top of page

Klubbmat

Oppdatert: 28. aug. 2019

Nå på vinteren er det ekstra kjekt å samles inne i varmen, og mange av oss er med i ulike klubber. Hva skal jeg servere? Og hva er klubb-mat? Det er garantert mange ulike meninger om det, men her kommer ihvertfall 5 av mine forslag til god og enkel klubb-mat. Alle oppskriftene er beregnet til 4 personer. I tillegg finner du også oppskrift på kjempegodt fint og grovt brød som smaker fortreffelig til!


WOK SCAMPI I KOKOS MELK

Dette er en deilig, smakfull rett som passer å servere med litt villris og godt brød til, nøttebrødet som du finner oppskrift på litt lenger ned i innlegget kan absolutt anbefales!

Ingredienser;

800 gr scampi

2 stk rød løk

3 stk gulerøtter

150 gr champignon

200 gr sukkererter

2 middels, røde paprika

1- 1,5 ts sambal olek chili paste (smak deg frem)

2 ts curry paste

2 ss mango chutney

4 fedd hvitløk- finhakket

Ca 1 ss hakket frisk ingefær

1dl olivenolje

3 dl kokosmelk

1-2 dl fløte

1/2 bunt koriander


Ha ca halvparten av olivenoljen i en panne og tilsett finhakket hvitløk, ingefær, sambal olec og curry paste, dette skal frese litt på middels varme, (må ikke bli brunt). Etter et par min ha i mango chutney og spe med kokosmelk og fløte. Nå kan du smake på sausen, den skal være litt sterk, men du kan ha i mer curry og/eller chili paste om du liker det ekstra sterkt, eller du kan mildne med mer kokos og/eller fløte. Husk at sausen ‘tynnes’ litt på smaken når grønnsaker og scampi kommer i. Hold sausen varm!


Hakk grønnsaker i ca 2x2 cm biter og wok/stek i halvparten av den gjenværende oljen til blanke - ca 3-4 minutter - og ha over i sausen. Stek deretter scampiene raskt på begge sider i resten av oljen, ha på salt og pepper, stek ikke for lenge, da blir de seig. Scampiene skal bare akkurat skifte farge. Ha de over i sausen/grønnsakene. Hakk en 1/2 bunt koriander og ha i gryten. Smak evt til med salt og pepper.


Server med ris og godt brød!


BLOMKÅLHODE I HVIT SAUS MED REKER.

Dette er en god gammel klassiker som har gått litt i glemmeboken, men det er bare å plukke den frem igjen, for den er lett å lage og smaker kjempegodt!

Ingredienser;

1 stort blomkålhode, evt 2 små

1 kg reker med skall (ca 1/2 kg renskede)

Litt persille og eller gressløk


Saus;

2,5 ss smør

2,5 ss hvetemel

2 dl kokekraft fra blomkålen

3 dl fløte

1/2 - 1 ts mørk buljongpulver

Nykvernet salt og pepper etter smak


Skyll og rens blomkålhodene og lag et dypt kryss i stammen i stilkfestet, (dette for at den tykke stilken skal koke seg mør uten at blomkålen blir for bløt). Ha godt med vann i en panne sammen med litt salt og kok opp, (nok vann til å dekke blomkålhodet). Legg blomkålhodet med stilkfestet ned og trekk til blomkålen er blitt mør, men fortsatt har litt motstand i seg. Ca 7-8 minutter - avhenger av størrelsen på hodet. Sil av kokekraften og la blomkålhodet renne godt av seg, og sett til side.


Smelt smør og rør inn mel, spe med kraft og fløte og kok opp, sausen skal være litt tykk. La sausen trekke i ca 5 minutter. Smak til med buljong, salt og pepper. Rett før serveringen haes litt persille og/eller gressløk i - gjem litt til pynt. Ha blomkålhodet i et serveringsfat, og hell over den varme sausen, ha reker og litt grønt over. Server med nybakt brød til! Herlig!

