top of page

Morsdag og Valentine

Snart er det både morsdag og Valentine. Ønsker du å overraske en mor eller noen andre du er glad i med et godt måltid, eller kanskje bare en kake formet som et hjerte? Her kommer noen tips.

Jeg er så heldig at jeg har barn som er flink på kjøkkenet. Noe jeg fikk nyte godt av sist helg. Min datter, med god hjelp av sin tvillingbror, serverte familien et fantastisk 4-retters måltid. Jeg har fått lov til å dele oppskriftene med dere her! Oppskriftene er beregnet til 6 personer!


Første rett: Spicy scampi med avocado og mangosalat

Ingredienser;

18 scampi

1 dl hvitløksolje

2 dl sweet chili saus

Chili explosion krydder

saften av 1/2 lime

Nykvernet salt og pepper


2 avokadoer

1 mango

1/2 chili

Litt god olje, bruk gjerne en chili olje

flaksalt


Start med å lage marinade av hvitløksolje, sweet chili saus og limesaft, smak til med chili explosion krydder, salt og pepper. Det skal være litt "sting" i marinaden, slik at man kjenner chili smaken godt, men her må du føle deg frem. Skrell scampi og bland de godt i marinaden slik at alle er dekket av den. La de ligge slik et par timer.


Hakk avocado og mango i små like biter, finhakk chili og vend inn i blandingen. Rett før servering ha på litt god olje og dryss litt flaksalt over.


Ha scampi med marinade i godt varm panne, og stek de ca 1-2 minutt på hver side. Anrett avocado/mango salaten på tallerken og legg 3 scampi på hvert fat og server!


Andre rett: Svineribbe servert på søtpotet mos

Denne retten krever litt planlegging og må startes dagen i forveien - men det er verdt det!!

Ingredienser;

750 gr svineribbe

60 gr maldonsalt

2 ss sukker

1 ts malt svart pepper

1 stjerneanis

2 hvitløksbåter

3 laubærblad

80 ml soya saus

2 ss eplesider eddik

2 l vann


Saus

80 ml vann

240 ml soya saus

2 ss sukker

1/2 ts malt laubærblad

80 ml kokos eddik (kan erstattes med annen god eddik)

160 ml kokos melk


1,5-2 l Nøytral olje til frityrsteking


4 søtpoteter

2 ss smør

1 dl creme fraiche, (evt 1 dl fløte)

litt sitronsaft

Nykvernet salt og pepper


Sett ovnen på 160 grader. Del svineribben i to, og legg den i en stor ildfast form. Bland alle ingrediensene i en stor bolle og rør til sukker og salt er oppløst. Ha dette over svineribben og legg aluminiums folie over, stek i 2,5 timer. Ta svineribben ut av væsken, avkjøl og sett i kjøleskap til neste dag.


Bland alle ingrediensene til sausen i en panne, rør godt, kok opp og la småkoke i 15-20 minutter.


Ha oljen i en panne eller frityrkoker og varm opp til ca 190 grader. Del svineribben i 6 like deler, og skjær ruter i svoren. Stek svineribben i oljen til svoren er sprø og fargen er gyllen - ca 8-9 minutter. Del hver bit i 3-4 skiver.


Skrell og skjær potetene i jevne biter og kok møre i vann, ca 20 min. Hell av vannet, og mos potetene med en stavmikser, tilsett smør, creme fraiche (el fløte), og smak til med sitron, salt og pepper.


Anrett søtpotet mos på tallerken, legg på 3-4 skiver med svineribbe og hell litt av sausen rundt. Ha resten av sausen i et sausenebb og server ved siden av for de som ønsker mer smak.


Tredje rett: Torsk med pastinakkpurre

Ingredienser;

Ca 1 kg torskeloin, helt skinn og bein fri

Salt og pepper

Litt sitron

Litt olivenolje


40-50 brekkbønner

6-8 gulerøtter

Litt olivenolje


2 hele pastinakk

1/2 sellerirot

1 stor potet

2 ss smør

1 dl fløte

Nykvernet salt og pepper


Litt salte sticks til pynt!


Skrell og del pastinakk, sellerirot og potet i jevne biter og kok møre, ca 20 min. Sil av og mos med en stavmikser, tilsett smør og fløte og smak til med salt og pepper.


Sett ovnen på 200 grader. Skrell og skjær gulerøtter i fine staver, og skjær vekk endene på bønnene. Ha disse i en ildfast form, hell over litt god olje, og kvern over litt salt og pepper. Stekes i varm ovn i ca 15-20 min, (til passe møre).


