top of page

SKALLDYR ER FEST

For meg er høsten ensbetydende med skalldyr. Først er det krabbene vi fanger, og like rundt hjørnet nå starter hummersesongen. Overdådige skalldyrbord - familie og venner- god tid til bare å sitte og "maule"utover kvelden - det er rett og slett lykke!

Det finnes mange måter å bruke skalldyrene på, og utallige oppskrifter på gryter, gratineringer osv, men Fanafruen sin favoritt er desidert når skalldyrene er mest mulig naturell! Jeg serverer godt hjemmebakt brød, ulike typer majones, salat, tomat, sitron og avocado til. Jeg lager også gjerne en god forrett. Her følger bilder, oppskrifter, samt noen små tips på hvordan det kan bli en vellykket skalldyraften.

FORRETT, HUMMERSALAT NATURELL (4 pers)

1 stk kokt hummer ca 500 gr

2 avocado

Litt rucculasalat

1/2 granateple


Dressing;

2 ss creme fraiche

1 ss rømme

1 ss majones

1,5 ss hot chilli saus

1 ts sitron saft

1/4 ts sukker

Ca 1 ss svært finhakket rød paprika

Nykvernet salt og pepper


Start med dressingen. Bland alle ingrediensene godt, men smak til hvor mye salt og pepper du evt trenger.


Rens hummeren og del kjøttet i biter, legg evt rognen til side. Anrett ruccula på serveringsfat, skjær opp avocado i skiver og legg på, ha på litt dressing, dryss ca halvparten av granateple- frøene over, fordel deretter hummerkjøttet og resten av granateple frøene, ha på litt mer dressing, pynt med rognen og til slutt kverner du litt frisk pepper over det hele. Server resten av dressingen ved siden av, sammen med godt brød. Voila!

DEILIG LOFF TIL SKALLDYR

100 gr smør

6,5 dl melk

1 pk gjær

1 egg

1 kg hvetemel

2 ts salt

2 ts sukker

1 egg til pensling

Sesamfrø el valmuefrø til pynt


Smelt smør, ha i melk og varm blandingen til 37 grader, bland inn egg og gjær. Ha i alt det tørre og elt godt. Dekk bollen med klede og la heve i en time. Del deigen i to like deler, form avlange brød og legg de i godt smurte 2-liters brødformer. Dekk med klede og etterhev i ca 30 minutter. Pensle med egg og strø på sesam eller valmue frø. Stek på nederste rille i 200 grader i ca 40 minutter, til gyllen brun farge.

FORSKJELLIG MAJONES

Litt forskjellige smaker på majonesen setter en ekstra spiss på skalldyrbordet. Enten kan du velge å lage majones helt fra grunnen av - (det er egentlig veldig enkelt, spesielt om du har en stavmikser), eller du kan kjøpe god majones og bare tilsette de ulike smakene, det fungerer også helt utmerket!


MAJONES FRA GRUNNEN

4 stk eggeplommer, romtemperert

1 ss hvitvinseddik, (kan evt erstattes av sitronsaft)

5 dl nøytral olje, romtemperert (bruk gjerne solsikkeolje)

1 ts dijonsennep

Nykvernet salt og pepper

Stavmikser


Start med å ha eggeplommer, hvitvinseddik (el sitronsaft) og dijonsennep i bunnen av en høy/smal beholder. Ha deretter over oljen, sett stavmikseren helt i bunnen før du starter den. Start mikseren og la den gå helt i bunnen. Etterhvert som blandingen begynner å bli tykk, fører du mikseren sakte oppover i beholderen, slik at den jobber seg gjennom all oljen. Smak til med salt og pepper.


Nå kan du dele majonesen i 4 like deler, ene beholder du slik den er - de andre smaker du til som flg;

HVITLØKSMAJONES

1/4 av majonesen over (evt en halv pakke Mills ekte majones)

4 båter hvitløk - veldig finhakket

1/2 ts sitron saft

Evt litt mer salt og pepper, (smak deg frem)


CHILLIMAJONES

1/4 av majonesen over (evt en halv pakke Mills ekte majones)

1 ss hot chillisaus

1/4 ts sukker

1/2 ts sitron saft

1/2 chilli finhakket

Evt litt mer salt og pepper, (smak deg frem)


WASABIMAJONES - (Fanafruen sin favoritt)!

1/4 av majonesen over (evt en halv pakke Mills ekte majones)

1/2 - 1 ss wasabi paste (wasabi paste er ganske sterkt, så smak deg frem)

1-2 ss melk

1/2 ts sitronsaft

Evt litt mer salt og pepper, (smak deg frem)

TIPS TIL DELING AV KRABBESTØ / KRABBEHUS

Mulig det er mange som allerede kjenner til denne metoden, men jeg fikk ihvertfall en aha-opplevelse da jeg første gang lærte å dele støene/husene på denne måten. Jeg rensker og plukker først av alle "løse" deler. Deretter vipper jeg ut alle leddene hvor føttene har sittet.


Så legger jeg støet/huset opp ned, slik det er vist på bildet under, og skjærer på skrått inn mot midten. Dette gjør jeg fra begge sider, slik at jeg sitter igjen med 3 deler, det jeg kaller midt-støet og 2 stk side-stø. På denne måten får du delt alle kamrene, og ved hjelp av en hummergaffel kan du lett bare vippe ut alt kjøttet som ligger inne i kamrene uten å få med alt skallet. Perfekt!

TIPS TIL DEKKING AV SKALLDYRBORD;

Jeg starter med å legge folie dobbelt i nesten hele bordets lengde og bretter opp kantene. Deretter setter jeg ulike plastbokser/skåler oppå - disse dekker jeg igjen med folie. Videre er det kun fantasien som stopper deg i hva du vil bruke. Jeg fordeler tilslutt alle skalldyrene, salat og annet tilbehør vekselvis rundt hele bordet, innimellom pynter jeg med små telys og annet gøy.

I tillegg til at dette er super praktisk, for alle kan bare spise det som er rett foran en, du slipper masse ekstra fat/skåler som sendes rundt - så er det også svært dekorativt. (OBS! Om du har et bord som ikke tåler væske, kan det være lurt å legge en voksduk eller lignende under - for det kan selvsagt skje at noe væske fra skalldyrene kan lekke gjennom)!

Da er det bare å sørge for dyppe skåler, ruskefat, ekstra servietter og fylle glassene med noe godt - og bare kose seg!

3 332 visninger

Siste innlegg

Se alle

SKREIEN

Comments


bottom of page