top of page

skreifiske - et eventyr

Oppdatert: 11. mar. 2020

I helgen fikk jeg oppleve en drøm jeg har hatt i mange år. Sammen med mine nærmeste var jeg i Lofoten på skreifiske, og det kan bare beskrives med et ord; Eventyr! Vi fikk oppleve Lofoten på sitt vakreste med sol, lite bølger og snøkledde fjelltopper i bakgrunnen, men vi fikk også kjenne på hvor fort det kan snu; bølgene ble i høyeste laget, regn, sludd og sur vind gjorde til at fisket ble avkortet. Likevel, på to dager fikk vi ca 420 kg skrei, hvorav den største veide 23,5 kg! Et stort eventyr!


Turen vil for alltid stå høyt på listen over minnerike opplevelser.


Båten vi leide!

Gliset til Fanafruen går nesten helt rundt!

En svært fornøyd datter!

Min sønn beundrer en av sine fine fisker!

Min mann med turens største fisk; 23,5 kg (Mannskapet hjelper til med å vise den frem).

Vi er fortsatt midt i skreisesongen, og butikkene har masse fin skrei til salgs, så her følger et utvalg av gode oppskrifter og ulike måter å tilberede denne fantastiske råvaren på!


Skrei med jordskokkpurè og soyasmør - virkelig anbefales!

Ingredienser;

800 gr torskefilet med skinn - gjerne loin.

litt havsalt - nykvernet pepper

nøytral olje til steking.


Jordskokkpuré:

10 - 12 jordskokk

1 persillerot

3 dl melk

3 dl vann

2 ss godt smør

1 dl fløte

litt limesaft

nykvernet salt og pepper


1/2 - 1 blomkålhode

Litt olje


1 Selleriot

litt salt


Soyasmør:

150 gr godt smør

3 sjalottløk

3 fedd hvitløk

5 ss soyasaus

2 ts finrevet persille

1/2 granteple - kjernene

2 ss finhakket persille


Start med selleriroten. Sett ovnen på 180 grader. Skjær bunnen av roten, (slik at den står støtt), sett den deretter inn i varm ovn, (med skall), og bak den i ca 90 minutter - den skal være myk inni, når du stikker i den. Når den er ferdig, skjær av skall, og skjær den i passe små biter, dryss på litt salt


Skrell og del opp jordskokk og persillerot, kok mørt i melk og vann. Sil av, tilsett smør og fløte og mos til en jevn og fin puré. Smak til med salt og pepper og en ørliten skvis av lime.


Mens jordskokken koker, skrap skjellene av skinnet på fisken, dryss havsalt på kjøttsiden og la ligge i 10- 15 min, deretter skyller du bort saltet og tørker godt av fisken.


Soyasmøret: Brun smøret i en panne til det er lyst brun, (må ikke bli for brent), skum av toppen av smøret, tilsett finhakket løk, hvitløk og ingefær. Like før servering har du i soyasaus, og ca halvparten av persillen, og granateple kjernene. Resten bruker du til pynt.


Del blomkål i veldig små buketter og stek disse gyldne i litt olje.


Ha nøytral olje i en stekepanne, legg i fisken med skinnsiden ned, ha på litt salt og pepper og stek på middels varme i ca 10 min, (litt avhengig av tykkelsen på stykkene), men fisken skal bli blank og flake seg litt.


Anrett puré på fatet, legg rundt biter av bakt sellerirot, stekt blomkål og legg fiskestykket over med skinnsiden opp. Ha soyasmøret rundt, og pynt med resten av persille/granateple, hell noe godt i glasset, og bare gled deg!!


Tradisjonell Skrei med Sandefjordsmør - helt nydelig!

Ingredienser:

800 gr skreifilet med skinn

1,5 l vann

5 ss salt

1 ts eddik, 7%

800 gr mandelpotet 300 gr aspargesbønner

300 gr gulerøtter

Sandefjordsmør:

1 dl kremfløte 250 gr smør 1 bunt persille, frisk sitronsaft

Fremgangsmåte:

Skjær skreifileten i porsjonsstykker.