Del fisken i 6 like deler. Salt og pepre den, "ringle" over litt sitron og litt olivenolje, legg den i en ildfast form og sett i varm ovn, (fortsatt 200 grader), og stek til fisken "blader" seg - ca 12-15 min, litt avhengig av tykkelsen på bitene.


Anrett pastinakk purre på et fat, legg et fiskesykke oppå, og dander med gulerøtter og brekkbønner, litt "sprø" sticks på toppen smaker godt!


Fjerde rett; "Broken down cheesecake"

Ingredienser;

100 gr havrekjeks

50 smeltet smør

3,5 ss sukker

2 dl fløte


100 g kremost

Saften av 1/2 lime

3.5 ss sukker

2.5 ss melis

1,5 ts vaniljesukker


1/2 kg bær/frukt (her kan du bruke fantasien og det du liker, vi fikk blåbær, bringebær, rips og pasjonsfrukt)


Knus kjeks og tilsett sukker og smeltet smør og bland godt. Sett til side.


Bland alle ingrediensene til ostekremen og pisk til luftig! Rett før servering, anrett kjeks, krem og bær på serveringsfat og pynt med det du måtte like. (Min datter hadde laget hjemmelagede pikekyss med tørket bringebær som hun pyntet med - veldig godt det også)!


KAKER TIL MORSDAG OG VALENTINE

Her er to av mine favoritter når jeg skal lage kake til noen jeg setter ekstra stor pris på. Den ene er litt enklere og mindre arbeid, mens den andre krever litt mer tid og "tålmod." Begge smaker kjempegodt!


Hvit dame / Marsipankake

Ingredisenser;

4 egg

120 gr sukker

120 gr mel

1 ts bakepulver


2,5 dl vaniljekrem (Freia sin vaniljesaus for koking er ypperlig!)

0,7 l kremfløte

1 ts sukker

250 gr bringebærsyltetøy

500 gr marsipan

Litt eplejuice til dynking

Pynt etter ønske


Start med å sette ovnen på 200 grader. Pisk stiv eggedosis av egg og sukker, sikt i mel og bakepulver og vend dette inn i eggedosisen. Smør en form, (22 cm, eller en hjerteform), og ha i røren. Senk temperaturen til 170 grader, og stek på midterste rille i ca 30-35 minutter.


Pisk kremfløte og sukker lett stiv, (veldig viktig at du ikke pisker for mye, det blir fort smøraktig smak om kremen blir for stiv)! Del kaken i 3, og bruk gjerne litt eplejuice til dynking av kantene. Ha på vaniljekrem og ca 1/3 del av kremfløten, legg på neste lag, gjenta evt dynking av kantene, ha på bringebærsyltetøy og en ny 1/3 av kremfløten, legg på siste lag og bre resten av kremfløten jevnt over hele kaken. Kjevl ut marsipanen og legg over kaken. Skjær pent til langs kantene, og pynt etter ønske! Fantastisk god kake!!


Vannbakkels / Waleskringle

Ingredienser:

125 gr smør

2,5 dl vann

1/2 ts salt

125 gr hvetemel

3 egg


2,5 dl vaniljekrem

2,5 dl kremfløte

Melis

evt konditorfarge

Frukt/bær etter ønske

Mål og vei opp alle ingrediensene nøyaktig. Kok opp vannet under lokk, ikke la det koke så lenge at vannet fordamper. Tilsett salt og smør, og smelt i det kokende vannet. Hell alt hvetemelet i vannet på en gang, under stadig omrøring. Rør godt til det blir en jevn klump. Kasserollen skal stå på middels varme.

Når deigen er rørt godt sammen, "svi" deigen på alle kanter i 1 min ved sterk varme. (Uten at deigen skal ta farge.) Ha deigen over i en kald bolle og rør inn eggene ett av gangen.

Fyll røren i en sprøytepose med en stor stjerneformet spiss, (eller bruk 2 skjeer), og sett på bakepapirkledd stekebrett - form gjerne som et hjerte nå til Valentine - husk at de hever seg en del, så ikke sett de helt i hverandre.

Stek i varm stekeovn ved 200 grader, på nederste rille i 25-30 min. (avhengig av størrelsen). Det er viktig at vannbakkels ikke tas for tidlig ut av ovnen, da vil de falle sammen! Avkjøl på rist. Del kakene på midten og fyll med det du måtte like. Jeg synes en blanding av vaniljekrem og vanlig krem, samt jordbær er veldig godt. Ha litt glasur på toppen og nyt!


Fanafruen ønsker alle mødre en riktig fin morsdag!


107 visninger

Siste innlegg

Se alle

SKREIEN

Comments


bottom of page