KYLLING BRETAGNE

Ingredienser:

1 stor ferdig grillet kylling

1 stor purre

1-2 røde paprika

Litt revet ost


Saus:

2 ss nøytral olje

1 liten løk

1 liten rød paprika

3-4 hvitløksbåter

1/2 - 1 chili

1 ss soya saus

1/2-1 ts sukker

3 dl kyllingkraft

2-3 dl fløte

Evt smak til med litt nykvernet salt og pepper


Start med å lage sausen. Ha olje i en panne, finhakk løk, hvitløk, paprika og chili og surr dette blankt i oljen, tilsett kyllingkraften og kok opp, la deretter putre på lav varme i ca 5 minutter. Bruk en stavmikser og kjør til en jevn masse. Tilsett deretter fløte, soya saus og sukker, (smak deg frem om du vil bruke 1/2 el 1 ts). Tilslutt tilsetter du nykvernet salt og pepper etter smak.


Forvarm ovnen til 220 grader.

Rens kyllingen fri for bein, del den opp i små biter. Rens og del opp purre og paprika i små biter. Fordel kylling, paprika og purre i en ildfast skål. Hell sausen over, og ha litt revet ost på toppen. Stek i varm ovn i ca 15 minutter til osten har smeltet og du har fått en gyllen farge. Server gjerne med litt salat og godt brød til, eller du kan servere den med salat og litt kokte pastaskruer. Begge variantene passer denne retten.


REKEGRYTE MED KARRI

Ingredienser:

½ kg renskede reker

3 ss smør

3 fedd hvitløk

1 liten purre

1 rød paprika

200 gr frisk sopp (gjerne aroma)

4 ss tomatpure

2 dl creme fraiche

3 dl kremfløte

2 ss soyasaus

2 ss konjakk

1 ts paprikapulver

2 ts karri

Nykvernet salt og pepper


Ris (bruk gjerne villris)


Finhakk hvitløk, del alle de andre grønsakene i like biter, og surr alt i smør i en god panne til det blir blankt. Tilsett tomatpuré, creme fraiche, kremfløte, soyasaus og konjakk. Ha i paprikapulver, karri og smak til med salt og pepper. Kok opp. Tilsett reker rett før servering, (må ikke koke etter at rekene er tilsatt, da blir de seig).


Kok ris etter anvisning, og server sammen med godt brød!


VERDENS BESTE CÆZAR-LAKS

Dette er blitt en av mine store favoritter, og jeg må snart ta en liten pause fra den - i fare for å "bruke den opp". Jeg har servert den som forrett, til boblelunsj, som innslag på koldtbord og som klubbmat. Kombinasjonen av laksen som er bakt i honning og soyasaus, servert på Cæsar salat er ubeskrivelig godt. Serverer du i tillegg brytebrødet som nevnt under - da er du garantert gode tilbakemeldinger!

Ingredienser;

Dressing

1 egg

3 fedd hvitløk

15 kapers

3 ansjosfileter

1 ts dijonsennep

2 dl rapsolje

0,5 dl olivenolje

Litt salt

1 sitron

1 stk parmesan

1-2 ss creme fraiche


2 stk hjertesalater


1 laks el ørretside - skinn og benfri

2 -3 ss akasiehonning

1 dl soyasaus

Maldonsalt

Litt frisk dill


Start med å lage dressingen, og påse at alle ingrediensen har romtemperatur! Ha alle ingrediensene med unntak av oljen i en høy, smal skål/beholder/litermål el.l. Bruk en stavmikser og sett den helt i bunnen av skålen og start mikseren og bland godt. Tilsett deretter rapsoljen i en tynn stråle under stadig miksing, spe tilslutt med litt olivenolje. Smak til med salt og litt sitronsaft og rør inn litt revet parmesan, (gjem litt parmesan til å raspe over salaten før fisken legges på)! Tilslutt røres inn creme fraiche og litt finraspet sitronskall, (kun det gule), smak deg frem både mtp creme fraichen og sitronskallet, noen liker en skarpere smak og da holder det gjerne med 1 ss creme fraiche, mens andre ønsker en litt mildere smak og da bruker du gjerne begge 2ss. Sett dressingen kaldt.