Kok opp vann i en vid kasserolle, tilsett salt og eddik, og skru av varmen. Ha skreistykkene i vannet og la trekke under lokk i 7-10 minutter.

Kok opp kremfløte og la det småkoke under omrøring til mengden er halvert. Trekk kasserollen av platen og pisk inn terninger av kaldt smør. Sausen må ikke koke etter at smøret er pisket inn, da kan den skille seg. Smak til med sitronsaft og rør inn hakket persille.

Kok mandelpotetene med skallet på, og unngå foss koking. Det er lett å koke i stykker mandelpoteter. (Hvil dem gjerne noen minutter under et klede før servering. Det er verdt bryet).

Skrell gulrot, og rens aspargesbønnene. Skjær gulrot i skiver, og kok de i 6-8 minutter, (skal ha litt motstand). Surr aspargesbønnene i litt smør på en stor stekepanne i 4-5 minutter.

Server skreien med sandefjordsmør, potet, aspargesbønner og gulrot.


Skrei/torsk med ertepurè og sprøstekt chips - berre lekkert!

Ingredienser:

800 gr torskefilet, gjerne loin

2 ss smør til steking

Nykvernet salt og pepper

Chips:

4 stk poteter

1 dl olje

Salt

Ertepuré:

2 pk frosne selskapserter (à 250 gr)

2 båter hvitløk

4 stk vårløk (kun det grønne)

2 ss smør

1 dl kraft, (okse eller vanlig kjøttbuljong)

Nykvernet salt og pepper

150 gr bacon

Litt margarin

Fremgangsmåte:

Start med å lage potetchipsen. Vask og skjær potetene i tynne skiver, behold skallet på. Skyll skivene godt i iskaldt vann, og tørk de med tørkepapir. Varm opp oljen i en panne med høye kanter. Når oljen er varm legges skivene i, ikke for mange av gangen. Rør litt rundt slik at de får jevn fin farge, stek til gyllen brun. Ta dem opp med en hullsleiv og legg over på et fat dekket med tørkepapir, slik at oljen renner av. Dryss over med salt.

Kutt bacon i små biter og fres det sprøtt i en varm panne med litt margarin. Legg det sprøstekt baconet over på en tallerken med tørkepapir, slik at fettet renner av. Kutt det i enda mindre biter når det er litt avkjølt.

Fres hvitløk og vårløk i en kjele med smør til løken er blank. Ha på erter og fres i et par minutter. Tilsett kraft og kok opp. Trekk kjelen til side. Bruk en stavmikser og kjør til pure. Smak til med salt og pepper.

Tørk torskefiletene med kjøkkenpapir, skjær i porsjons stykker, krydre med salt og pepper. Ha fiskestykkene i pannen når smøret er nøttebrunt, stek ca 3-5 min på hver side, litt avhengig av tykkelse på bitene, fisken skal ha en gyllen farge på begge sider.

Anrett ertepuré, fiskestykke og potetchips på tallerkenen, strø baconbiter over.

Dersom en ikke ønsker å lage potetchips selv, går det fint å bruke en ferdigkjøpt litt «grov» variant med skallet på – Sørlandschips kan anbefales.


Stekt skrei , blomkål og sellerirotpuré, reddik, svarte oliven og rødløk, herlig!

Ingredienser;

800 gr torskefilet med skinn

3-4 ss god olje

2 ss smør

Nykvernet salt og pepper


8 reddiker

1 rødløk

20-25 svarte oliven

Litt god olje


Sellerirotpuré

1 blomkålhode

1 liten sellerirot

2 dl melk

2-3 dl vann

1 dl fløte

2 ss godt smør

Nykvernet salt og pepper


25-30 små tomater

Litt god olje


25-50 Sukkererter

Litt smør

Salt

Litt sitron


Fremgangsmåte;

Rens og del blomkål og sellerirot i små biter og ha det i en kasserolle, ha over melk og vann, - kok til møre, sil av. Tilsett fløte, godt smør og mos med en stavmikser, smak til med salt og pepper. Hakk reddik, oliven og rødløk i små biter, surr det blankt i litt olje. Ha tomatene i en ildfast form, ringle over litt god olje, samt salt - stek i ovnen på 200 grader i 12-15 minutter. Rens og surr sukkererter i litt smør i 4-5 minutter, ha på litt salt og skvis over litt sitron.


