og smakfull suppe, enten det er til hverdags eller fest. Og bak gjerne et godt hjemmebakt brød til!
BON APETITT!
Comments