Ha den skinn og benfrie laks el ørret siden i en ildfast form, dryss over maldonsalt, ha deretter på honning og soyasaus og hakket dill. Bak laksen i stekeovn på 180 -200 grader i ca 12-15 minutter, (litt avhengig av tykkelsen på fisken). Skyll og tørk hjertesalaten og riv den i passe biter, vend inn dressingen og legg det på et stort serveringsfat, legg fisken på toppen, hell over stekesjyen og server med godt brød ved siden av. Det er en ren nytelse!


OBS; Mengden dressing kan være litt mye for noen - så prøv deg frem hva som passer deg best. Jeg bruker vanligvis ikke all dressingen direkte på salaten, men tar resten i en skål ved siden av.

Alle disse rettene passer godt å servere med nystekt brød til. Her kommer to av mine favoritt oppskrifter på godt brød;


BRYTEBRØD - Thangzhong metoden - dette er en gammel japansk bakemetode som gir ekstra saftig bakst. Etter å ha oppdaget Thangzhong metoden, er det ikke mye som slår den!

Ingredienser;

40 gr hvetemel 200 gr vann 460 gr hvetemel 175 gr kaldt vann 20 gr gjær eller 6 gr tørrgjær 14 gr salt 4 ss olje


Ha 40 gr hvetemel og 200 gr vann i en kjele og kok opp under omrøring - sett tilside og avkjøl litt. Deretter har du blandingen over i en kjøkkenmaskin, tilsett 460 gr hvetemel, 175 gr kaldt vann og 20 gr smuldret fersk gjær, (evt 6 gr tørrgjær). Elt dette på middels fart i 7-10 minutter. Tilsett salt og olje. Elt videre i 5-6 minutter. Ha plast over bakebollen og hev til dobbel størrelse. Del så deigen opp i 16 emner, og rull runde boller som settes i en stor smurt springform med litt mellomrom. Etterhev i 45 minutter. Pensle med vann og strø med sesam eller valmuefrø etter smak. Stek på nederste rille i 230 grader i ca 15 minutter. Det smaker helt fantastisk!!!


NØTTEBRØD

Dette er et saftig, smakfullt brød med helkorn hvete, linfrø, havregryn og hakkede nøtter. Helkorn hvete og linfrø bør ligge i bløt noen timer, og gjerne natten over, så her må du planlegge litt, men det er det verdt!

Ingredienser;

Dette er en stor porsjon, så du kan gjerne halvere oppskriften om ønskelig, men jeg synes det er greit å kunne fryse ned litt når først jeg baker.


6 dl vann

2 dl helkorn hvete

1,5 dl linfrø


8 dl vann

5 ss nøytral olje

65 gr fersk gjær

100 gr pekanøtter

100 gr valnøtter

2 dl havregryn

1 ss salt

Ca 1,8 kg hvetemel


1 egg

1/2 dl vann

Bland; 1 ss valmuefrø, 1 ss sesamfrø og 1 ss linfrø


Kok opp 6 dl vann og hell dette over helkorn hvete og linfrø - la stå i 4-6 timer og gjerne natten over. Varm opp vann og olje til 37 grader, bland i gjær og rør godt. Tilsett blandingen som har stått i bløt, (linfrø og helkorn hvete), hakkede nøtter, havregryn, salt og mesteparten av melet, men hold igjen litt til du ser at deigen er passe, elt deigen godt. Den skal ikke være hard, men heller litt klissete, slik at du må bruke litt mel under utrullingen. Dekk med plast og hev i ca 1 time til dobbel størrelse. Rull ut enten rundstykker, små flettebrød, som jeg liker å bruke når jeg skal servere dette til en salat eller middagsrett. Eller du kan lage store brød. Pisk egg og vann og pensle rundstykkene/brødene og ha på frø etter smak og behag, jeg lager gjerne en blanding av sesamfrø, linfrø og valmuefrø. Etterhev i 30 minutter. Stek på nederste rille i 230 grader i 15 - 22 minutter, (Varierer om du lager rundstykker el store brød). De skal være gyllen brune, og litt harde på skorpen når du "banker" på de.

Denne oppskriften holder til 35-40 rundstykker, 6 -8 små flettebrød, el 3 store brød. Passer utmerket godt å fryse!

Velbekommen! Håper du har fått noen tips til hva du kan servere på neste klubb!!

17 916 visninger

Siste innlegg

Se alle

SKREIEN

Comments


bottom of page