Del fisken i passe porsjonsstykker. Ha på salt og pepper. Ha olje i en stekepanne på medium-høy varme, legg på fiskestykkene med skinnsiden ned, ha deretter smøret i pannen og la det bli lett brunt, senk temperaturen til medium varme og stek til fisken er gjennomstekt, hvor lang tid det tar vil avhenge av tykkelsen på fisken, men fisken skal begynne å "flake" seg, og du kan se at den er hvit gjennom. Bruk en skje og hell stekesmøret over fisken med jevne mellomrom under stekingen.


Anrett puré , fisk og grønnsaker på tallerken og server!


Skrei i tomatsaus bakt i ovnen, med ris og asparges , litt annerledes, men deilig vri!

Ingredienser:

3-4 ss god olivenolje

1 gul løk

3-4 fedd hvitløk

1 rød paprika

1/2 -1 chilli

600 gr hakked hermetiske tomater

frisk basilikum

800 gr torskeloin

Litt sitron

Nykvernet saltt og pepper


Ris til 4 porsjoner - (bruk gjerne villris)


Asparges/ sukkererter el lignende

1/2 mango hakket i små biter


Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader.

Start med å dele fisken opp i passe porsjonsstykker. Dryss på litt salt og legg til side. Ha oljen i en panne, ha i finhakket løk, hvitløk, paprika og chili - prøv deg litt frem med chilien, da styrken på den kan variere veldig. La alt surre litt i oljen, og tilsett deretter tomatene, la koke et par minutter. Hakk opp ca 20-25 friske basilikumblader og ha i sausen. Smak til med salt og pepper. Hell sausen over i en ildfast form, og legg fiskestykkene i sausen. Skvis litt sitronsaft over hvert stykke. Ha over aluminiumsfolie og stek i ovnen i 20-25 minutter. I mellomtiden koker du ris og ønskede grønnsaker.

Anrett ris, fisk, tomatsaus og ønskede grønnsaker på tallerken, strø over litt finhakkede mango biter, og server gjerne et par grove små kjeks med limesmak til. Herlig!

Skrei med spekeskinke, rotmos og grønnkål - festmat!!

Ingredienser;

800 gr torskeloin

4 store skiver spekeskinke

4 ts godt smør


Rotmos

1/2 - 1 søtpotet

2 gulerøtter

1 liten kålrabi

1,5 dl fløte

2 ss godt smør

Nykvernet salt og pepper

Litt sitron


1 pk ferdig kuttet og vasket grønnkål

1-2 ss godt smør

1 dl vann

Nykvernet salt og pepper


Fremgangsmåte:

Start med rotmosen. Skrell og del grønnsakene i små biter, ha de i en kasserolle, ha på vann og kok møre. Mens de koker, sett ovnen på 200 grader. Del fisken i porsjonsstykker, legg 1 ts godt smør på toppen av hvert stykke, rull de inn i spekeskinke. Legg fisken i en smurt ildfast form, sett de i varm ovn og stek i 12-15 minutter. Smelt smør i en kasserolle, ha grønnkålen i og hell over vannet. Kok med lokk i 2-3 minutter, ta av lokket og la kålen trekke litt til slik at vannet fordamper. Ha på litt nykvernet salt og pepper. Anrett grønnkål, rotmos og fisk på tallerken, pynt gjerne med litt alpha spirer på toppen, ha gode bobler i glasset og bare nyt - dette er festmat!!Bon Apétit

450 visninger

Siste innlegg

Se alle

SKREIEN

Comments


bottom of page